DR. IVICA SMODEK

OPREZ NA MAKSIMIRU Uoči iduće sezone dinamovce šaljem na ergonometriju srca!

 AP

Prerana smrt nesretnog Francesca Morosinija zavila je nogometni svijet u crno. I u Maksimiru nisu bili imuni na tužne vijest iz Pescare, gdje je 25-godišnji mladić umro na travnjaku zbog zatajenja srca.

- Bude ti žao svakog čovjeka, a gdje neće mladića s kojim djeliš isti sektor - rekao nam je Ivica Smodek. Mladi liječnik koji se usavršavao na hitnoj pomoći već neko vrijeme skrbi o zdravlju maksimirskih vedeta. Usporedo s time bavi se tematikom sportske medicine i kao takav je idealan sugovornik na temu onoga što se sve češće događa u nogometnom svijetu.

- Zatajenje srca zapravo se događa u svim sportovima, samo je nogomet pod većim lupom medija, pa takve stvari odjeknu.





Fenomen sportskog srca

Ipak, činjenica je da se u nogometnoj igri puno toga promijenilo u posljednja dva desetljeća. Postao je brži i igrači se iscrpljuju maksimalno. Presing je gotovo 90 minuta i samo oni najspremniji mogu izdržati taj napor - tumači Smodek, koji nije želio ulaziti u analizu onoga što se dogodilo u Pescari.

- Razlog? Može ih biti jako puno. Genetika, nedozvoljena sredstva, stimulansi, preopterećenje... Iz ove pozicije možemo samo nagađati. Možda je Morosini nedavno imao ozljedu, pa je mirovao, a to je strogo zabranjeno kod sportaša. Oni imaju tzv. sportsko srce i ne smiju naglo stati s fizičkim aktivnostima. Na to upozoravam i igrače koji su na zalasku karijere. Oni se moraju postupno odvikavati od treninga kako bi se srce moglo prilagoditi. Možda nikada ni nećemo otkriti što se zapravo dogodilo Morosiniju - kaže Smodek, koji je gledao snimku iz Pescare i pohvalio liječnikov tretman igrača na travnjaku. Naime, kod zatajenja srca najvažnije je pravilo da se unesrećeni ne pomiče.

Treba smiriti igrače

- On mora ostati na travnjaku i onda liječnik stupa u akciju. Neki slučajevi nisu za struju, nego za adrenalinske injekcije. Primjerice, kada je Antonio Puerta doživio srčani udar na utakmici Seville i Getafea, morao je ostati na tlu, ali pridigli su ga i do izlaska s travnjaka pretrpio je još dva srčana udara - tvrdi Dinamov liječnik.

U Maksimir su opskrbljeni najsuvremenijim medicinskim pomagalima kako bi iste seknude mogli djelovati i pružiti pomoć u slučaju zatajenja srca. No, puno se polaže i na preventivu.

- Baš sam razmišljao da uoči početka priprema za sljedeću sezonu podvrgnemo sve igrače ergonometriji srca. Odnosno, da vidimo kako taj organ reagira pod maksimalnim fizičkim opterećenjem. To je standardni postupak koji se radi prilikom transfera, a sigurno će i igrači biti mirniji - zaključio je Smodek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:59