MITO NA FAKULTETU

'DONESI PRASE I JANJE I DOBIT ĆEŠ DVOJKU' Jutarnjiotkriva nove detalje o korupciji na Ekonomiji u Osijeku

Dvojke su se upisivale i onima koji su predavali prazne testove, jedan je dobio test da ga riješi kod kuće

OSIJEK - Nove automobilske gume, po jedno prase i janje, skupo alkoholno piće, nekoliko darova i novčanih iznosa neutvrđene vrijednosti, u jednom slučaju 1.000 eura, a u drugom 1.800 kuna, prijepis znanstvenih radova te pregršt slučajeva neimovinske koristi - to je ukratko rekapitulacija koristi koju su ostvarili osumnjičeni u velikoj antikorupcijskoj aferi „Indeks 2“ na Ekonomskom fakultetu u Osijeku protiv kojih je USKOK prije nešto više od mjesec dana otvorio istragu.

Podsjetimo, 5. travnja USKOK je u velikoj akciji priveo 39 osoba osumnjičenih za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje te zlouporabu položaja i ovlasti. Iako se u početku nagađalo, a mnogi su, s obzirom na pogovore o korupciji na EFOS-u koji traju već 20-tak godina, i očekivali kako je riječ o velikim iznosima prema preliminarnim podacima do kojih smo dospjeli novac i materijalna dobra najmanje su spominju u ovoj priči. No, s obzirom da je riječ o podacima s početka istrage nije isključeno da u međuvremenu istraga USKOK-a, koja i dalje traje, otkrije nove i detaljnije podatke koji će postati sastavni dio optužnice. Podsjetimo, USKOK je u ovoj akciji, za koju su materijali, transkripti i audio-zapisi prikupljani tijekom 2010. i 2011. godine, uhitio šest profesora EFOS-a, 21 studenta i 12 posrednika.

KRONOLOGIJA U dosadašnjih pet akcija Indeks osuđeno 22 profesora, 6 posrednika i 44 studenta

Pri tome su tri profesora i dva posrednika neko vrijeme provela i u istražnom zatvoru, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode, za što su neki od njih platili jamčevinu. Istraga se tako vodi protiv profesora Gorana Marjanovića, Blaženke Hadrović-Zekić, Branimira Dukića i Dražena Čučića te umirovljenih profesora Miljenka Crnjca i Anke Mašek-Tonković. Najspominjanije ime je ono profesora Marjanovića, koji se dovodi u vezu sa čak 20 slučajeva kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja i primanja mita, u čemu mu je, sumnja USKOK, najčešće pomagao njegov asistent Ćućić, čije se ime spominje u 10 slučajeva. Od posrednika s njime je najčešće u vezi bio Ivan Vukadinović, koji bi u dogovoru sa studentima od Marjanovića tražio da im upisuje prolazne ocjene iz predmeta „Međunarodna ekonomija“ i „Institucijski sustavi EU“. Nekada bi to činio sam Marjanović, a nekada Ćućić. U većini njihovih slučajeva navodi se da su pribavili neimovinsku korist. Novac i drugi darovi spominje su tek u manjem broju.

Tako se u jednom slučaju navodi kako je Marjanović za obećanu „dvojku“ jednoj studentici dobio prase i janje, a u drugom kako je za prolaznu ocjenu studentu u dogovoru s profesorom Dukićem, kao nagradu dobio nove automobilske gume. U jednom navratu pak Marjanoviću je obećano 1.000 eura ukoliko sa, za sada nepoznatim profesorom, studentu riješi prolaznu ocjenu iz ispita „Kvanitativne metode za poslovno upravljanje“.

Marjanović je to učinio te je u više navrata tražio od studenta da mu kupi IPhone 4, ali za sada je nepoznato da li je i dobio uređaj. U drugom pak slučaju Marjanoviću se nudi 1.800 kuna ukoliko riješi ispit kod drugog profesora. U dva navrata kod Marjanovića se spominju i neutvrđeni iznosi novca, u jednom dar neutvrđene vrijednosti, dok je u slučaju obrane diplomskog rada jednog studenta, Marjanović prije početka obrane od studenta zatražio „poklone u vidu skupog alkoholonog pića i druge poklone“, što mu je ovaj i dao nakon što je obranio rad.

Model rada bio je vrlo sličan u većini slučajeva. Posrednici, a ponekada i sami studenti prilazili su profesorima i nudili im mito za prolazne ocjene, na što su ovi, prema tvrdnjama USKOK-a, pristajali. Kad je riječ o Marjanoviću i Ćućiću, najčešće je profesor tražio od asistenta da studentima koji su iz pismenog ispita dobili negativnu ocjenu u indeks upiše pozitivnu.

Posrednici su nekada bili i sami profesori, pa je tako Hadrović-Zekić, prema USKOK-ovim navodima, u jednom navratu tražila od Marjanovića da jednoj studentici upiše pozitivnu ocjenu bez polaganja ispita, zbog čega je osumnjičena i Mašek-Tonković, koja je za jednog studenta istu uslugu tražila također od Marjanovića.

Bilo je i protuusluga, pa je tako u jednom slučaju Marjanović tražio od Hadrović-Zekić da drugom studentu upiše prolaznu ocjenu, za što nije poznato je li se ostvarilo. Slične akcije pokušale su se raditi i sa još nekim profesorima EFOS-a, no one su na kraju bile neuspješne, jer nisu naišle na pozitivan odgovor s druge strane.

Bilo je i slučajeva gdje se studenti nisu držali dogovora, pa nisu dolazili na dogovorene rokove, ali bi se onda sve riješilo na sljedećem roku. Dvojke su se upisivale i onima koji su predavali prazne testove, jedan je student dobio test da ga riješi kod kuće te da ga onda vrati profesoru, a jedan je student dobio trojku iz „Institucijskih sustava EU“, iako na ispit nije ni izašao.

Krimen zbog kojeg se među uhićenima našao profesor Crnjac odnosi se na njegov dogovor s četiri studentice „da za njegove osobne potrebe prepisuju znanstvene radove, dajući svakoj zaseban rok od veljače do kraja srpnja 2011, te im zauzvrat obećao kako će iz njegovog predmeta „Matematika“ svakoj dati ocjenu više u odnosu na stvarno dobivenu ocjenu na pismenom dijelu ispita i uputio ih da neovisno o tome kod koga će polagati pismeni ispit na usmeni svakako dođu kod njega, što su ove prihvatile.“

U konačnici su sve četiri dobile pozitivne ocjene, a jedna od njih čak je na pismenom ispitu predala prazan test. U normalnim okolnostima to bi bila čista jedinica, no kako joj je Crnjac obećao ocjenu više, u indeks je sjela dvojka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:34