U KATOLIČKOM DOMU

IMA LI JOŠ GROBNICA? Velika istraga nakon otkrića 800 dječjih leševa u septičkoj jami

 Ivan Semper/CROPIX

Irska vlada pokreće istragu kako bi se ustanovilo ima li u toj zemlji još masovnih grobnica djece nakon otkrića 800 mrtvih novorođenčadi i male djece pokopanih u septičkoj jami u blizini Doma Svete Marije za majke i bebe gdje su bile smještene nevjenčane majke i njihova djeca.

Premijer Enda Kenny jučer je iz Sjedinjenih Država naredio istragu kako bi se ustanovilo tko su odgovorni i radi li se o izoliranom slučaju. U međuvremenu se očekuje masovni ukop na kojem će se pročitati ime svake identificirane žrtve.

Šef irske vlade oglasio se nakon što je Amnesty International od vlasti zatražio hitnu istragu o ubojstvima malene djece, njih ukupno 796, od novorođenčadi pa sve do osmogodišnjaka/kinja, čija su tijela potajno zakopana bez lijesova u spremnik septičke jame u Tuamu.

Nakon pronalaska grobnice u javnosti se oglasila povjesničarka Catherine Corless koja je proučavala problematičnu povijest popravnog doma koji je 1925. godine prenamijenjen u Dom za majke i bebe, a o njima su se brinule časne sestre.

Corless je utvrdila identitet 796 tijela djece, koja su umrla u Domu, no točan broj tijela pronađenih u masovnoj grobnici nije poznat.

William Joseph Dolan, rođak djeteta koje je živjelo u toj instituciji, zatražio je pokretanje istrage o događanjima iz tog vremena.

Ovo otkriće podsjeća na jedan drugi skandal s neudanim majkama, kada je između 1922. i 1996. više od 10.000 žena i djevojaka besplatno radilo u praonicama pod upravom katoličkih redovnica.

O tom je slučaju 2003. snimljen film "Sestre Marije Magdalene" Petera Mullana koji je prikazao da su ondje žene na sve moguće načine bile ponižavane i zlostavljane.

Nakon tog filma, irska vlada je zatražila temeljitu istragu o Magdalenskim praonicama. Konačno su 5. veljače 2013. objavljeni rezultati te istrage na 1000 stranica. Istragu je vodio senator Martin McAleese, inače muž bivše irske predsjednice, pa se dokument po njemu naziva "McAleese Report".

Izvješće je, međutim, pokazalo da najveći dio zle fame Magdalenskih praonica ne odgovara istini.

Još jedna takva institucija bio je samostan Sean Ross u Tipperaryju, gdje je Philomena Lee dala sina na posvajanje u 1950.-ima. Njezina priča nadahnula je film "Philomena", prošle godine nominiranog za Oscara.

Prema tadašnjem konzervativnom katoličkom učenju, djeca rođena izvan braka nisu krštena i stoga im je bio zabranjen katolički pogreb na posvećenom tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:29