POVRATAK BOKSU

'UŽIVAO SAM NA CRO COPU, I JA BIH VOLIO BOKSATI U ZAGREBU' Mavrović o ambicijama u povratničkom nastupu

'Prisutne su sumnje, strahovi, treba se vratiti nakon toliko godina, to je velika stvar. No, to je dio procesa, ti usponi i padovi. Potpuno sam spreman'
 Marko Todorov / CROPIX

Ožiljak na poznatom i tipičnom “orlovskom” nosu, podljevi pod oba oka, “suveniri” i na arkadama. Podsjetnici na ring, odlučan pogled, tih i miran glas. Željko Mavrović opet “jaše”. Takve su informacije došle iz Njemačke gdje bi “Šaka sa Srednjaka” trebao opet među konopce. Mjesto radnje: Hamburg, vrijeme radnje: već 27. travnja:

- Bio sam u Njemačkoj desetak dana, u Berlinu u jednom od kampova Wilfrieda Sauerlanda. Imali smo dogovoren neki sastanak. Ništa mi konkretno nije rečeno niti zaključeno, no nakon svih razgovora i brojnih proba posredno sam saznao da se u Hamburgu sprema moj povratnički meč protiv srbijanskog boksača Enada Ličine. On je dugo bio dijelom Sauerland Teama, izgubio je samo tri, četiri meča, pobijedili su ga Gonzalez i Aleksejev. Sve je ostale pobjeđivao, nekih dvadesetak mečeva. Riječ je o vrlo jakom boksaču pa mogu zaključiti da mi je on zaista suparnik po mjeri. Treći je, četvrti izazivač za titulu u cruiserweightu, nikad nije izgubio prekidom.

Poput Toma Sawyera

Mavrović se već duže vrijeme sprema u Španskom, u “kooperaciji” s Vladimirom Božićem. Unatoč pune 43 godine, odlično se osjeća:

- Dobro sam se dosad pripremio i ostaje mi samo četiri tjedna sparinga. Samo sparing, sparing, sparing. Sve sam ostalo već odradio ovdje zajedno s Vladimirom u njegovom prostoru. Pomakli smo mnoge granice dosad. Ukoliko mi se zaista ponudi ova prilika, dobro ću je iskoristiti. Teško mi se ponovno naviknuti na kacigu, puno smo ih stavljali, donio sam i novu iz Njemačke. U subotu smo ih stavljali i skidali nekoliko puta. I idućih tjedana može mi se dogoditi da me vidite ovakvog, da budem kao Tom Sawyer, s ovakvim ukrasima na licu. Puno je detalja za doradu, dosta se toga mora posložiti. Dobre sam sparinge odradio i u Njemačkoj, bilo je malo čudno boksati i raditi kad te neki 20-godišnjak pita koliko imaš godina.

Definitivne potvrde borbe još nema, stići će za par dana:

- Ne želim razmišljati što ću ako se nešto izjalovi. Uvjeren sam da ću uskoro u ring.

Tijekom priprema, posebno ako imate “ozbiljne” godine kao Mavrović, nije uvijek lako:

- Puno je dizanja i padanja, pitaš se što ti to sve treba. Prisutne su sumnje, strahovi, treba se vratiti nakon toliko godina, to je velika stvar. No, to je dio procesa, ti usponi i padovi. Potpuno sam spreman. Imam nakon treninga do 91 kilogram, upravo koliko treba. Posebno je teško na sparinzima, jer ide lošije s ljudima s kojima bih prije lakše prošao i odradio ih s manje primljenih udaraca. Teško mi je bilo opet uhvatiti inspiraciju.

Kličko ima 42 godine

Koja je, zapravo, gornja dobna granica za povratnike u modernom boksu?

- To je individualna kategorija. Hopkins je sa 48 godina opet osvojio titulu. Nema puno takvih preko 40 godina, Vitalij Kličko ima 42, a opet nekako to sve i dalje drži. Malo se ljudi vratilo, Foreman se vratio, no on je imao drugačiji stil, sve je radio na težinu i silu. Malo se boksača u manjim kategorijama vratilo, tamo gdje je brzina presudna.

Nikada nije boksao pred domaćim navijačima.

- Uživao sam gledati Cro Copa, i ja bih volio meč u Zagrebu. Nikad nisam boksao doma kao profesionalac...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11