'VITEZOVI TEMPLARI'

Breivik: Na mene su utjecali srpski nacionalisti, a ne nacisti! U Liberiji se susreo s Legijom?

'Ne želim se o tome očitovati, ne želim davati nikakve informacije koje bi mogle dovesti do novih uhićenja'
 AP / Aleksandar Stojanović

OSLO - Anders Behring Breivik, kojem se od ponedjeljka sudi u Norveškoj za pokolj 77 ljudi prošlog ljeta , u srijedu nije htio otkriti informacije o mogućim kontaktima s drugim ekstremistima i osnivanju mreže militantnih nacionalista Vitezovi templari.

- Ne želim se o tome očitovati, ponovio je Breivik više puta na inzistiranje tužiteljice Inge Bejar Engh. Ne želim davati nikakve informacije koje bi mogle dovesti do novih uhićenja, dodao je.

U svom manifestu od 1500 stranica, objavljenom na dan napada 22. srpnja 2011., 33-godišnji desničarski ekstremist je potvrdio da je član tajne organizacije Vitezovi templari koju je osnovao 2002. u Londonu s još troje istomišljenika.

Kazao je da je 2001. godine "slučajno" stupio u kontakt s jednom stranom osobom i da je tada dogovoreno osnivanje 'Vitezova templara'. Također je rekao da se u Liberiji sastao s jednim srpskim nacionalistom, ali je odbio odati njegovo ime.

Guardian pak piše da je riječ o Miloradu Ulemeku Legiji, bivšem zapovjedniku srpskih Crvenih beretki i jednog od glavnih organizatora ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Ulemekov odvjetnik je pak izjavio da se njegov klijent nikada nije sreo s Breivikom, javlja Blic.

Breivik je danas istaknuo kako su na njega i "Vitezove templare" "pije svega utjecali srpski nacionalisti, a ne nacisti", piše Blic.

On je naveo da su "Srbi su tijekom NATO bombardiranja pokazali 'krstaški' mentalitet kome teži".

Norveška policija nikada nije utvrdila postojanje 'Vitezova templara'.

U nastavku ispitivanja tužiteljstvo je htjelo rasvjetliti okolnosti pod kojima se Breivik radikalizirao , ali je optuženik odbio odgovoriti na brojna pitanja.

Predsjedavajuća sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen je izgubila živce i upozorila da se "ovakva rasprava ne može beskonačno voditi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:50