NAČELNIK ZA ANALE

Na mrtvačnicu i zidić oko groblja potrošio 2,6 milijuna eura, a za OPĆINSKI NOVAC kupovao hranu za pse i piliće, šampone, zubnu pastu...

Nedavno su iz Općine Saborsko, blokirane zbog rasipništva njihova bivšeg načelnika, šamana Luke Hodaka, savjet potražili kod Marina Gulana, HDZ-ova načelnika jednako siromašnog Galovca blizu Zadra.

Pokucali su na prava vrata, jer taj magistar menadžmenta gotovo dvije godine vodi Općinu kroz milijunske ovrhe koje mu je ostavio bivši načelnik Slavko Šare (HSS), nakon desetljeća vladavine koja je prekinuta njegovim uhićenjem zbog zloporabe položaja i ovlasti 2010. Tromjesečni uskočki pritvor iz kojeg se izbavio uplatom 120.000 kuna jamčevine za sada je jedina sankcija za netransparentno trošenje općinskog novca. Teško je reći što je u priči iz te ravnokotarske općine nevjerojatnije: rad načelnika Šare ili rad institucija koje su mu to godinama tolerirale.

U deset su godina s računa Općine na razne načine nestali milijuni, ne zna se koliko, jer bivši načelnik ne želi napraviti primopredaju dokumentacije. Svih deset godina rada Općina nije imala službene prostorije. Kad bi mu se najavili iz kojekakvih inspekcija, postavio bi stol i stolicu u svlačionicu lokalnog nogometnog kluba i to bi mu na koji sat bio ured. Godinama mu je Državna revizija davala negativna mišljenja na rad. Primjerice, 2007. zamjerili su mu jer je općinskim novcem kupovao pseću hranu, hranu za piliće, zubnu pastu, šampone... Godinu kasnije od 1,3 milijuna kuna godišnjeg proračuna, čak 950.000 dignuto je u kešu.

Novi načelnik Gulan do općinske je dokumentacije pokušao doći preko zadarskog Državnog odvjetništva. Od njih je, nakon što im je uputio treću požurnicu, samo dobio packu jer ih je prijavio bivšoj premijerki Kosor. Pisao je i premijeru Milanoviću i dobio odgovor u kojem mu premijer kaže da je naložio ministrima financija, uprave i policije da provedu istragu.

Ustavni sud molio je da stopira ovršnu naplatu od 250.000 kuna za sanaciju u zbilji nikad saniranog divljeg odlagališta jer je posao već naplaćen - dvaput. Bauk mu je otpisao da su sve odluke koje je donosilo Šarino vijeće od 2005. do 2010. nelegalne. Usprkos tome, Gulanu svakodnevno kucaju na vrata vjerovnici...

- Svaki dan požalim što sam se kandidirao za načelnika. Kad izlazim pred Vijeće u kojem većinu imaju Šarini ljudi, osjećam se kao da idem pred streljački vod. Prijete mi, lažno me prijavljuju, kao i članove moje obitelji. Mogu me i ubit’, ali pare neće dobit’.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:37