NEMA GA VEĆ 38 DANA

NESTANAK VELIKOG VOĐE Službeni Pjongjang napokon progovorio o Kimovom zdravlju

This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

PJONGJANG Vlasti u Sjevernoj Koreji tvrde kako je vođa te zemlje Kim Jong-un živ i zdrav. 'Nema nikakve sumnje u to', odgovorio je sjevernokorejski veleposlanik Hyon Hak Bong na pitanje BBC-ja.

Ambasador Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji nije želio detaljnije komentirati stanje Kim Jong-una, osim napomene da je 'zdrav'.

Inače, danas je 38. dan od kad je Kim Jong-un zadnji put viđen u javnosti. Službeni sjevernokorejski mediji kao razloge njegovog izbivanja s javne scene navode 'osobnu neugodu'.

Strani analitičari, pak, špekuliraju kako sjevernokorejski lider ima problema sa zdravljem. Nagađalo se da boluje od gihta, dijabetesa, da ima problema zbog pušenja, da je slomio gležnjeve te da ima poteškoća s probavnim ili endokrinim sustavom.

Neki analitičari smatraju kako je Kim žrtva političkog prevrata, ali takvo što prilično je nevjerojatno. Štoviše, američke tajne službe vjeruju kako u Sjevernoj Koreji nema niti naznaka nekog oblika prijenosa vlasti.

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Susan Rice jučer je u televizijskom nastupu izjavila da nema dokaza o smjeni Kima Jong-una te dodala: 'Očigledno, pozorno motrimo situaciju u Sjevernoj Koreji. To je država koju konstantno i pažljivo pratimo'.

Mogućnost državnog udara tim je manja kad se zna da Kim Jong-un nema službenog nasljednika. Sjevernom Korejom desetljećima upravlja dinastija Kim, a jedina opcija Kim Jong-unu, njegova je mlađa sestra Kim Yu-jong.

No, teško je za povjerovati da bi seksističko sjevernokorejsko društvo prihvatilo ženu na čelu države, bez obzira na to što pripada komunističkoj dinastiji koja punih 66 godina odlučuje o životu i smrti na sjevernom djelu korejskog poluotoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:01