AUSTRIJANCI ZABRINUTI

Problem sa seksualnim obrazovanjem imaju i u austriji: Knjižica ‘Potpuno intimni’ sklandalizirala konzervativce

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Problema sa seksualnim obrazovanjem u školama nemaju samo neki hrvatski roditelji - slična se situacija ovih dana događa i u Austriji.

U škole je, naime, stigla nova brošura za seksualno obrazovanje mališana u dobi od šest do 12 godina.

Povratak u srednji vijek

Konzervativni roditelji odmah su ustali protiv brošure jer smatraju da se u njoj previše govori o homoseksualnim parovima i alternativnim modelima obitelji. Liberalni roditelji im, pak, poručuju kako je vrijeme da se sa seksualnim obrazovanjem izađe iz srednjeg vijeka.

Knjižica “Potpuno intimni” bogata je ilustracijama, a trebala bi olakšati zadatak nastavnicima koji djeci trebaju pojasniti što je zapravo seks. No, konzervativci knjigu smatraju skandaloznom i tvrde da su mnogi roditelji zabrinuti jer misle da bi njihova djeca zbog takvog odgoja mogla biti navedena na pogrešna razmišljanja.

Brošurom na brošuru

Najviše ih je isprovocirala rečenica koja kaže da se imidž tradicionalne obitelji u društvu promovira kao idealan, iako polovica djece u Austriji živi u drugačijim okolnostima. Pristaše tradicionalnih obiteljskih vrijednosti otišli su tako daleko da su napravili svoju verziju brošure.

Ministrica obrazovanja Claudia Schmid najavila je da će se sadržaj brošure još jednom razmotriti i da nije isključeno da će se neki dijelovi poput informacija o djeci koju su rodile surogat majke - ukloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:11