SUĐENJE TERORISTIMA

Vojni sud tvrdi da zbog mučenja neće uvažiti priznanja iz Guantanama

Navodnom planeru terorističkih napada 11. rujna 2001., Halidu Šeiku Mohamedu, i četvorici njegovih suradnika ipak će suditi vojni sud u Guantanamu, unatoč naporima predsjednika Baracka Obama da to prebaci na civilne američke sudove.

Pljuska Obami

Pentagon je preksinoć priopćio da bi novo suđenje trebalo početi idući mjesec, nakon što su vojne institucije proučile dokaze tužiteljstva i potvrdile optužnicu koja uključuje terorizam, ubojstva kao ratni zločin, otmicu zrakoplova, urotu, napad na civile, napad na civilne objekte i namjerno izazivanje ozbiljnih ozljeda. Time završavaju nade predsjednika Obame da bi se izvršiteljima terorističkog napada na New York i Washington moglo suditi na civilnim sudovima, po redovnim postupcima i uz sva prava i zaštitu koje optuženicima pruža američki civilni pravosudni sustav. Nova je administracija odmah po dolasku u Bijelu kuću suspendirala postupak protiv Mohameda i četvorke koji je počeo 2008. u nadi da će ga iz Guantanama prebaciti u New York. No, to je spriječio Kongres, koji je 2010. izglasao zakon prema kojem se zatvorenici iz Guantanama ne mogu prebacivati u SAD, pa ni radi suđenja.

Nadzor dokaznog postupka

Za prvooptuženog Mohameda, 48-godišnjeg Pakistanca odraslog u Kuvajtu i obrazovanog u SAD-u, kojeg Amerikanci drže u Kampu 7, najstrože čuvanom dijelu zatvora u Guantanamo Bayu, vjeruje se da je prije nego što je 2003. uhićen u Pakistanu bio šef vojnih operacija al-Qa’ide. Tijekom ispitivanja u CIA-inim tajnim zatvorima, uz različite metode mučenja, uključujući “waterboarding” - postupak tijekom kojeg se simulira utapanje - priznao je da je “od A do Z” isplanirao i okupio tim za terorističke napade na New York i Washington u kojima su srušeni Tornjevi blizanci i oštećena zgrada Pentagona te je ubijeno gotovo 3000 ljudi. Upravo će izvođenje tih dokaza budno pratiti organizacije za ljudska prava koje tvrde da su postupci pred vojnim komisijama, pred odabranom porotom i sucima koji su redom vojni časnici, uvelike naklonjeni optužbi.

Ključno pitanje

No, vojni dužnosnici tvrde da su se komisije, zahvaljujući intervenciji Kongresa iz 2009., promijenile u odnosu na pravila koja su vrijedila u vrijeme administracije Georgea W. Busha. Tužitelji sada ne smiju koristiti kao dokaz izjave dobivene okrutnim postupanjem ili mučenjem, a svaki od optuženih ima pravo na vojnog odvjetnika i odvjetnika s iskustvom u suđenjima u kojima optuženima prijeti smrtna kazna.

- Taj će se sustav dokazati kao vrijedan povjerenja javnosti - rekao je general Mark Martins, glavni vojni tužitelj u Guantanamo Bayu. No, ako tužitelji i ne budu koristili Mohamedovo priznanje dobiveno, kako to američka vojska ublaženo naziva, “pojačanim metodama ispitivanja”, nije još jasno hoće li Mohamed optužbe priznati sam. Naime, u jednom trenutku tijekom prošlog suđenja najavio je da bi se mogao izjasniti krivim jer želi da ga se pogubi kako bi postao mučenik. O njegovoj odluci vjerojatno će ovisiti i to hoće li se od optužbi braniti i drugi optuženici jer su dosad slijedili njegov primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:05