'Tompa je pao jer ga je pas našnjofal'

Objavljeno: 23.09.2007

Na graničnom prijelazu Macelj u utorak 5. lipnja uhićen je Zagrepčanin Tomislav Kalčić (34) sa 2870,4 grama kokaina kojeg je prevozio u Saabu iz Nizozemske. Policija je nakon toga u stanu našla i UKV radiostanicu Motorola, izbrisanog serijskog broja, preciznu vagu i manju količinu marihuane. Prošlog petka Tomislav Kalčić osuđen je na šest godina zatvora u zlatarskom Županijskom sudu.

Posramiio se zbog svoje uloge u krijumčarskom lancu, priznao krivnju, ali nije 'cinkao' ostale sudionike. On je bio samo kurir, a njegovi su nalogodavci mislili da je pao slučajno i nastavili su sa isporukama droge. No, nisu znali da ih policijski istražitelji već mjesecima prisluškuju.

Sada su stotine stranica preslušanih razgovora dio sudskog spisa u istrazi protiv 10 okrivljenih na čelu sa Amirom Jahićem, vlasnikom nekoliko grla na zagrebačkom Hipodromu. Željko Bosak (34), zvani Žac, Dubravko Šošo (50) zvani Šole, Krešimir Kalčić (33), Gordan Trušćek (36) zvani Gogi glavni su protagonisti razgovora koje je nadzirala policija na zahtjev tužitiljstva i po odobrenju suda.

Kako su dogovarali preprodaju kokaina, skrivanje dokaza, u čemu su sudjelovali članovi obitelji, kako su komentirali novinske napise o uhićenju sadržano je na više stotina stranica iz kojih donosimo najzanimljivije dijelove. Policajci su također 'skinuli' iz razgovora samo ono što je po njima bitno za dokazivanje krijumčarenja droge.

Ali, već vrlo skoro tijekom sudskog postupka sud bi mogao zatražiti kompetan prijepis razgovora, što je sve češće dio sudske prakse, koja ne priznaje prepričavanje tajno snimljenih razgovora. Prema rješenju o provođenju istrage deseteročlana skupina u kojoj su i dvojica nizozemskih državljana turskog podrijetla tereti se da su od svibnja ove godine do srpnja iz Nizozemske dogovorili u Rotterdamu kupnju više kilograma kokaina kojeg su dopremali i preprodavali u Hrvatskoj. Dio skupine spektakularnoj je uhićen za večerom u jednom zagrebačkom restoranu 2. srpnja dok su čekali da im konobari donesu meso s roštilja.

Amir Jahić i Krešimir Kalčić razgovaraju o isporuci droge

Početak razgovora 29. 05. 2007. 15:07:19

Završetak razgovora 29. 05. 2007. 15:07:57

vrsta poziva: izlazni

osoba 1: Amir Jahić

osoba 2: Krešimir Kalčić

Sadržaj:

Krešimir: Kaj on treba doći sim?
Amir: Da, on će doći tamo, on će si doći nešto napraviti!
Krešimir: Aha, to ovaj...
Amir: Žac (Željko Bosak)
Krešimir: Aha, dobro, znači da mu onaj mix dam, dam mu dam izmešano ili?
Amir: Pa možeš dati jedne i druge, al niš mu nemoj reći da su to jedne i druge, to su sve jedno te isto, jel?
Krešimir: Ok.
Amir: To su se oni pravi, znaš kaj mislim?
Krešimir: Da, da.

Iste večeri Kalčić i Jahić su se ponovo čuli u 19.23 i razgovarali minutu i 59 sekundi.

Krešimir: A ovaj ... nije... mislim skužio je nekaj... al ja mu niš nisam govorio.
Amir: A?
Krešimir: Veli da to nije ono kaj si imao i tak, ne, al ja mu niš nisam govorio.
Amir: Da, da, dobro.
Krešimir: Ovo, ovo da ja dođem po to ili?
Amir: Pa danas ćeš morati već jer ćeš mu morati pola toga dat, al to kad te ja budem zvao navečer.
Krešimir: Al morat ću to, dobro ajde...

Razgovor se potom prekida.

Kalčiću se pokvario auto na putu. Problemi počinju

Tomislav Kalčić, Krešimirov brat, bio je kurir droge koji je prevozio pošiljku iz Nizozemske. No na putu su iskrsnuli neočekivani problemi. O tome su razgovarali 2. lipnja od 21.27 do 21. 29. sati osumnjičeni Amir Jahić i Gordan Trušćek.

Gordan: Imamo problem. Tompi (Tomislav Kalčić) se pokvario auto.
Amir: Joooj!
Gordan: Na putu
Amir: Što se desilo
Gordan: Ne znam, nekaj mu se zdimilo, ovo, ono
Amir: I u pi... mile matere. Di je?
Gordan: Tamo od familije, ne znam kol'ko.
Amir: Aha, pa jel može kontaktirat familiju, da, da, ovaj... kužiš, jaoo, auto ne smije šlepat, mora ići na ... mora ić... na to, da li ima novca da može platiti to do familije da ga došlepaju? Dal auto pali, dal auto ne pali?
Gordan: Pali, ali mu se nešto dimi, da se ne zapali. Rekao sam mu ništ ne dirati i tak ne... Onda ćemo poslati ovog drugog (Krešimira Kalčića, nap. a.), sam kaj je problem kaj on sutra ujutro baš fura ovu familiju do mora i po klince ide.
Amir: Jooo, dobro, da nije tak veliki problem, nekak ćemo riješit samo pametno i bez panike.
Jahić:  Kaj god se desilo, pizdarija se desila, jel' da

Dan kasnije, 3. lipnja, Gordan Trušćek je u 12.50 sati izvijestio Amira Jahića da je najvjerojatnije riječ o manjem kvaru jer je na automobilu Tomislava Kalčića puklo crijevo i iscurila voda iz "kilera" te da čeka mehaničara. Jahić odgovara da dobro, a Trušćek ga izvještava da će mu javljati dalje što se događa.

Istog dana navečer čuli su se Jahić i Bosak. Razgovor je trajao od 20:11:45 do 20:13:08 sati. No policijski ih istražitelji nisu uvijek mogli razumjeti, što su i napisali. No onda su uhvatili Željka Bosaka na konkretnom.

Željko: Miris je nekakav čuda, ali je sve drugo u redu.
Amir: To je originalno, onako kako je...
Željko: Ne znaju ljudi, ne znaju.Amir Jahić nakon toga Željku Bosaku govori da će sam vidjeti bolje nego on (Amir), na što Bosak odgovara: Dobro, dobro... I razgovor se potom prekida.

No dva dana kasnije pojavili su se problemi. Tomislav Kalčić je već "pao" s drogom, a Gordan Trušćek i Jahić su se zabrinuli. Telefoni su počeli zvoniti već rano ujutro. Amiru Jahiću mobitel je zazvonio 5. lipnja u 7:08:10, zabilježili su policijski istražitelji.

Gordan: Kompa, jebi ga, kaj da ti velim, ne javlja se, mobitel zvoni, on se ne javlja, nije tu i tak.
Amir: Ništa, čuj, možda spava!
Gordan: A ne, krenul je on, on je krenul, kužiš. Ja sam ga zval jedanput, buraz ga je zval par puta, par puta, ja sam tu sad pogledo da, al nije tu, ne spava.
Amir: Dobro.

Pet mimuta kasnije Jahić zove Trušćeka.

Amir: Kolko dugo se on ne javlja?
Gordan: A ne znam, oko šest sam ga zval, u šest i petnaest sam ga zvao jer je u to vrijeme obično doma, no odma mi je bilo sumnjivo, čim je telefon zvonio, ja znam da ga on isključi i promijeni karticu kad je tu, ne. Kaj se nije negdje spuco ili tak nekaj, nemreš znat, kužiš.
Amir: Reci mi jel tamo gore maknuto ono sve?
Gordan: Je, je, je.
Amir: Je. Dobro.

Jahić i Trušćek čuli su se i za pola sata. Ne sluti im na dobro što im se Tomislav Kalčić ne javlja pa Jahić u jednom trenutku kaže: Kaj god da se desilo, pizdarija se desila, jel da.

No Tomislav Kalčić sredio je auto i 5. lipnja već bio na putu za Hrvatsku s pošiljkom droge. No opet su nastali problemi jer se nije javljao i Gordan Trušćek zvao je Tomislavova brata Krešimira 5. lipnja ujutro u 7:10:45 sati.

Gordan: Alo, ne javlja se?
Krešimir: Možda je negdje zgubil mobitel, kužiš. To je ono... Samo da se negdje nije spičko s autom...

Za dvije minute opet zove Trušćek Krešimira Kalčića i pita ga: Ej, a iz stana je sve maknuto? Baš sve?

Krešimir: Da, da, da.
Gordan: I onaj amonijak?
Krešimir: Da, da, i to.
Gordan: Dobro... bitno je da ništ nema gore. Dobro... smeće, i to si trebal bacit!
K. Kalčić: Zaustavili su me na granici i kopat će mi po autu

U 8:31:47 sati Krešimir Kalčić zove Trušćeka i javlja mu dramatičnu vijest da mu se brat Tomislav javio i rekao da su ga zaustavili na našem prijelazu na Macelju, da ga vode u Krapinu u policijsku upravu i da će mu valjda kopat auto. Navečer su i majci Tomislava Kalčića potvrdili da joj je sin uhićen s drogom. No svi su oni mislili da je posrijedi bila čista slučajnost i da je "Tompa pao jer ga je pas našnjofal".

Da je pošiljka kokaina koju je prevozio Tomislav Kalčić pala na granici, Gordan Trušćek saznao je to od njegova brata Krešimira u 9:10:48 sati. Gordana Trušćeka dva sata kasnije, u 11:30:56 sati, zove nepoznata žena i Trušćek joj daje upute: Samo riješi ono kaj sam ti rekao hitno!

NN žena: A di je ovaj?
Gordan viče: Ne ispituj me gluposti, znaš kaj držim tamo, one... novce si stavi u džep kaj si zaradila i ono makni, ono, da.
NN žena: Sve sam ja to uzela sa sobom. Ista žena u 11:53:54 ponovo zove Gordana Trušćeka i traži dodatne upute: Čuj, ak slučajno dođeju doma, kaj da velim, gdje si?
Gordan: Ne buju, ne buju, ništ, ajde?
NN žena: Dobro.

Na policijskim snimkama zabilježeni su i prigovori najvjerojatnije kupaca droge.

Nepoznati muškarac nazvao je Amira Jahića 4. lipnja ove godine u 21:04:48.

NN muškarac: Ovo je još gore od onoga, ljudi mi povraćaju.
Amir: Ovo je top.
NN muškarac: Nije, to nije.
Amir: Vrati...

NN muškarac potom Amiru Jahiću govori da će mu ovu donijet i dati mu novce za ono što fali, da mu samo komplikacije radi. Jahić odgovara da dosad nije imao pritužbe. Nepoznati odgovara da će to odnijeti kompi, a Jahić mu odgovara da se strpi do sutra.

Željko Bosak: Samo mi javi kad si loptu puknuo, i to je to!

Policija je uhvatila i razgovore tijekom isporuke kokaina u Nizozemskoj. Bilo je to nakon što je na Macelju "pao" Tomislav Kalčić, a prema tajnom praćenju sljedećih pošiljki ulogu kurira preuzeo je njegov brat Krešimir.

Uhvatili su 28. lipnja ove godine razgovor Željka Bosaka i NN muškarca koji je vođen na engleskom.

Bosak: Je li sve u redu?
NN: Sve je u redu, još dest minuta i gotov sam.
Bosak: Dobro, prijatelju moj, OK.
NN: Imaju 2,4.
Bosak: To je sve što imaju?
NN: Da, to je sve što imaju, svugdje smo tražili. Znaš onaj drugi, njemu ne vjerujem, pa iz tog razloga ne kupujem od njega.
Bosak: OK, prijatelju, vjerujem ti, sve što napraviš, vjerujem ti.
NN: Ok, napravim ovo, pa to dam tvom prijatelju, i još mu dam onaj broj, odvezem ga doma i mogu ići.
Bosak: OK, onda, da li sutra netko njega (Krešimira Kalčića, nap. a.) može odvesti na ono mjesto ili da uzme taksi.

Nešto kasnije Bosak se čuje s Kalčićem i govori mu: Dobro, samo mi javi kad si loptu puknuo, i to je to.

Dušan Miljuš

Broj preporuka: 10

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr