ČOVJEK STROJ

OVO JE RAZLOG ZA ZABRINUTOST: ROBOTI UBOJICE ĆE USKORO BITI MEĐU NAMA Američka DARPA testira ugradnju čipova u mozgove vojnika

 Wiki CC

Višedesetljetni san DARPA-e , tajnog odjela za istraživanje američkog Ministarstva obrane, o pretvaranju vojnika u kiborge na korak je do ostvarenja. Naime, Agencija je započela s financiranjem projekta koji uključuje implantiranje čipova u mozgove vojnika koji bi jednog dana mogli unaprijediti performanse na bojnom polju i zaliječiti mentalnu traumu nakon što ratni pohod završi.

- Od 2,5 milijuna Amerikanaca koji su služili u Iraku i Afganistanu, oko 300 tisuća njih se kući vratilo s traumatičnom ozljedom mozga. DARPA je započela sa serijom programa koji će pomoći u kognitivnom funkcioniranju i popravku nastale štete. Spomenuti programi fokusiraju se oko ugrađivanja moždanih čipova u samo tkivo mozga - objasnila je novinarka Annie Jacobsen za NPR.

U svojoj novoj knjizi o povijesti DARPA-e, 'Pentagonov mozak', Jacobsen piše o DARPA-inim 'tajnim moždanim programima'. Znanstvenici, tvrdi, već testiraju ugradbenu bežičnu 'neuroprotetiku' kako bi pomogli vojnicima s ozljedama mozga.

- Vojnici dopuštaju sićušnim strojevima, ili čipovima, da se postave u njihove mozgove. Unatoč brojnim molbama uredu Ministarstva obrane, DARPA nikada nije dopustila intervju s vojnicima koji imaju oštećenje mozga - naglašava Jacobsen.

Glasnogovornik DARPA-e za Fusion je kazao kako 'moždano-neuronska sučelja' nisu postavljena u vojnike, iako su istraživači počeli s testovima takvih uređaja privremeno postavljajući električne mreže u mozgove dobrovoljaca koji prolaze operaciju zbog drugih neuroloških problema.

Defense One, internetski magazin koji pokriva vojne teme, prošle je godine donio priču o radu DARPA-e na moždanim čipovima koji će liječiti PTSP, no Agencija tada nije bila ni u testnoj fazi. Kada je DARPA lansirala RAM ( Restoring Active Memory, Vraćanje aktivne memorije) program prošlog tjedna, najavila je kako će znanstvenici implementirati stalne čipove u ljude već kroz četiri godine.

Stvaranje super vojnika nije jedina stvar koju DARPA pokušava ostvariti, naglašava Jacobsen. Prema njezinoj knjizi, vladini znanstvenici se nadaju kako će ugradnja čipova u vojnike otključati tajne umjetne inteligencije i omogućiti stvaranje strojeva s višom razinom rasuđivanja od ljudi.

- Kada vidite sve te programe za mapiranje mozga, brojni se znanstvenici pitaju hoće li to biti prekretnica u traženju UI - kazala je Jacobsen u telefonskom intervjuu.

Za Jacobsen, koja je provela karijeru bilježeći ratove, oružje i tajne američke vlade, kopanje kroz DARPA-ine dokumente pruže kratki pogled na budućnost rata, ali i podiže pitanje je li to zaista budućnost koju želimo.

- Jesu li roboti lovci-ubojice 'iza ugla'? - upitala se Jacobsen.

Od pada Sovjetskog Saveza u 90-im godina prošlog stoljeća DARPA je svoje resurse ulila u teško pojmljiva istraživanja, od pronalaska lijeka za strašne bolesti do transformiranja ljudi za prilike kazališta rata.

Agencija je pionir u stvaranju egzoskeletona, sličnih onima koje možemo vidjeti u holivudskim blockbusterima poput Iron Mana, koji će štititi vojnike od vatre i elementa kako bi se dulje mogli boriti. A pod inicijativama poput 'Sučelje mozga i stroja', znanstvenici su proučavali kako bi moždani implantati mogli eventualno poboljšati vojnikovu spoznaju.

Mozak emitira električne signale i ugrađeni čip može 'uskočiti' u njih i pročitati ih. Izvan dohvata vlade, znanstvenici na mjestima poput Berkeleyevog laboratorija za proučavanje sustava sučelja mozga i stroja eksperimentiraju kako koristiti takve implantate za prevođenje misli u akciju za ljude s neurološkim poteškoćama, nadajući se kako će, na primjer, pomoći paraliziranoj osobi da se kreće.

U DARPA-i, programi poput RAM-a i REMIND-a ( Restorative Encoding Memory Integration Neural Device ) istražuju kako bi moždani implantati mogli pomoći vojnicima koji se vraćaju iz rata u zalječivanju traumatičnih moždanih ozljeda koje utječu na sjećanje. Drugi DARPA-a programi zamišljeni su kako bi omogući vojnicima komunikaciju na bojnom polju isključivo putem - misli.

- Zamislite vrijeme kada mozak ima vlastiti bežični modem i umjesto da djeluje zbog misli, ratnici imaju misli koje djeluju - Jacobsen prenosi riječi DARPA-ovog Erica Eisenstadta s tehnološke konferencije 2002.

No, Jacobsen upozorava da iako liječenje istraumatiziranih vojnika na prvi pogled izgleda benigno, ne smijemo zaboraviti da je posao DARPA-e rat. Pitanje koje bi trebalo visiti iznad svega što DARPA-a radi glasi - 'Kako ovo možemo pretvoriti u oružje?'

DARPA-in glasnogovornik za Fusion je zaključio kako je glavni cilj istraživanja sučelja mozga i stroja liječenje vojnika i veterana, a ne vojno-napadačke namjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:23