11 GODINA OD TRAGEDIJE

FOTO Amerikanci obilježavaju 11. rujna: Čitali imena 2.977 poginulih

 Reuters

NOVO 18:50 Na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra (WTC) na njujorškom Manhattanu, više od 1000 članova obitelji poginulih i drugi okupili su se na godišnjem čitanju imena 2983 poginulih u svim napadima.

Čitanje je počelo u osam sati i trideset i devet minuta po mjesnom vremenu sa stankama u 8.46, 9.03, 9.37 i 10.03 sati, vremenima udara četiriju zrakoplova, te u 9.59 i 10.28, vremenima kada se srušio sjeverni, a potom i južni toranj.

Čitanje imena počela je Patrica Abbott, supruga Alana Jaya Richmana koji je poginuo u WTC-u. Imena je abecednim redom više od tri sata čitalo 198 ljudi.

Udovica poginulog u napadu 11. rujna tek sad saznala njegovu sudbinu: '84. kat, zapadni ured, zarobljeno 12 ljudi'

Ranijih su godina u čitanju imena, Biblije ili književnih citata, sudjelovali političari, pa i predsjednici SAD-a, guverneri i gradonačelnici New Yorka. Ove godine su s pozornice imena čitali samo članovi obitelji više od 2750 osoba poginulih u WTC-u.

Političari su i dalje mogli nazočiti komemoraciji, ali po pravilima koje je u srpnju donio Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. rujna pod predsjedanjem njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga, nijedan nije mogao govoriti ili sudjelovati u čitanju imena.

FOTO Sjećanje na 'blizance': Novi toranj ponovo dominira panoramom južnog Manhattana

Ograničenje za političare ne odnose se i na druge komemoracije. Predsjednik SAD-a Barack Obama je na južnom travnjaku Bijele kuće održao minutu šutnje u čast žrtava 11. rujna. Obama i supruga Michelle Obama stajali su su pognutih glava držeći ruku na srcu dok je trubač svirao "Tišinu".

Prvi američki par potom se uputio na komemoraciju u Pentagon. "Ovo nikada nije lak dan. Posebno nije lak za vas, obitelji onih koji su izgubili svoje živote, vašim majkama i očevima, vašim suprugama i supruzima, vašim kćerima i sinovima. Uzeli su vam ih iznenada i daleko prerano", rekao je Obama na komemoraciji pred aktivnim članovima američke vojske, obiteljima žrtava i drugima.

"Koliko god ovaj dan bio bolan, ostavlja nam svjedočanstvo da nas nijedan događaj ne može uništiti. Nijedan teroristički čin neće promijeniti ono za što se zauzimamo. Umjesto toga, posvetit ćemo se ponovo vrijednostima u koje vjerujemo, čvrsto i bez uzmicanja. Bog blagoslovio sjećanje na one koje smo izgubili, Bog blagoslovio Sjedinjene Američke Države", zaključio je Obama.

Potpredsjednik Joe Biden godišnjicu napada obilježio je u Shanksvilleu, Pennsylvaniji, gdje je u padu zrakoplova poginulo 40 putnika dok su se borili s otmičarima.

"Kako ćemo se odnositi prema baštini tih četrdesetero ljudi i onome što su oni učinili, što su spriječili da se dogodi, zapravo je više izraz na samih, onoga što cijenimo kao društvo", rekao je Patrick White, predsjednik udruge "Obitelji leta 93", koji su otmičari planirali obrušiti na washingtonski Kapitol.

U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu 11. godišnjica terorističkih napada na SAD bit će obilježena molitvama, a ne velikim komemorativnim skupom na kakvima su zadnjih godina sudjelovali najviši američki dužnosnici.

16:00 - U New Yorku su se u utorak u 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu (14 sati i 46 minuta po našem vremenu) upalile gradske sirene u spomen na 11. rujna 2001. godine.

Te godine u isto vrijeme oteti zrakoplov American Airlinesa s teroristima Al Qaide zabio se u sjeverni neboder Svjetskog trgovačkog centra. Sedamnaest minuta poslije ponovno su zasvirale sirene i zvona gradskih crkava kako bi označili trenutak kad se u južni neboder zabio zrakoplov United Airlinesa na letu 175.

Središnja svečanost održva se na Nultoj točki (Ground Zero) na newyorškom Manhattanu, mjestu na kojem su se uzdizali tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra (WTC). Kao i svake godine, tom će se prilikom pročitati imena 2.977 osoba koji su izgubili živote u napadima na WTC, na Pentagon u Washingtonu i u padu otetog zrakoplova u Shanksvilleu u Pennsylvaniji. Također će se minutama šutnje obilježiti trenuci u kojima su dva zrakoplova udarila u WTC.

Ove godine, međutim, među govornicima neće biti gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga niti najviših dužnosnika iz Washingtona, kao što je to bio slučaj prošle godine, prilikom obilježavanja 10. godišnjice te tragedije. Komemoraciji će nazočiti ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano. Američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle će se s minutom šutnje ispred Bijele kuće prisjetiti tih događaja, a potom će posjetiti spomen park u Pentagonu. Tijekom poslijepodneva američki predsjednik će posjetiti ranjene vojnike i njihove obitelji u bolnici Walter Reed.

Potpredsjednik Joe Biden održat će govor na komemoraciji u Shanksvilleu, gdje se srušio oteti zrakoplov na letu 93 kompanije United Airlines. Dan ranije je u tom gradu ministar obrane Leon Panetta pozvao Amerikance da ne zaborave američke vojnike koji "se bore i umiru" u Afganistanu.

-----------------------------------------------------------

08:52 - Sjedinjene Američke Države danas obilježavaju 11. godišnjicu napada na New York i Washington u kojima je poginula 2.751 osoba, no u pozadini svih ceremonija vode se žestoke borbe oko financiranja muzeja srušenih 'blizanaca' i zdravstvenog osiguranja za spasioce koji su, izašavši na teren pred 11 godina, zadobili trovanja i bolesti od kojih i dan danas umiru.

Napadi 11. rujna 2001. godine bili su niz koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili na današnji dan prije točno 11 godina.

Prema službenom izvještaju Povjerenstva 911, 19 osoba u službi al-Qa'ide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila.

Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Izvještaj Povjerenstva 911 je pokazao da su napadači pretvorili otete zrakoplove u najveće samoubilačke bombe u povijesti te izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država. Napadi 11. rujna su najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.

Projekt razvoj novog WTC-a je isprva krenuo vrlo obećavajuće, no milijuni dolara neočekivanih troškova i političke bitke nadvile su nad njega crni oblak. Zaustavljena je i gradnja milijardu dolara vrijednog muzeja 'Ground Zero', koji se nalazi u samom središtu budućeg obnovljenog WTC-a , a troškovi izgradnje su narasli na gotovo 15 milijardi dolara, od 11 milijardi u 2008. Oko financiranja se svađaju Fondacija '11. rujna' i lučke vlasti New Yorka. I jedni i drugi tvrde da im druga strana duguje novac.

Osim toga, prošlog tjedna je na popis 55 njujorških vatrogasaca poginulih u spašavanju žrtava 11. rujna dodano još devet imena vatrogasaca koji su u međuvremenu podlegali karcinomu i drugim bolestima povezanim s ogromnim količinama betona, stakla, željeza, azbestosa, zrakoplovnog goriva i plastike usred kojih su soašavali žrtve. Očekuje se da će ovaj mjesec još čitav niz vrsta karcinoma biti dodan na popis bolesti čije liječenje za spasioce pokriva poseban fond.

Besplatno liječenje oboljelima od raka među spasiteljima WTC-a

WASHINGTON - Američka vlada je uoči 11. obljetnice terorističkih napada od 11. rujna 2001. odobrila besplatno liječenje za dodatnih 58 vrsta karcinoma, od kojih obolijevaju pripadnici spasilačkih službi koji su se prvi našli na mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku.

Odlukom Nacionalnog instituta za sigurnost na radu, pravo na besplatno liječenje karcinoma imat će 70.000 pripadnika spasilačkih službi i drugih preživjelih.

Vlada je tom odlukom prihvatila prijedlog dr. Johna Howarda, voditelja Zdravstvenog programa WTC-a, koji je u lipnju predložio da se u program dodaju prijedlozi posebnog znanstveno-tehničkog povjerenstva, odnosno da se dodaju neke vrste raka od kojih je oboljela većina izloženih toksinima oslobođenima nakon napada na WTC.

Među najugroženijima, odnosno osobama kod kojih je zabilježen najveći i najbrži porast oboljelih od raznih vrsta karcinoma su njujorški vatrogasci. Oko 1000 smrtnih slučajeva izravno je povezano s dolaskom osobe u kontakt s toksinima oslobođenim nakon rušenja nebodera.

Deset godina nakon napada je, osim među vatrogascima, najviše oboljelih među građevinskim radnicima, spremačima i spremačicama ureda, stanovnicima okolnih zgrada i svima onima koji su među prvima, kao volonteri, pohitali u pomoć, prenosi CNN.

"Objava konačnih podataka predstavlja važan korak u naporima da se svima koji su doživjeli i preživjeli napade na WTC omogući odgovarajuće liječenje", rekao je Howard. Konačni podaci će u srijedu biti objavljeni u Saveznom registru, a njima će se moći raspolagati te će se moći početi primjenjivati i realizirati 30 dana nakon objavljivanja, rekao je Howard.

Među najčešćim oblicima karcinoma koji se izravno povezuju s toksinima oslobođenim nakon napada su kolorektalni karcinom, rak dojke i mokraćnog mjehura, melanom, leukemija i povećanje broja karcinoma kod djece koja su se ondje zatekla, objavio je BBC.

Dosad su na državnu zdravstvenu kompenzaciju za izložene toksinima nakon napada 11. rujna pravo imale samo osobe oboljele od respiratornih problema. Prema prvim podacima korist od ovoga programa imat će između 950 i 2.150 oboljelih. No stručnjaci upozoravaju kako se neke vrste karcinoma mogu pojaviti i nekoliko desetljeća nakon izloženosti spomenutim toksinima.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:03