VELIKA AKCIJA FBI-JA

NAJVEĆA KARTIČNA PREVARA U POVIJESTI Deset godina vadili kreditne kartice na lažna imena! Ukrali su 200 milijuna dolara

Kada bi im odobrili velike dozvoljene minuse i limite na kreditnim karticama, kupovali bi ekstravagantne predmete ili podizali visoke kredite, koje nikad ne bi vratili
 Arhiva

QUANTICO - Američki savezni tužitelji optužili su u utorak 18 ljudi za bankovnu prijevaru, koja se sastojala od stvaranja i korištenja tisuća lažnih identiteta na temelju kojih su si priskrbili najmanje 200 milijuna dolara u kupovinama na kreditne kartice.

Svih 18 osumnjičenika optuženo je da su vodili masovnu shemu prevare na kreditnim karticama koja je trajala gotovo 10 godina.

Prema FBI-evoj objavi za javnost, radi se o najvećoj prevari na kreditnim karticama ikad zabilježenoj od strane američkog pravosuđa.

Osumnjičenici su navodno stvarali lažne identitete i potom na njihovo ime vadili kreditne kartice. Potom bi kartičnim kućama dostavili falsificirane dokumente o kreditnoj sposobnosti. Kada bi im odobrili velike dozvoljene minuse i limite na kreditnim karticama, kupovali bi ekstravagantne predmete ili podizali visoke kredite, koje nikad ne bi vratili.

Kako bi podizali novce, osnivali su tvrtke na lažna imena, koje bi se registrirale kao tvrtka koja prima plaćanje u kreditnim karticama i prihvaćali vlastite kreditne kartice. Iste te tvrtke potom bi pružale lažne dokaze o kreditnoj sposobnosti za izmišljene vlasnike kartica. Kada bi jednoj tvrtci ukinuli pravo na primanje kartica, otvorili bi novu.

Mnogi osumnjičenici već duže od pet godina nisu nigdje službeno zaposleni, no koristili su prihode svog kriminalnog carstva kako bi kupovali luksuzne automobile, kućanske aparate, elektroniku, plaćali si odmarališta, skupu odjeću i milijune dolara u zlatu. Također su i skupljali velike količine gotovine. Policija je kod jednog od uhićenih pronašla čak 70.000 dolara u pećnici.

Imali su masivnu mrežu pomagaća, od brojnih legitimnih tvrtki u SAD-u do prekooceanskih tvrki smještenih u Pakistanu, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Rumunjskoj, Kini i Japanu.

Ukupno su koristili više od 25.000 lažnih kreditnih kartica, a pretpostavlja se da su ostvarili dobit veću od 200 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:42