NOVA RADNA MJESTA

POČEO OPORAVAK Financijska industrija opet zapošljava

Analitičari pozdravljaju rast broja radnih mjesta koji signalizira oporavak financijske industrije nakon krize i restukturiranja u bankama i drugim financijskim grupacijama

Velike banke i drugi igrači financijske industrije u Londonu, koji je uz koji je uz New York najvažniji financijski centar na svijetu, konačno su se počeli oporavljati - ako je suditi po broju novih radnih mjesta u prosincu. Naime, prošloga je mjeseca po prvi puta u posljednje gotovo dvije godine zabilježen mjesečni rast broja novih radnih mjesta londonskoj u financijskoj industriji. Štoviše, broj novih novih radnih mjesta u prosincu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, skočio je čak 67 posto.

Međutim, broj novih radnih mjesta u u cijeloj 2013. još uvijek je za oko 20 posto manji nego 2012. godine.

Ipak, analitičari pozdravljaju rast broja radnih mjesta koji signalizira oporavak financijske industrije nakon krize i restukturiranja u bankama i drugim financijskim grupacijama. Prometi na tržištu kapitala rastu, a raste i broj uvrštenja novih vrijednosnih papira na burze – što sve potiče otvaranje novih radnih mjesta.

Inače, londonska financijska industrija suočava se s ozbiljnim problemom nedostatka kvalitetnog kadra, pokazuju istraživanja provedena među direktorima tvrtki. Jedan od ključnih razloga je i odljev najboljih financijaša zbog zakonskih izmjena u Europskoj uniji kojom su ograničeni bonusi za menadžere – oni smiju dosegnuti vrijednost najviše do iznosa godišnje plaće. To je, čini se, nedovoljno za najbolje. No, zakon se još ne provodi u potpunosti te su prošle godine neki od bonusa za bankare za 2012. dosegnuli i iznose 5,4 puta veće od godišnje plaće, pokazuju podaci Reutersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17