ZLOUPORABA SOCIJALNE POMOĆI

'VAN IZ ZEMLJE!' Njemačka uvodi strancima rok za pronazak posla i varalicama zabranjuje povratak

German Chancellor Angela Merkel attends a news conference with the Prime Minister of Croatia Zoran Milanovic after a meeting at the chancellery in Berlin, Wednesday, Sept. 19, 2012. (AP Photo/Markus Schreiber)
 Arhiva

BERLIN - Njemačka vlada je u srijedu objavila da će sankcionirati useljenike iz zemalja Europske unije koji zlorabe socijalnu pomoć u Njemačkoj nakon polemike o Bugarima i o Rumunjima koji dolaze u Njemačku primati novčanu pomoć za obitelj.

Vlada je prihvatila privremeno izvješće u kojemu se predviđa da se strancima iz europskih zemalja koji su zlorabili pravo na slobodu kretanja ljudi i radnika u okviru EU-a, na neko vrijeme zabrani povratak u Njemačku.

Među drugim mjerama je uvođenje roka za pronalaženje posla u Njemačkoj i pooštravanje kriterija za dodjelu dječjeg doplatka u Njemačkoj.

To izvješće koje ima 133 stranice, pripremilo je povjerenstvo državnih tajnika iz različitih ministarstava ustanovljeno u siječnju kako bi ispitalo eventualne zlouporabe u primanju socijalne pomoći za useljenike koji dolaze iz EU-a.

"Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da problemi u vezi s imigracijom postoje", rekao je konzervativni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, istaknuvši da je porast broja useljenika "dobra vijest za našu zemlju".

Napose je izrazio sumnju u stvarnu želju useljenika iz EU-a da pronađe posao, pri čemu "formulare (agencije za zapošljavanje) ispunjavaju na savršeno dobrom njemačkom" a "ni na jedno pitanje ne mogu odgovoriti na njemačkom".

Konzervativni zastupnici iz Bavarske (CSU, sestrinska stranka CDU-a kancelarke Angele Merkel) potaknuli su polemiku zatraživši da se odlučno kažnjavaju stranci koji zlorabe njemački sustav socijalne zaštite, koristeći se sloganom "varalice van iz zemlje!".

Polemika se povela nakon potpunog otvaranja europskog tržišta rada za Bugare i za Rumunje 1. siječnja.

Zadnjih godina u Njemačkoj je naglo porastao broj državljana tih dviju zemalja. Tako je 2012. u Njemačku stiglo više od 60.000 Bugara i 120.000 Rumunja, među kojima i veći broj Roma.

Vlada usto želi nekim općinama s većim brojem useljenika, koji su nerijetko siromašni i niskokvalificirani, staviti na raspolaganje oko 200 milijuna eura.

Povjerenstvo će u lipnju predati konačno izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:19