NE PROPUSTITE

13 razloga zašto trebate posjetiti Film Food Festival!

Trenutno se u najljepšem zagrebačkom parku Zrinjevac odvija najukusniji filmski festival, Food Film Festival Zagreb koji će trajati do kraja ovog tjedna, tako da ako ga još uvijek niste posjetili, obavezno ga posjetite.

Iako smo sigurni da vam ne trebaju posebni razlozi, mi vam danas donosimo 13 razloga zbog kojih nikako ne smijete zaobići ovaj popularan i zanimljivi festival.

Filmovi

Filmovi na otvorenom i pod zvijezdama poseban su užitak i to uz dekice na travi i ležaljke. Filmovi koji se emitiraju svi su odreda sjajni, tako su do sada emitirani Oluja na tanjuru, Tost i Osnivač, a ispred nas su Potpuni stranci, Vatel, Babettina gozba, Sushi na meksički način, Mravi na škampu i Teatar života. Ako ste već neki od ovih filmova gledali, isplati se pogledati ga ponovo u sasvim drugoj atmosferi uz finu klopu.

Ugostitelji

Food Film Festival Zagreb svake godine skupi zaista respektabilna ugostiteljska imena, ozbiljne restorane, barove, bistroe, vinoteke i slastičarnice. Tako su tu Lari i Penati, El Toro, Time slastičarnica by Robert Hromalić koja se predstavlja ekskluzivno na festivalu prije otvaranja, Duck Zagreb, Amelie, Cukeraj, vinoteka Vintesa, Wok by Matija/Brko i Brko, Kofer, Zepter, Klub ljubitelja janjetine, Wurst bar, Grašo grill, Plac, Kućica, Pivoteka, Delicija Libanesi, Stara Preša, Pani, Rakijarnica/Mangosta bar, Kuća pršuta, Volim kvart, Poffertjes, Milky, Nadine fritule, Cantina i makedonski restoran Merak.

Radionice

Jedna od posebnosti ovog festivala su i kulinarske radionice by Kaufland koje se odvijaju u paviljonu, a na njima kuhaju neki od najpoznatijih domaćih chefova. Sva hrana napravljena na radionicama se besplatno dijeli. Do sada su kuhali Matija Nikolić za Kotanyi koji je pripremao wokove, Vesna Miletić Tač koja je pripremala istarski žgvacet i šalšu, Luka Nižetić za Coca-Colu koji je pripremio njoke od istarske skute i umak od gljiva, Lada Osredečki za Cake Decoration koja je održala radionicu ukrašavanja torti, Melkior Bašić iz boutique hotela Alahambra pripremio je rižoto koji je bio senzacionalan dok je Marina Gaši iz novigradskog restorana Marina pripremila karamelizirane smokve s kremom od maskarponea i oraha.

Danas se održava jako zanimljiva radionica na temu filma Potpuni stranci koju priprema Priska Thuring, chefica kultnog restorana Dubravkin put, a tijekom dana kuhaju i Mario Mihelj iz popularnog latinoameričkog restorana El Toro, Stephen Breslin iz restorana Bulldog i Goran Brnčić iz Oxbo restoran hotela Double Tree by Hilton.

U narednim danima kuhinju u paviljonu zauzeti će i Ante Božikov iz konobe Opat Kornati, Vjeko Bašić iz konobe Boba, Murter, zatim Mladen Rožanić, najbolji chef među vinarima, Hrvoje Kroflin iz restorana Mano, Petra Gerić za Zepter, Pero Savanović iz primoštenskog restorana Mediteran, Malika El Machichi, chefica iz Kraljevine Maroko, Christian Misirača i Rene Bakalović, Veljko Barbieri, Suzy Josipović Redžepagić i Vesna Orlovac, a održat će se i Vindon i Cekin GMO free roštilj te zdrava Kaufland kulinarska radionica gdje će kuhati poznate osobe. Partneri kulinarskih radionica osim Kauflanda su i Kotanyi, Zepter, Caffe Vergnano, Jeruzalem Ormož i Italopremanje.

Zrinjevac

Nema se puno za reći o zagrebačkom Central parku, parku gdje ćete u svako doba godine pronaći na tisuće Newyorčana kako leže na livadi, čitaju, vježbaju jogu, uživaju u predstavama, filmovima ili pak klizanju. Takav je i naš Zrinjevac, najljepši zagrebački park, dio Zelene potkove grada Zagreba, koji na samo par minuta hoda od glavnog trga skriva zelenu oazu za mir i opuštanje, a tijekom ovog festivala u njemu možete u potpunosti uživati

Glazbeni program

Svake predvečeri, paviljon nakon poznatih chefova zauzimaju zanimljivi glazbenici. Između kulinarskih radionica i filma, a taman u nekom after work vremenu oko 19h, u paviljonu na Zrinjevcu nastupaju mladi bandovi. Do sada su nastupali sjajni Scifidelity orchestar, DJ Don Tom, Eric Vidović, članovi Vince & Jules banda – Mario Pavlić i Ivan Končić, a pred nama su nastupi Gelato sisters, Jedi of retro, Cheap thrills, Dj Don toma i Erica Vidovića.

Slani specijaliteti

Na Food Film Festivalu zaista se od hrane može pronaći ponešto za svakoga, svaka kućica nudi nešto drugačije i sve vrijedi probati. Tako su neki od hitova festivala Sendvič od tune, Sloppy Joe sendvič, Quesadilla sendvič, Empanade, ljuta curry kobasica, sarajevski ćevapi, Burger od goveđih obraza, Burger od patke, Sendvič od kozica i liganja, Hot-dog s domaćim kobasicama, Chichen burger, Tortille od piletine, svinjski trganci, domaća panceta, svinjska rebarca, Zapečena krilca, janjeći burger, janjeći ražnjići i janjeće mazalice, Panzerotti, makedonska pljeskavica te razni libanonski specijaliteti. Dakle od janjetine, meksičke, talijanske, južnoameričke kuhinje do klasične streetfood ponude i domaćih specijaliteta.

Slatki specijaliteti

Brojne kućice specijalizirale su se isključivo za slatko, tako će festivalom biti oduševljeni i slatkoljupci – slastičarnice nude savršene torte i sladoled, Lulu torta od Ameliea, kao i Cukerajev mille foglie su oduševljenje, tu su i sjajne Milky palačinke, zanimljive mini palačinke Poffertjes, Timeove slastice by Robert Hromalić koje su prava umjetnička dijela, Nadine fritule koje svi obožavaju, a El Toro u svojoj ponudi ima i churrose.

Druženje

Sigurno najveća vrijednost ovog festivala je druženje, nezaboravna after-work okupljanja, popodnevni gableci ili vikend izlazak s prijateljima ili partnerom na Zrinjevcu poseban su doživljaj. Ovdje ćete sigurno sresti nekog poznatog iz jednostavnog razloga što su svi ovdje. Sigurno nema osobe koja u ovih deset dana koliko traje festival neće proći Zrinjevcem. Food Film Festival od kada je pokrenut osvojio je srca brojnih Zagrepčana kojima je postao omiljen gradski festival. Na njemu su svi, a nikada nije gužva da morate dugo čekati hranu ili se gurati i nekako ispada da uvijek ima mjesta za sjesti, ako ne za stolove i stolice, na ležaljke ili dekice.

Piće

Ne bi to bio pravi festival ako osim kućica koje poslužuju samo slatku ili samo slanu hranu ne bi bilo i onih koje poslužuju i samo piće. Tu je naša kućica Kofer. koja poslužuje preko 20 vrsta ginova, a ima i nagradnu igru gdje možete osvojiti put u Barcelonu, vinoteka Vintesa je tu za jako puno vrsta vina, a Pivoteka za craft pive, kao i Volim kvart, dok je za koktele tu Rakijarnica/Mangosta bar. No sve kućice poslužuju kako alkohol tako i službeno piće festivala koje savršeno ide uz hranu i uvijek osvježava, a to je Coca-Cola.

Animacije za djecu

Zrinjevac je nekako savršeno mjesto za djecu, ogromna livada na kojoj klinci mogu trčati, uz sladoled te animatore na Zepter kućici vikendom, svakoj obitelji garantiraju lijepi obiteljski dan ili vikend.


Savršeno je za pse

Da ne zaboravimo ljubitelje pasa, Zrinjevac je kao i Food Film Festival izrazito friendly mjesto za najbolje čovjekove prijatelje – pse.

Poznate osobe

Ovo je festival na kojem u opuštenoj atmosferi možete sresti i brojne poznate osobe. Osim što jednu od kućica ima Petar Grašo koji je tu svakodnevno pa ga posjećuju brojni kolege poput Danijele Martinović, Doris Karamatić, chefa Tomaža Kavčića, na festivalu je često i Coca-Colin ambasador Luka Nižetić, a u prolazu smo vidjeli i Tatjanu Jurić, Gorana Štroka, Matu Jankovića i mnoge druge.

Piknik

Organizatori su mislili na sve, pa osim brojnih dostupnih ležaljki, u prvoj kućici kod Meteorološkog stupa možete posuditi i dekice uz kauciju. Bilo da želite na nju leći ili s njom se pokriti, dekice su uvijek dobra ideja, kao i ideja piknika na dekicama u centru gradu, uz dobar film i super klopu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:37