zaštita od vlage

Dom bez gljivica i plijesni

Gljivice, plijesan i vlažne mrlje na zidovima, nastale uslijed kondenzacije vodene pare, štetne su pojave u stambenim prostorima. Za razvoj tih mikroorganizama potrebni su vlaga na unutarnjim površinama zidova i zrak koji ne struji. Već smo spomenuli da je zvor vlage para koju proizvodimo disanjem i znojenjem, kao i ona koja nastaje u kuhinjama i kupaonicama. U kontaktu s hladnim zidovima para se pretvara u kapljice koje vlaže slojeve boje i žbuke čime oni postaju idealna podloga za razvoj gljivica i plijesni. Ugradnja PVC stolarije, kojom se postiže gotovo idealno brtvljenje, također potiče razvoj gljivica i plijesni jer je onemogućena izmjena vanjskog i unutrašnjeg zraka, a to sprječava prirodno isušivanje zidnih površina.

Izloženost plijesni može izazvati niz simptoma. Osjetljivi ljudi koji su dotakli ili udahnuli plijesan ili spore plijesni mogu imati alergijske reakcije kao što je curenje iz nosa, kihanje, začepljenje nosa, suzne oči, kožni osip i svrbež (dermatitis). Plijesan može izazvati i napade astme kod osoba koji su alergične na plijesan, može uzrokovati otežano disanje, stezanje u prsima, čak i bolesti poput upale pluća, ali to je rijetkost.

Spore plijesni su nevidljive oku. Ali spore u vlažnom okruženju mogu se primijetiti na zidu ili namještaju i uskoro možete uočiti znakove rasta plijesni: ustajao miris i prisutnost mrlja ili promjenu boje na zidovima, podovima, prozorima i tepisima. Plijesan je uobičajena nakon poplave, te na mjestima oko kuće gdje je slaba ventilacija. Svakodnevni događaji oko kuće mogu uzrokovati stvaranje plijesni, pogotovo u kuhinji i kupaonici, gdje se stvara para od kuhanja i tuširanja. S vremena na vrijeme, plijesan se razvije u grijalicama, klima uređajima, ovlaživačima i drugim kućanskim aparatima koji koriste vodu.


Najbolji način da spriječite pojavu plijesni je da ju nemate uopće

Ključno je otkriti uzrok plijesni kako bi spriječili njeno ponovno vraćanje. Možda neće biti u mogućnosti spriječiti sve spore plijesni, ali možete poduzeti korake kako bi izbjegli stvaranje plijesni u kući:

-Popravite bilo koja oštećenja koja uzrokuju curenje vode.

-Redovito zračite dom.

-Uvijek koristite ventilaciju u kuhinji ili kupaonici.

-Izolirajte kuću paropropusnom izolacijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23