Imaju li kontrolori letenja najteži ili najbolji posao na svijetu? Pričali smo s domaćim kontrolorima i doznali zašto je ovo posao iz snova

Dok uživamo u pogledu iz aviona prilikom polijetanja i slijetanja, ili se čvrsto držimo za stolac i žmirimo, ne razmišljamo kako osim pilota, postoji još ljudi u koje se pouzdamo da ćemo sigurno stići na destinaciju.

Nogama stoje čvrsto na tlu, pogleda prema nebu

Osnovna zadaća kontrolora zračnog prometa je omogućiti sigurno, redovito i učinkovito odvijanje zračnog prometa. Oni su desna ruka, stalna i aktivna podrška pilotima kojima daju važne informacije, upute ili pomoć kad zatreba.

Kroz hrvatski zračni prostor u vrijeme ljetne sezone preleti i do 2600 zrakoplova dnevno. Kontrolori zračnog prometa vode zrakoplov kroz sve faze leta, s posebnim naglaskom na sigurnost, a zatim na redovitost i učinkovitost. Pri tome koriste najmodernija komunikacijska, navigacijska i sredstva nadzora, kako bi pilotima davali informacije, upute i odobrenja.

Posao kontrolora zračnog prometa podrazumijeva: održavanje stalnog radio kontakta sa zrakoplovom, upravljanje i usmjeravanje zrakoplova u zoni zračne luke i na zračnim putevima, davanje uputa i odobrenja pilotima zrakoplova u različitim fazama leta, razdvajanje zrakoplova primjenom propisanih normi, pružanje informacija o stanju uređaja za navigaciju, meteorološke i ostale relevantne informacije nužne za siguran let zrakoplova, uočavanje i prepoznavanje izvanrednih situacija koje mogu ugroziti sigurnost zračnog prometa, koordinacija sa susjednim kontrolama zračnog prometa, kao i primopredaja podataka o zrakoplovu.

Školovanje i rad u najsuvremenijem sustavu

Hrvatska kontrola zračne plovidbe u pružanju svojih operativnih usluga koristi najsuvremeniju tehnologiju te je u tom segmentu u samom europskom vrhu. U tom smislu školovanje i usavršavanje kontrolora odvija se prema najsuvremenijim saznanjima i s najmodernijom opremom, u vrhunski opremljenim simulatorima i sa školovanim i iskusnim instruktorima.

Budući da se tijekom rada istovremeno obavlja veliki broj zadaća, posao kontrolora zračnog prometa se danas smatra jednim od najtežih, zbog čega zahtijeva posebne vještine, znanja i sposobnosti. Kontrolori moraju biti sposobni i obučeni za brzo uočavanje potencijalno opasnih situacija između zrakoplova te donošenje ispravnih odluka u kratkom vremenskom razdoblju.

Kontrolori sami ističu kako je, uz snažan karakter i čvrste živce, timski rad presudan za uspješno obavljanje tog posla. Za svoj posao kažu da je dinamičan i zanimljiv, čak i - najbolji posao na svijetu.

Kako izgleda školovanje i osposobljavanje za ovaj odgovoran i društveno značajan posao možete saznati i Vi jer je upravo u tijeku natječaj za 12 novih oblasnih kontrolora letenja i ovo je Vaša prilika da se prijavite. Uvjet je da ste rođeni između 1991. i 1997. godine, najmanje četverogodišnja srednja stručna sprema, aktivno znanje engleskog i zdravstvena sposobnost. Uvriježeno mišljenje o zanimanju kontrolora zračnog prometa kao muškom poslu je pogrešno. Naprotiv, žene kontrolorke ravnopravno obavljaju ovaj zahtjevan i izazovan posao.

Kandidatima koji uspiju zadovoljiti sve kriterije selekcijskog procesa, otvaraju se vrata osposobljavanja i napretka kakve u ovom trenutku malo tko u Hrvatskoj nudi. Oni koji uspiju ulaze u dinamičan svijet zrakoplovstva i jednu od najbrže rastućih industrija.

Stoga, prijavite se, kliknite na link u nastavku i – sretno!

www.crocontrol.hr/prijavise

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:58