Jesti li znali? Na našim poljima uzgaja se vrhunska sirovina za pivo

 

Josip Berić, uspješan je poljoprivrednik koji s obitelji živi u Ljupini u okolici Nove Gradiške. On voli svoj posao i dobro od njega živi. Svoj OPG osnovao je prije 13 godina, a, među ostalim, bavi se uzgojem pivarskog ječma. Ta kultura polako postaje hit među domaćim poljoprivrednicima: cijena je od 5 do 20 posto veća od primjerice pšenice, ranija žetva znači i raniji novac od otkupa, a potražnja za pivarskim ječmom u Hrvatskoj itekako postoji jer je ječmeni slad jedan od glavnih sastojaka piva.

Kvalitetu domaće sirovine prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg proizvoda - Karlovačkog - koristi ječam dobiven isključivo s hrvatskih polja. Blizina polja i tvornice jamči sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan primjer, ali i rijedak slučaj u domaćoj prerađivačkoj industriji.

"Ječam koji uzgajamo je 100% domaći, a cijelom smo procesu uzgoja u potpunosti posvećeni – od sjetve do žetve. To je jedini način da dobijemo vrhunski ječam koji zahvaljujući svojoj kvaliteti završava u domaćem pivu. Suradnja s domaćim prerađivačem i karlovačkom pivovarom jamči nam zaradu s kojom možemo pristojno živjeti'', ističe Josip Berić.

Pivarski ječam od poljoprivrednika otkupljuje Poljoprivredno prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške. Direktor PPK Danko Vincetić ističe da je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. ''Ove godine ćemo otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo primarne proizvođače te im nudimo cjelokupnu i cjelogodišnju stručnu podršku. Rezultati toga vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam, zaključio je Vincetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52