Kako odabrati kvalitetnu autoškolu?

Polazak u autoškolu je mnogima prvi susret s automobilskim upravljačem, a nerijetko predstavlja puno više od same vožnje.

Čim dosegnemo punoljetnost sanjamo o mnogo stvari koje želimo kako bi se osamostalili i kročili u svijet “odraslih”. Jedna od njih je i posjedovati vozačku dozvolu. Na početku tog puta, na kojem jedva čekamo naučiti upravljati automobilom, susrećemo se s nekoliko dilema. Prije svega tu je pitanje kako odabrati autoškolu? Kako pronaći instruktore koji će nam prenijeti dovoljno teorijskog, ali i praktičnog

znanja? I naravno, koliko će nas sve to koštati te hoćemo li dobiti znanje kakvo nam je potrebno. Kako biste bez problema krstarili bespućima prometnica, prilikom odabira autoškole važno je pripaziti na nekoliko faktora:

1. Cijena: Ovo je većini prvi kriterij – pogotovo ako autoškolu plaćate teško zarađenim novcem nekog sezonskog posla ili ako vam istu plaćaju roditelji. Nemojte zaboraviti uračunati i dodatne troškove poput liječničkog pregleda, ispita prve pomoći, teorijskog ispita i ispita vožnje (vodite računa i o tome da se svaki pad na ispitu dodatno naplaćuje). Većina autoškola danas ima dosta slične cijene pa ako samo obratite pažnju na kvalitetu predavanja i instruktora, vjerojatno ćete samim ti dobrim odabirom uštedjeti - jer kvalitetnije obrazovanje znači i brže položen ispit!

2. Blizina vašem mjestu stanovanja: Sigurno ćete pomisliti - što bliže to bolje! Ali, baš i nije tako, jer u svom kvartu već znate sve ulice napamet. Vožnja po poznatom kvartu vam neće biti puno od pomoći kada se s dozvolom i svojim limenim ljubimcem uputite u prometni kaos vama novih nepoznatih gradskih ulica. Mnogo je pametnije izabrati one autoškole koje svoje vozače vode u sve dijelove grada, koji ne zaobilaze noćnu vožnju, ali i odlazak na vožnju autocestom.

3. Preporuke: Prije upisa razgovarajte s prijateljima koji su nedavno položili. Pogledajte popis autoškola u gradu i čitajte recenzije. Važno je da na vrijeme dobijete odgovore na pitanja o kvaliteti predavanja, instruktora, terminima s kojima raspolažu za satove vožnje te imaju li opremu koja olakšava učenje.

4. Predavanja i instruktori vožnje: Kada se informirate o budućoj autoškoli, obratite pažnju jesu li predavanja kvalitetna, a instruktori susretljivi i objašnjavaju li gradivo razumljivo. Za svakog novog vozača bitno je samostalno kretanje i sudjelovanje u prometu, a ono se gradi kroz povezivanje naučene teorije i prakse kroz sate s instruktorom.

5. Automobili s dodatnom opremom: Nije svima put do vozačke dozvole lagan. Neki se groze prvog susreta s automobilom. To nikako ne vrijedi skrivati jer danas će mnoge autoškole, onima koji imaju strah od upravljanja automobilom, izići u susret. Autoškole prate trendove i lako je naći onu koja ima automobile opremljene senzorima za parkiranje, kao i GPS uređaje pomoću kojih se može pratiti praktična nastava vožnje.

U Zagrebu je prva vozačka dozvola izdana davne 1910. Godine, a dobio ju je Ferdinand Budicki, koji je u Zagreb dovezao i prvi automobil. Od te davne godine, u cijeloj Hrvatskoj mnogi su postali ponosni vlasnici vozačkih dozvola - što možete i vi upravo zahvaljujući kvalitetnim autoškolama koje smo izdvojili za Vas.

MojKvart.hr predlaže Vam autoškole koje znaju put do vozačke dozvole

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:42