DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

KVIZ: Jeste li ovisni o mobitelu? Provjerite, možete li bez mobitela za volanom!

Prosječna osoba 110 puta dnevno na svom smartphonu provjeri je li joj stigla poruka ili mail, a osoba ovisna o mobitelu to čini prosječno 900 puta na dan. Psiholozi su već utvrdili postojanje bolesti ovisnosti i o mobitelu.
 Promo

Amerikanci koji su proveli niz istraživanja na tu temu računaju da već 40 posto njihova stanovništva boluje od ovisnosti o mobitelima. U Hrvatskoj takvih istraživanja još nema, pa možemo samo nagađati. Postoje i nazivi za pojedine manifestacije bolesti ovisnosti o mobitelu, kao što je nomophobija, strah da je naš telefon izvan dosega signala ili fauxcellarm, psiho-akustički fenomen kad čujemo zvuk svog mobitela, a on ne zvoni.

Promo

Za razliku od drugih ovisničkih ponašanja, poput alkoholizma, ovisnosti o drogama i slično, ovisnost o mobitelu, koliko za sada znamo, ne ostavlja posljedice tjelesnih oštećenja, pa je i tolerancija društva na ovo ponašanje vrlo visoka. Štoviše, smatra se i prihvatljivim. Tako i korištenje mobitela u prometu za volanom. I svi to činimo.

Ipak, upravo je ono opasno jer je mobitel jedan od najvećih distraktora u prometu. Telefonirati za volanom je kao imati promil alkohola u krvi! Četvrtina prometnih nesreća uzrokovana je upravo korištenjem mobitela u vožnji!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Promo

U cilju smanjenja broja nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela u prometu Hrvatska udruga menadžera sigurnosti pokrenula je projekt Dan bez mobitela u prometu koji će biti proglašen 21. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Projekt podržava Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

Kroz kratki kviz provjerite jeste li ovisni o mobitelu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:33