Usisavač koji prepoznaje i ljude

LG-ev HOM-BOT® Turbo+ proglašen najnaprednijim robotskim usisivačem

LG-ev robotski usisivač ima odlike inteligencije šestogodišnjeg djeteta – više od konkurentskih proizvoda

LG Electronics revolucionirala je industriju usisivača prije 16 godina komercijalizacijom jednog od prvih robotskih usisivača na svijetu. LG-evi inženjeri s višegodišnjim iskustvom rada u primjeni robotike kod kućanskih aparata razvili su robotski usisivač HOM-BOT® Turbo+, kojeg je Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave Nacionalnog sveučilišta u Seoulu proglasio najnaprednijim robotskim usisivačem s ljudskim karakteristikama.

Umjetna inteligencija (AI) koja je u središtu svih današnjih naprednih robota, ima mnoge definicije, a jedna od njih je i sposobnost učenja iz iskustva.

Roboti, suprotno znanstvenoj fantastici i Hollywoodu ne moraju nužno biti inteligentni, ali moraju biti strojevi koji su sposobni izvesti određene vrste poslova. Većina današnjih najboljih robotskih usisivača posjeduju sposobnost učenja. Međutim, prema rezultatima Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave, ne uče svi robotski usisivači na istoj kognitivnoj razini.

Sveučilište je testiralo robotske usisivače vodećih proizvođača da bi izmjerili njihovu inteligenciju u tri područja percepcije, prosuđivanja i djelovanja te su ih potom svrstavali u tri razine inteligencije. LG-ev robotski usisivač HOM-BOT Turbo+ dobio je najvišu ocjenu te je dosegnuo razinu koja je nazvana "dijete" (druge su "majmun" i "dupin") jer su ispitivači izjednačili sposobnost učenja HOM-BOT Turbo+ robotskog usisivača s djetetom koje ima šest ili sedam godina. Koristeći tehnike konvolucijskih neuronskih mreža (CNN) LG-evi inženjeri su robotskom usisivaču omogućili da razlikuje čovjeka i psa analizom pohranjenih slikovnih podataka.

Najnoviji model LG-evog robotskog usisivača ima ugrađenu LG DeepThinQ™ tehnologiju koja poboljšava oštrinu percepcije i prosuđivanja, a to su dvije glavne značajke razvijene umjetne inteligencije. Zbog toga je ovaj najnoviji model dosegnuo „razinu djeteta“ u usporedbi s modelima prije dvije godine koje su bili na „razini majmuna“.

Ono što razlikuje LG-ev robotski usisivač HOM-BOT Turbo+ s DeepThinQ tehnologijom od konkurentskih modela je njegova sposobnost da ne prepoznaje samo prepreke i najučinkovitije putanje prilikom čišćenja doma, već da prepoznaje i ljude.

Primjerice, kad najnoviji LG-ev robotski usisivač dođe do čovjeka, pričeka kratko da se osoba makne s puta, ali kad naiđe na namještaj i druge nepokretne predmete u prostoru, ne čeka, nego ih jednostavno obiđe i nastavlja s čišćenjem. Tu sposobnost analitike Nacionalno sveučilište Seoul smatra posebno vrijednom i jedinstvenom.

„Jako smo ponosni smo što u LG-u ne razvijamo samo vrhunske kućanske uređaje, već i one pametne,“ rekao je Song Dae-hyun, predsjednik kompanije LG Home Appliance & Air Solutions. „Ono što smo naučili s robotskim uređajima koji rade u domovima, primjenjujemo i na naše najnovije robote koji rade na drugim mjestima. Tako će naš Airport Robot ovog mjeseca početi raditi na Međunarodnoj zračnoj luci Incheon.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:48