Najbolji primjeri ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

 Pobjednicima je nagrade uručio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, koji je i ovom prigodom istaknuo kako je turistička ponuda u ruralnim dijelovima županije izrazito bogata, kvalitetna i da obiteljska gospodarstva imaju što ponuditi turistima. Posebno je čestitao nagrađenima na predanom radu jer svojom kvalitetom podižu kvalitetu cjelokupne destinacije.  

Jeste li kad probali brudet od jegulja i žaba? Ako niste, vrijeme je da kušate ovu vrlo posebnu deliciju neretvanskog kraja, a upravo je ovaj brudet specijalitet restorana ''Đuđa i Mate'' iz Vida, koji je ovogodišnji dobitnik Zlatne naranče – nagrade koju Dubrovačko-neretvanska županija dodjeljuje najboljima u ruralnom turizmu.

Druga nagrada otišla je u seosko domaćinstvo 'Kamena himna' u Konavlima, a treća u 'Izletište Hrid' u Orebiću.

U mjestu Vid, samo tri kilometra od Metkovića, uz samu rječicu Norin, smjestio se restaurant-pansion "Đuđa i Mate". U neposrednoj blizini je i arheološki muzej Narone, sagrađen iznad Augusteuma, hrama posvećenog caru Augustu, koji svjedoči o životu na ovim prostorima od antičkog vremena. Dosad nigdje, osim u samom Rimu, nije pronađena tako cjelovita, umjetničkom izvedbom perfektna i arheološki vrijedna skupina kipova. Ambijent koji ujedinjuje antiku, tradiciju i način življenja u plodnoj neretvanskoj dolini dodatni je začin pikantnoj gastro priči, utemeljenoj na prirodnim sastojcima i izvornim recepturama. Neretvanski brudet od jegulje i žaba, jegulja na ražnju, specijaliteti pod pekom, na ražnju ili na lovački - čine ponudu ovog restorana, koji na istom mjestu goste prima od 1993. godine. Pokrenula su ga dva prijatelja, Mate i Đuđa, a danas ga vode njihovi sinovi Jure Taslak i Ivan Ilić.

S vremenom je i ponuda proširena pa posjetiteljima nude i turističke programe poput foto safarija neretvanskom lađom do svog izletišta, berbu mandarina, posjete muzejima, brdske biciklističke ture, hiking šetnje do vikend kuće na brdu Dragovija i ručkove usred nedirnute prirode. Na katu je pansion sa sobama s pogledom na rječicu Norin i zelenilo močvare ili na nekadašnji rimski forum, današnji arheološki muzej Narona.

"Đuđa i Mate" dio su Tematske turističke ceste ''Neretva dolina života'', koju je oformila Dubrovačko-neretvanska županija i u kojoj je objedinila brojna kulturna i prirodona bogatstva te prvenstveno ponudu ruralnog turizma Neretve.

Sa samog zapada Dubrovačko-neretvanske županije, priča o Zlatnoj naranči vodi dalje na njezin istok, u Konavle, u ''Kamenu himnu''.

Svilarstvo je u Konavlima stoljetna tradicija. Znak identiteta i oslik bogatstva, ljepote i kulturnog naslijeđa Konavala, koje se, unatoč industrijalizaciji proizvodnje u ostalim dijelovima Europe, suprostavlja trendovima i opstaje kao kućna proizvodnja nekoliko domaćinstava. Oživljavanje tradicije proizvodnje svile nastavlja se i danas gdje se kroz tradicionalan proizvodni proces posjetiteljima pokazuje način proizvodnje svile, od jajašca do gotovog proizvoda, od čahure do niti. Ovaj izuzetan i danas rijetko viđen proces moža se doživjeti u izletištu ''Kamena himna'', smještenom u selu Komaji u Konavlima.

U ambijentu tradicionalne konavoske kuće, čiji se počeci bilježe još u 15. stoljeću, svojim posjetiteljima nude i izvornu konavosku hranu i konavoska vina te su stoga zanimljivi turistima koji žele iskusiti sve čari Konavala. U lijepo uređenom kamenom prostoru izloženi su brojni eksponati vezani uz svilarstvo, uključujući i konavosku nošnju, koja je jedna od najljepših nošnji u Hrvatskoj, a bez svile bi bila nezamisliva. I upravo je ova priča ono što ih čini posebnim i drukčijim od ostalih seoskih domaćinstava.

A pri dnu poluotoka Pelješca, ispod masiva brda Sv. Ilije, na uzvisini iznad Orebića, s pogledom koji preko Pelješkog kanala seže od Orebiće, preko Korčule do Mljeta, smjestilo se Izletište Hrid.

Nositelj OPG-a je Boris Grljušić, mladi poljoprivrednik, koji je zajedno sa suprugom Vanjom preuredio 130 godina staru, kamenu obiteljsku kuću u domaćinstvo gdje posjetiteljima nudi pripremljene proizvode sa svog imanja. Na površini od 1,30 ha uzgajaju povrće, voće, grožđe i masline. Proizvode svoje vino i maslinovo ulje. Gastro ponudu baziraju upravo na domaćim proizvodima, vlastito uzgojenom povrću sa svježim mesom ili ribom, začinjeno domaćim maslinovim uljem i čašom domaćeg vina.

Posebna atrakcija ovog prostora je slikovit panoramski pogled, a osim što je jedinstveni vidikovac, ima i igralište za djecu, mogućnost jahanja konja te uređeno penjalište gdje posjetitelji uz vodiča mogu isprobavati različite smjerove penjanja. Stalno dopunjuju i obogaćuju svoju ponudu pa tako imaju i prostor za slijetanje helihoptera te ograđeni park s domaćim životinjama.

Dio su Tematske turističke ceste ''Pelješac vinsko carstvo'' koju je oformila Dubrovačko-neretvanska županija i koja obuhvaća svu turističku ruralnu ponudu Pelješca, s naglaskom na vino.

Kad ste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i želite iskusiti ruralno područje, kroz posjete vinarijama, agroturizmima, restoranima s tradicionalnom hranom, doživjeti prirodna bogatstva, preuzmite besplatnu turističku mobilnu aplikaciju 'Rural Dubrovnik Neretva' koja omogućuje jednostavnije snalaženje u ruralnim turističkim prostorima najjužnije hrvatske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:51