ZDRAVO SPAVANJE

NEISPAVANI STE, UMORNI I BEZVOLJNI? Evo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje raspoloženje!

Udoban madrac, anatomski jastuk i kvalitetna posteljina preduvijet su za zdravi san

Kvalitetan san važan je u svakoj fazi života. Kad smo mali, rastemo dok spavamo, a kao odrasle osobe itekako osjećamo nedostatak sna u obliku razdražljivosti, iscrpljenosti i problema s koncentracijom tijekom dana. Broj potrebnih sati sna varira od osobe do osobe, no potreba za okrepljujućim snom zaista je univerzalna.

Neki nas uvjeravaju da je odraslom čovjeku potrebno pet sati sna, drugi tvrde sedam i pol, a treći pak osam. No, koliko ste puta spavali i po nekoliko sati dulje, ali se zapravo niste naspavali? Kako više ne biste bili u grupi neispavanih, umornih i bezvoljnih osoba, koji se bude pospani i umorni, priredili smo vam izvrstan vodič za zdravo spavanje koji možete primijeniti već večeras. U nastavku doznajte kako estetski i funkcionalno opremiti antistresnu zonu doma.

Spavaća soba je „kruna“ svakog doma, prostor koji uređujemo s posebnom pažnjom kako bi nakon svakodnevnih izazova zasluženo i kvalitetno odmorili, a preduvjet dobrom snu je dobar krevetni sustav. Što to točno znači? Načelno, dobar krevetni sustav sastoji se od kvalitetne podnice, odgovarajućeg madraca i dobrog jastuka, ali i udobna i kvalitetna posteljina. No, krenimo redom.

1. Najvažnija stvar u vašoj spavaćoj sobi je madrac i ona neće biti kompletna bez odgovarajućeg madraca potrebnog za kvalitetan san. Bez dobrog i zdravog sna, ne možete istinski cijeniti ni najljepšu sobu na svijetu. Kada su u pitanju madraci, načelno su najbolji oni koji svojom građom omogućuju najbolju raspodjelu opterećenja.

Spavajući na dobrom madracu, nećete se okretati tijekom cijele noći više od 15 do 18 puta, neće biti osjećaja neugode. Kako to može dobar madrac učiniti? U “suradnji” s podnicom, kvalitetan madrac se ugiba nešto više u opterećenijim zonama, dok na mjestima manjeg opterećenja pruža potporu kojom se izbjegava uvijanje tijela, primjerice zona slabinske kralješnice. Tako se sprečava nastanak bolova u slabinskoj zoni tijela zbog lošeg položaja pri spavanju.

Više o madracima i podnicama saznajte na kraju članka!

2. Ne gomilajte predmete i nemojte dopustiti da vam soba postane skladište beskorisnih sitnica. Upravo je to problem koji je najčešće prisutan u ovoj priči. U nedostatku prostora u spavaću sobu uvijek trpamo stvari s kojima ne znamo gdje ćemo… Osim što je antistresna oaza, idealna spavaća soba mora biti i funkcionalna.

3. Idealna pozicija spavaće sobe je u sklopu spavaćeg trakta, u kojem su smještene kupaonice i garderoba. Stručnjaci kažu kako bi spavaći trakt trebao biti odvojen od dnevne zone, odnosno bučnih dijelova stana, kako bi se osigurali mir i intima. Tako ćete postići to da dok jedan član obitelji gleda televizor, drugi može u miru spavati.

4. Najbolja orijentacija za spavaću sobu je istočna, tako da sunce obasjava prostor neposredno nakon izlaska. To buđenje čini ugodnijim i lakšim, a dobro je znati i da sunčeve zrake imaju antibakterijski učinak ako prodiru duboko u prostor. Smještajem spavaonice na istok, u ljetno vrijeme prostor se do večeri stigne rashladiti i pruža ugodniji san.

5. Zbog organizacije namještaja, ali i količine zraka, potrebno je poštovati minimalnu kvadraturu spavaće sobe. Tako je za odraslu osobu potrebno oko 15 m3 zraka, a za dijete 8 m3. Iz toga se zaključuje sljedeće: ako je visina prostorije klasična, oko 250 centimetara, minimalna veličina spavaće sobe za dvije osobe trebala bi biti od 10 do 12 kvadrata, a za jednu osobu od 6 do 8 kvadrata.

6. Osnovni namještaj svake spavaće sobe čine krevet i ormar, a njihove dimenzije su uvjetovane veličinom i oblikom prostorije. Optimalna površina spavaće sobe za odrasle je od 12 do 15 m2, a dječje spavaće sobe oko 12 m2 jer osim za spavanje, mora osiguravati prostor za rad i igru. Prije nego što kupite krevet i madrac, trebate znati da na dimenzije madraca minimalno treba dodati od 6 do 10 centimetara, koliko obično zauzima okvir kreveta.

7. Na kvalitetu spavanja bitno utječe položaj kreveta u odnosu na strane svijeta. Dokazano je da glava okrenuta prema sjeveru osigurava najbolji san i to zbog elektromagnetskih valova i njihova utjecaja na spavanje. Nije preporučljivo da je glava odmah ispod prozora ili uz radijator.

8. Jako je važno uzglavlje kreveta, pogotovo ako često čitate u krevetu jer će vam služiti kao naslon za udoban smještaj. Nema određenih dimenzija, potrebno je isprobati i vidjeti odgovara li vam visina (uglavnom su visine od 90 do 120 centimetara), iako ponekad iz estetskih razloga, ako se krevet radi po narudžbi, može biti i puno više.

Oko kreveta treba biti minimalna širina slobodnog prostora za prolaz od 60 do 70 cm. To je vrlo važno da biste mogli pristupiti krevetu, a ne da noću, ako idete na zahod, skačete preko partnera. Također, to omogućuje da lakše namjestite krevet. Kad je riječ o visini kreveta, niži kreveti visine od 30 do 35 centimetara ponekad estetski izgledaju privlačniji, ali su zapravo manje praktični jer treba voditi računa o sjedenju i ustajanju s takvog kreveta, pogotovo visoki i stariji ljudi koji to teže obavljaju nego s onog klasičnog od 45 do 50 centimetra visine.

9. Ako su pokraj kreveta garderobni ormari (pogotovo ako imaju zaokretna vrata), tada treba ostaviti dovoljno mjesta da se vrata mogu otvarati i da se može proći kad su vrata otvorena (u pravilu to znači prazan prostor od 80 do 100 cm), a ne da svaki put morate zatvarati i otvarati vrata kad želite nešto uzeti iz ormara.

10. Osim kreveta i ormara, spavaću sobu čine i noćni ormarići pa ih je potrebno predvidjeti uz krevet zbog odlaganja stvari, zatim komode, police za knjige, fotelje i ogledalo (može biti u sklopu ormara), ali onoliko da se osoba može pogledati cijelom visinom kad se odijeva.

11. Najbolja boja zida za spavaću sobu je ona koja vama najviše odgovara i koja vam se najviše sviđa. Ipak, ima nekih smjernica. Primjerice, boja lavande (sivo-ljubičasta) opušta i smiruje. Ako se odlučite pak za tamnosmeđu, njome obojite samo jedan zid, a ostali neka ostanu bijeli, jer bi u protivnom boja mogla “progutati” ambijent. Boja bijele kave također je pogodna za zidove spavaće sobe jer djeluje antistresno.

12. Ako želite da vam soba posebno lijepo miriši, odaberite eterično ulje bergamota koje ima snažno antidepresivno djelovanje, opušta i smiruje, a djeluje i antibakterijski. Dobar odabir jest i eterično ulje mažurana koje se obično koristi kod tahikardije, nervoze i stresa.

13. Čaša toplog mlijeka s medom i čaj matičnjaka dovoljno će vas umiriti i uljuljati u san, a najbolja večera netom prije spavanja niskokalorična je tuna koja je izrazito bogata proteinima i ima mali postotak šećera.

14. Za maksimalno opuštanje i ušuškavanje prije spavanja pijte čaj od ružinih pupoljaka koji regulira crijevnu mikrofloru i pročišćava toksine iz organizma, što znači da čisti jetru i jača živce, čime osigurava i brže mentalno opuštanje prije noćnog odmora. Njime se može i ispirati nos kod teških prehlada.

15. Odabir kvalitetne posteljine također je bitan. Ako je izrađena od kvalitetnih materijala istovremeno izdržljivih, ali mekih i nježnih za kožu, spavat ćete mirnije, bez okretanja, buđenja i znojenja. A to je upravo ono što svi želimo kada navečer, izmoreni svakodnevnim radnim zadacima i obvezama, legnemo na počinak. Zato se u izradi posteljine posebno cijeni ona od 100%-tnog pamuka jer koži daje iznimno ugodan osjećaj i dozvoljava joj da diše tijekom sna.

16. Osim toga, odabirom pravog seta posteljine najjednostavnije i najbrže možemo promijeniti izgled svoje sobe, osvježiti ga i modernizirati – i to bez većih ulaganja. Dovoljno je odlučiti koju boju i stil uređenja želite slijediti i u skladu s time odabrati novu posteljinu.

Prilikom odabira posteljine imajte na umu i kako boje uvelike doprinose našem raspoloženju i mogu nas razveseliti, smiriti, potaknuti ili opustiti. Poznato je kako, primjerice, opuštajuća je primarno zelena, a prati ju plava boja – boja vode – ima smirujući učinak, poput onoga kada gledamo u more, jezero ili rijeku. Žuta je boja optimizma, veselja i sunca, puni nas energijom i budi. Crvena je boja strasti, poticajna boja, dok se ljubičasta veže uz stanja dubokog opuštanja.

17. Iskoristite svaki kutak sobe! Svaka soba, pa čak i najmanja, ima kutove koje možete iskoristiti za postavljanje polica. Odlučite što vam zaista treba u spavaćoj sobi i uz malo mašte možete si osigurati dodatni prostor za smještaj dragih vam stvarčica.

18. Za savršen ugođaj u spavaćoj sobi rasvjeta je vrlo važna. Budite sigurni da ste za sobu odabrali odgovarajuću rasvjetu, ali i zavjese koje će osigurati dovoljno prirodnog svjetla. Opća stropna rasvjeta odlično se nadopunjuje s dvije podne ili zidne lampe u spavaćoj sobi.

U NASTAVKU POGLEDAJTE NAŠ IZBOR NAJBOLJIH MADRACA IZ LESNINE

Idealni madraci su oni koji optimalno podupiru tijelo. S jedne strane su to madraci s opružnim, džepićastim jezgrama ili s dodatnim slojevima koji daju bolju mekoću i prozračnost, madraci od latexa, lijevane spužve, gela i pjene.

Madraci s džepićastom jezgrom

Madrac Boxspring 4 zvijezdice Bentley je udoban madrac koji će transformirat vaš krevet u oazu snova. Riječ je o 7-zonskom madracu s džepićastom jezgrom i dvostrukom tkaninom od poliestera i viskoze koja je vrlo mekana te idealno podržava visoku elastičnost madraca. Prozračan je i osigurava optimalnu ventilaciju, stvarajući vrlo ugodnu klimu za spavanje. Površina za spavanje je 180 x 200 cm, visina 33 cm.

Madrac Sensity N je visokokvalitetan madrac s 5-zonskom jezgrom i džepićastim oprugama obloženim plohama od profilirane PU pjene. Dvoslojna Sensity navlaka je prošivena PES vatom i reteksom za veću udobnost s 3-MESH umetcima s bočnih strana za bolje prozračivanje i provodljivost vlage. Navlaka je skidiva i periva.

Tvrdoća madraca: srednja
Visina: 22 cm
Dimenzije: dostupno i u drugim dimenzijama

Madraci s bonell opružnom jezgrom

Madrac Basic kao jezgru ima bonell opruge koje su, s obje strane, obložene tvrdim filcem 700g/m2, a za kvalitetnu potporu tijelu 2 cm PU pjene postavljeno je sa svih strana madraca. Udobnost osiguravaju gornja i donja površina madraca koje su prošivene PES vatom i reteksom. Navlaka s antimikrobnim slojem čini ovaj madrac pogodnim za alergičare.

Tvrdoća: srednje
Visina madraca: 20 cm
Dimenzije: dostupno i u drugim dimenzijama

Madrac LESNINA MEDICO PLUS u svojoj osnovi ima pojačanu bonell opružnu jezgru koja je obostrano obložena latexiranim kokosovim vlaknima formiranim u kokos ploču. Teško goriva tkanina na ljetnoj strani prošivena je poliesterskim vlaknima što osigurava ugodan osjećaj hlađenja tijekom vrućih ljetnih dana, dok nas vunena vata na zimskoj strani grije tijekom zime. Zbog svojih osobina ovaj madrac vrlo je pogodan za podnošenje različitih, pa i većih težina.

Dimenzije madraca: dostupno i u drugim dimenzijama
Visina: 21 cm.

Madraci s pjenom

MADRAC CUREM HEAVEN S200

Zahvaljujući jedinstvenoj simbiozi najsuvremenijih tehnologija i visoko-kvalitetnih materijala, svi CUREM madraci postižu potpuno novu dimenziju prozračnosti i udobnog spavanja. Gornji sloj CUREM CureFeel visco-elastične pjene ima otvorenu strukturu stanica što rezultira povećanom prozračnošću. S užitkom ćete spavati u svježoj krevetnoj klimi i sljedećeg se jutra osjećati opušteno i puni energije - to je nova dimenzija udobnog spavanja.

CUREM madraci postižu potpuno novu dimenziju prozračnosti i udobnosti spavanja.

Dimenzije: dostupno i u drugim dimenzijama
Visina: 20 cm

Madrac Lamona E 700, ekskluzivan madrac od EMC hladne pjene pruža dugotrajnu udobnost spavanja, optimalnu potporu tijelu i raspodjelu pritiska na najvišoj razini. Ekstremno visoka gustoća pjene od 65 kg/m2 je savršena kombinacija elastičnosti i fleksibilnosti te jamči jedinstven i trajno miran san. SMT tehnologija reza (patentiran postupak rezanja) omogućuje inovativnu rezoluciju površine za preciznu prilagodbu na konture tijela.

Umeci od čvrste hladne pjene u lumbalnoj zoni osiguravaju ergonomski optimalnu potporu.

Visina jezgre madraca iznosi 20 cm.
Navlaka je klimatski aktivna, dvostruka, elastična Tencel tkanina osigurava ugodnu, suhu i higijensku čistu klimu spavanja.

Madraci s lateksom

Madrac Royal Latex karakterizira 7 zonska lateks jezgra iz prirodnih izvora. Ona pruža optimalnu potporu tijelu, a profilirane HR obloge donose dodatnu mekoću i dobru provodljivost temperature i vlage.

Kombinacijom lateksa i HR pjene postignuta je visoka ergonomska potpora uz dobro prilagođavanje konturama tijela. Madrac dolazi u dvije izvedbe, F1 (mekši) i F2 (tvrđi). Navlaka madraca izrađena je od tkanine s maslinovim uljem za održavanje hidratacije, mekoće i elastičnosti kože. Navlaka je izuzetno meka na dodir. Mesh umetak osigurava dobru prozračnost madraca te tako pridonosi produljenju trajnosti madraca.

Madrac Orion +, u jezgri ima 7 zona različite tvrdoće koje omogućuju ergonomsku prilagodbu tijela tijekom spavanja. Presvlaka je izrađena od Cashmere tkanine koja se odlikuje prozračnošću i izdržljivošću, te je prirodni termoregulator. Presvlaka se otvara sa sve 4 strane kako bi navlaka lakše održavala.

Zbog svojih specifičnih svojstava pogodan je i za korištenje na letvičastim podnicama s ručnim ili električnim podizanjem. Ima perforirani profil i veliku provodljivosti vlage i zraka. Istraživanja pokazuju da je lateks pjena tri puta nepovoljnije prirodno okruženje za zadržavanje vlage, bakterija i slično.

Osim toga, sloj prirodnog pamuka na jednoj, a vune na drugoj strani Perfecta dreams madraca omogućuju pravilno strujanje zraka, regulaciju temperature i vlage.

Sastav madraca: antialergijska i antibakterijska dekorativna Cashmere tkanina, pamuk, vata PES, latex jezgra, 7 zona, 14 cm vuna
Visina madraca: 17 cm
Dimenzije: dostupno i u drugim dimenzijama

Podnice

Podnica Superflex moto, s regulacijom uzglavlja i uznožja pomoću elektromotora. Drveni okvir od furnirske ploče visine 6 cm u boji aluminija. 28 lameliranih letvica u boji aluminija, 5 letvica s regulacijom elastičnosti. 28 elastičnih SBS kapa. Elastične kape kojima su letvice povezane s okvirom izrađene su tako da se ugibaju u nekoliko smjerova, pa je osigurano izuzetno dobro podupiranje tijela u svim položajima prilikom ležanja.

Podnica Lesnina Dream GN s mogućnošću podešavanja uzglavlja i uznožja. Visina okvira je 6 cm, unutarnji okvir je od furnirske ploče. Podnica raspolaže s 24 elastičnih letvica (5 letvica s regulacijom tvrdoće u lumbalnom predjelu) te 24 elastičnih gumenih SBS kapa za letvice. Raspoloživo u više dimenzija.

Podnica Aviono Flex, površina sastavljena od 55 trajno elastična opružna disk elementa od Tectela različite elastičnosti (pri širini od 90 cm). Inovativna geometrija opružnih elemenata po cijeloj površini osigurava 220 točaka rasterećenja. Mekši opružni elementi za savršenu prilagodbu u zoni ramena, te čvršći opružni elementi u zoni lordoze i zdjelice za maksimalnu potporu.

Opružnim elementima u zoni lordoze pomoću integriranih regulatora tvrdoće može se dodatno regulirati tvrdoća u tri stupnja. Lameliran višeslojni bukov okvir za veću fleksibilnost i udobnost presvučen folijom. Raspored opružnih elemenata potiče optimalno provjetravanje madraca i osigurava higijensku i svježu klimu spavanje. Visina 8,5 cm.

Podnica Compakt S, izrađena od pravog drveta bukve. Drveni okvir je lakiran, a letvice su obložene folijom. 28 letvica učvršćeno je kapicama. Letvice se mogu podesiti u središnjoj zoni, te tako možete individualno regulirati tvrdoću.

Dimenzije: 120 x 200 cm
Visina: 5,5 cm

Krevete, madrace i sve dekorativne detalje s fotografija potražite u Lesnina XXXL trgovinama ili na njihovom web shopu!

Styling: Danijela Kovačević

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:00