Poštujemo Pravila igre, ali igramo po svojim...

Odličan su live bend, mladi su i zgodni, a prije nekoliko dana predstavili su novu pjesmu „Jasno ko dan“. Zovu se grupa Best, dolaze nam iz Splita, a mi smo popričali s pjevačem Marinom Jakobićem i bubnjarom Ante Cliff Barićem.

Cliff, to je nadimak?

(Ante) Tako je, ali je s godinama postao moje drugo ime. Inače nadimak dolazi od Cliff Burton koji je bio legendarni basist banda Metallica. Iako ja nisam basist, već bubnjar navikao sam se.

Zapravo niste novi bend na sceni. Postojite gotovo 10 godina, no tek ste se prije godinu dana odlučili predstaviti široj publici s pjesmom „Ona to zna“. Kakve su bile reakcije publike?

(MARINO) Reakcije su bile odlične, štoviše nismo očekivali da će se toliko svidjeti našoj publici. Jednostavno bend dođe u fazu kada mora slušateljima ponuditi nešto više i tako smo se odlučili za autorske pjesme.

A cure? Imate li mnogo ženskih obožavateljica?

( MARINO) Nadovezat ću se na stih iz naše pjesme: "One to znaju, i uživaju." Cure su odlično prihvatile naše pjesme.

Pjevate čisti pop, a to je glazbeni žanr koji najbolje odgovara mainstream medijima. Jeste li zadovoljni kako vas je publika prihvatila?

(Ante) Mislim da generalno nedostaje pop izvođača. Večina njih koketira s pop glazbom, ali se ipak to završi na istoku. Publika je prepoznala naš trud i naš zvuk. Publika se ne može prevariti i to je ono pravo.

Mladi ste, ali ste dovoljno dugo u glazbi da možete procijeniti stanje na sceni. Kakva je ona po vama?

(Ante) Ono što mi vidimo to ne vide autori i pjevači svojih pjesama. Iznenadili bi se koliko neke pjesme Nisu hitovi, dok javnost misli da jesu. Ključ je da se prilika da novim i mladim izvođačima jer mladi imaju ogromnu energiju koju treba usmjeriti ka publici. Iskreno nisam poborik kada izvođač "izbacuje" pjesmu svaka 2 mjeseca. To jednostavno nije nikome uspjelo. Danas izvođač često puta mora biti pjevač, manager, pr stručnjak, a vidim i često da se bave i voditeljskim poslovima i kuhanjem i svim osim sa pjevanjem.

Nedavno ste objavili novu pjesmu „Jasno ko dan“ autora Mire Buljana. Kako je došlo do suradnje s jednim od najplodonosnijih autora u Hrvatskoj?

(MARINO) Miru smo upoznali preko jednog zajedničkog prijatelja. Sjeli smo u automobil i otišli na kavu u Zagreb bez da smo znali hoćemo li je popiti. Međutim jesmo i na toj kavi se nije nista dogodilo. Nakon par mjeseci se javio Miro sa svojim prijedlozima pjesama i zajedno smo se odlučili na ONA TO ZNA jer nam je svima "sjela" na prvu. Rad s Mirom je ogromna čast i privilegija i jedno nezaboravno iskustvo.

S pjesmom „Jasno ko dan“ predstavit ćete se na ovogodišnjem Splitskom festivalu. Sigurno vam je velika čast zapjevati upravo pred domaćom publikom. Očekujete li možda i neku nagradu?

(Ante) Od samog početka, od samog ulaska u studio sam znao da pjesma ima ogroman potencijal i odlučili smo je poslati na festival jer iskreno vjerujemo da će pjesma pronaći svoj put prema široj publici. O nagradi nismo razmišljali, ali ona bi samo potvrdila naš trud i vjerovanje. Splitska publika ne oprašta, a s druge strane je najbolja na svijetu, tako da vjerujemo da će im se svidjeti.

Mnogi vas uspoređuju s Pravilima igre, a i autor vaših pjesama je isti kao i njihov. Vidite li i vi sličnost?

(MARINO) Sličnost je jedino u našem zajedničkom autoru. Taj potpis se može čuti što je i normalno. Dečke poznajemo i rade jako dobre pjesme, ali smo stilski dosta različiti. Usporedio bih to s automobilom istog proizvođača, ali različiti model.

Jedan ste od rijetkih bendova čije se pjesme čuju ne samo u HR eteru. Prepoznala vas je i publika u Sloveniji. Vaša zadnja pjesma izvrsno je tamo prošla, a čak je i nova nakon svega par dana emitiranja našla svoj put do Slovenske publike. Imate li u planu odraditi i neke nastupe izvan Hrvatske?

(MARINO) Ovim putem se zahvaljujemo našem slovenskom kolegi Roku Bažiki koji nam je dosta pomogao po pitanju Slovenije, kao i našem, kako volimo kazati, bratu Joli ( Joško Čagalj) koji nam je također puno pomogao. U Sloveniji se "Ona to zna" dobro "vrti", iako po sadašnjim saznanjima se "Jasno k'o dan" pušta i više. Naravno da namjeravamo svirati u Sloveniji, dapače imamo već u listopadu dogovorene neke nastupe. Slovenska publika ima ono nešto, što će potvrditi svatko tko je ikada tamo svirao.

Tko zapravo sve čini grupu Best? Imate i jednu damu u bendu?

(Ante) Grupu Best osim Marina i mene čine Mario Civadelić na gitari, koji je inače sa mnom od samog početka Besta. Bas gitaru svira Mačak. Taj nadimak je u Splitu svima poznat, a i šire jer naš basist je ujedno član benda "Klanje ljudi" i svojevremeno bio basist "Živog blata" sa Sinišom Vucom tj. generalom. Klavijature svira Mario Ljulj koji je u Bestu već 7 godina. Za kraj ostavljam našu ljupku Luciju koja je s nama već 3 godine. Ona je naš prateći vokal, ali ništa manje bitna od bilo koga od nas. Mi smo jedna obitelj i dišemo kao jedno i usmjereni smo ka istom cilju.

Čujemo da dosta nastupate. Koji su vaši planovi preko ljeta? Imate li već dogovorenih nastupa?

(MARINO) Nastupa ima dovoljno. Većina kolega bi rekli "radno ljeto", ali mi ovo ne shvaćamo kao rad, već kao zadovoljstvo. Imamo dosta dogovorenih nastupa.

A novi singl? Autor će, pretpostavljamo biti isti?

(Ante) Nova pjesma izlazi u rujnu, nadamo se. U dogovoru s našim diskografima to može varirati mjesec gore-dolje. Pjesma je snimljena. Autor je Miro Buljan i pjesma će nositi jedno jako zanimljivo ime. Ideju za spot također imamo i mislimo da takav spot još nikad niste vidjeli. Spot će kao i dva prethodna raditi Pilot studio iz Splita pod redateljskom palicom Vojana Koceića.

I dok čekamo novu pjesmu grupe Best, poslušajte njihov singl "Jasno ko dan"
https://www.youtube.com/watch?v=xvkS8iAKLRQ&feature=youtu.be

Grupu Best i sve aktivnosti pratite na njihovom facebooku https://www.facebook.com/grupabestofficial/?fref=ts

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:54