OLED TEHNOLOGIJA

Pročitajte 9 razloga zašto je tekmu najbolje gledati na OLED televizoru

Ukoliko imate priliku skočiti do najbliže trgovine s televizorima, svakako pogledajte revoluciju televizije na djelu. Radi se, dakako, o OLED televizorima, koji predstavljaju tektonski pomak u odnosu na postojeće LCD i plazma televizore. Naziv OLED kratica je engleskog termina Organic Light-Emitting Diode, što označava potpuno novi način kako televizor stvara sliku. Standardni televizori, naime, imaju različito obojene pixele s pozadinskim svjetlom koje obasjava pixele i tako se stvara slika. No, u slučaju OLED televizora, svaki pixel ima svoj vlastiti izvor svjetla! Što nam to daje, gotovo je suvišno govoriti: nevjerojatan kontrast s bogatijom crnom bojom, vrhunskim prikazom tamnih nijansi, izvanrednom reprodukcijom boja, prikazom detalja i kutom vidljivosti. I sve to neovisno o osvjetljenju i kutu gledanja!

Prema očekivanjima stručnjaka, ovi inovativni televizori trebali bi po prodajnim rezultatima nadmašiti LCD televizore u sljedećih nekoliko godina. Naravno, ukoliko ste razmišljali o novom televizoru, nema razloga da čekate, šteta bi bilo propustiti posve novi doživljaj aktualnog europskog nogometnog prvenstva u vašem dnevnom boravku. A veličina više nije jedini faktor: odlike modernih televizora uključuju brojne nove stvari, poput povezanosti s internetom, pristup aplikacijama, 3D, integrirani 'surround' zvuk...

Izdvojili smo 9 razloga zašto utakmicu gledati na OLED televizoru:

Krivulja zgoditka

Blago zakrivljeni OLED televizori LG-a (tvrtke koja je, ne zaboravimo, 2009. predstavila prvi OLED televizor te prvi na svijetu 4K OLED televizor!) odličan su primjer dodatne prednosti nove tehnologije koja, osim naglašene elegancije, ima vrlo praktičnu svrhu. Naime, blaga zakrivljenost daje jednaku udaljenost svakog dijela zaslona od očiju za iznimnu preciznost boja te jasnoću pokreta bez ikakvog zamućenja. Dakle, igrači se čine bližima, a akcija na terenu neposrednija.

Bolja boja

Pixele na standardnim televizorima čine crveni, plavi i zeleni elementi, od kojih se stvara raspon drugih boja. No, pixeli na LG-ovom zakrivljenom OLED televizoru imaju četvrti, bijeli element. To dakako povećava broj boja koje televizor može prikazati, što znači da će i svaka utakmica koju na njemu pratite izgledati značajno životnije.

Veće je bolje

Ako u toku prvenstva pratite i rezultate drugih utakmica, a ne samo igru naših izabranika, uz različite infografike koje se pojavljuju tijekom prijenosa, tablice i slike-u-slici, veliki ekran će vam dati dovoljno prostora za suvereno praćenje svih tih informacija. Tako ćete lakše pročitati i ona, inače mala, slova na dnu tablice.

Jasni pokreti

Kod televizora najvažnije je kako prenosi akciju, a taj je element najprisutniji u sportu, gdje su važne stvari koje moramo pratiti (poputlopte) često malene i brzo se kreću. Brzina reakcije OLED televizora naprosto je nevjerojatna. Primjerice, LG-ov model 55EA980W je preko tisuću puta brži od standardnog LED televizora, što daje kristalno čistu i oštru sliku čak i kada ekipa na travnjaku potpuno poludi.

Aplikacije

S današnjim ritmom života ne razbacujemo se s vremenom. Ukoliko niste u mogućnosti pogledati utakmicu uživo, pogledat ćete je kasnije kad dođete kući. Upravo za to postoje razne 'snimalice' i slične usluge, ali i aplikacije na vašem pametnom televizoru. LG-ov OLED televizor umrežen je i putem žice i bežično, a 'app store' nudi niz aplikacija koje omogućavaju da omiljenu momčad pogledate kad vama to odgovara.

Crna je nova crna

Tijekom ljetnih mjeseci sunčeve zrake toliko žare da se ponekad čini kako nogometaši nestaju u moru svjetla i sjene. Ali ne i na OLED-u! Svaki pixel ima svoj vlastiti izvor svjetla, pa kad je isključen - doista je isključen. Dakle, crno je doista crno, a nevjerojatan kontrast (kojeg LG zove "beskrajan kontrast", doista vidite detalje do vlati trave na nogometnom travnjaku.

Nema guranja

Ako ste nabavili 55-inčni zakrivljeni OLED, imate priliku uživati u kutu gledanja od 160 stupnjeva, s vodoravnom udaljenošću čak 4-5 metara! Dakle, i oni koji sjede na kraju kauča uživaju u podjednako odličnoj slici.

Pun frižider

Kvaliteta slike zakrivljenog OLED televizora jednostavno je najbolja, tu nema spora, što znači da će vam prijatelji često svratiti. A ne dolazi se praznih ruku, zar ne? Vaš hladnjak će tokom seansi uživanja u OLED-u s vašim društom zasigurno biti krcat pivom. Drugim riječima, ulaganje u OLED puni vaš frižider.

Kad to više ne možete gledati...

LG-ovi OLED televizori izgledaju poput umjetničkog djela, prekrasno su tanki (oko 5 mm), minimalističkog dizajna koji se stoga uklapa u bilo koji dnevni boravak. Oko ekrana gotovo da i nema okvira, a televizor se spaja na podložak putem akriličnog komada bez boje, tako da izgleda kao da televizor lebdi.

Stoga, ako razvoj situacije na nogometnom terenu postane nepodnošljiv, jednostavno možete ugasiti televizor - i opet ćete uživati u pogledu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:45