Saznajte tko se krije iza kostima maskote Europskih sveučilišnih igara

Marko Petrović i Borna Hržina volonteri su u timu za marketing. Kad ne postavljaju bannere po terenima i vode brigu o sponzorima, odijevaju kostim Hrkija i animiraju publiku na terenima, ali i zabavljaju sportaše.

Marko ima 14 godina, završio je 7. razred i trenira boks. Iako mlad, već je skupio volonterskog staža, a vrijeme najviše voli provoditi volontirajući s djecom. Upoznao je puno razigrane djece u centru za rehabilitaciju ‘Sunce’. U zadnje vrijeme često čita priče za laku noć na dječjim bolničkim odjelima i tako djeci koja tamo borave, Marko dođe kao najljepša uspavanka. Prije pet mjeseci preko Volonterskog centra Zagreb prijavio se za volontiranje na Europskim sveučilišnim igrama 2016. Maloljetni volonteri nisu razgovarali s koordinatorima putem Skypea pa se Marko osobno s njima upoznao u sjedištu organizacije. Već pri prvom susretu raspitivao se o Hrkiju i nije propustio priliku odmah isprobati kostim trenutno najpoznatijeg hrčka. Vrućina ispod kostima nije mu predstavljala problem, svidjelo mu se biti Hrki i svoj prvi zadatak u ulozi maskote Igara imao je već u travnju na utakmici Cibone. U tajne zanata uveo ga je Cibonin Vuk koji mu je tada pomogao da se opusti i zabavi.

Borna ima 21 godinu i izvanredni je student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu koji je svoje obrazovanje usmjerio kao budući nogometni trener. U slobodno vrijeme bavi se biciklizmom i s društvom igra nogomet. Oduševljeno je prihvatio biti Hrki jer je to uistinu želio, a osobito mu se sviđa rashladni sustav koji je Hrkiju ugrađen u kostim. Naime, profesori s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu razvili su prvi sustav hlađenja kostima na svijetu zbog kojeg oni koji ga nose zaista lakše dišu. Borna je objasnio kako u području donjeg dijela leđa ima svojevrsne propelere koji omogućuju protok zraka cjevčicama raspoređenima duž ruku i nogu. Na taj način se temperatura smanjuje za značajnih 30 posto zbog čega se dečki mogu opušteno zabavljati.

Ipak, moramo biti svjesni kako je u kostimu vruće. Marko se neprestano šali kako je izabrao ulogu Hrkija ne bi li smršavio jer ga oblačenje kostima podsjeća na saunu. Na prijedlog treninga u teretani u Hrkijevom kostimu, samo je odmahnuo glavom.

‘Kad sam Hrki, svi mi dolaze i pitaju me je li mi vruće. Najteže mi je što u kostimu ne mogu puno pričati, a to volim pa se moram potruditi izraziti pokretima.’

Borna ističe kako ih sportaši najčešće traže za snimanje selfija, ali i bacanje u zrak poput kakvih rock and roll zvijezda.

‘Jučer su jedni ragbijaši iz čistog mira krenuli na mene i oborili me. Nisam očekivao takav nalet pa sam završio na podu. Kao nogometašu to bi mi možda i zasmetalo, ali kao Hrkiju to mi je simpatično i smiješno.’

Dečki tvrde kako na ovim Igrama ne fali smijeha.

‘Mi se neprestano šalimo, atmosfera u našem timu je odlična. Voditeljica Odbora za marketing Krunoslava i voditeljica tima Mery bacaju super fore, a Tomislav i Ivana koji koordiniraju volontere uvijek su raspoloženi za zafrkanciju. Svakog jutra dolazimo volontirati veseli i raspoloženi za novi dan.’

Od velike pomoći im je i Fran Bilić koji uskače u ulogu Hrkija kad neki od njih dvojice ne može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:44