MITO U VUKOVARU

VRH STRANKE POSTAVIO ULTIMATUM ŽELJKU SABI 'Povuci nagodbu s USKOK-om ili letiš iz SDP-a'

Vukovarski gradonačelnik odlučio je priznati krivnju bez konzultacija s vrhom stranke
 Dragan Matić / CROPIX

U Vukovarskoj sam bolnici, oporavljam se, molim vas imajte razumijevanja i shvatite da u ovom trenutku ništa ne mogu reći - bilo je sve što je slomljenim glasom gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izjavio za Jutarnji list u ponedjeljak oko 14 sati.

Njegovi prijatelji kažu da se povukao u duboku osamu kako bi razmotrio zahtjev pred koji ga je postavilo čelništvo njegove stranke.

SDP ultimativno zahtijeva da Željko Sabo povuče nagodbu koju je prošlog petka, kako se čini, sklopio s USKOK-om, priznavši krivnju u aferi pokušaja podmićivanja dvaju vukovarskih gradskih vijećnika.

- Ako je točno da se Sabo nagodio s USKOK-om, priznavši krivnju, SDP je stavljen u nemoguću situaciju. Stranka ga u tom slučaju ne može podržati kao kandidata za gradonačelnika na vjerojatnim prijevremenim lokanim izborima u Vukovaru. Priznanje krivnje i podrška kandidature koju bi mu trebao pružiti SDP naprosto ne idu zajedno. Sabi je sugerirano da svoju nevinost obrani na sudu, svaka druga mogućnost je isključena jer SDP ne može stati iza nekoga tko priznaje da je podmićivanjem htio osigurati većinu - rečeno je Jutarnjem iz vrha SDP-a.

Sabi je, kako neslužbeno doznajemo, također rečeno da je u slučaju nepovlačenja nagodbe upitno i njegov članstvo u stranci. On u SDP-u obnaša visoke dužnosti - član je Predsjedništva stranke i zastupnik u Saboru.

- Potpuno je slomljen i teško podnosi situaciju u kojoj se našao. Stisnulo ga je sa svih strana. Imao je ozbiljnih zdravstvenih problema, operirao je kičmu, očne kapke, a prošlog tjedna ugrađen mu je i pacemaker. Teško je podnio podizanje optužnice, a bio je nezadovoljan i potporom stranke. Ako je točno da su ga u SDP-u stavili pred ultimatum, onda mi je potpuno jasno zašto se nalazi u takvom stanju i zašto je zatražio bolničko liječenje - kaže dobar poznanik Željka Sabe.

Sabo je, kako doznaje Jutarnji, odluku o nagodbi s USKOK-om donio bez konzultacija s vrhom SDP-a. Htio si je olakšati situaciju i izbjeći suđenje. Vjerojatno je i sam procijenio da bi teško mogao dokazati da mu je sve napakirao HDZ.

Smatrao je da bi njemu osobno nagodba s USKOK-om bitno olakšala situaciju, pogotovo ako bi dobio uvjetnu kaznu. No takva njegova odluka neprihvatljiva je za SDP, pa je od Sabe zatraženo da je povuče i na sudu se izbori za oslobađajuću presudu.

HDZ nema kandidata za pobjedu

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara zakazana je za sljedeći petak. Ne prihvate li vijećnici proračun, Vukovar očekuju novi izbori za gradonačelnika.

Iz izvora bliskih vrhu vukovarskog HDZ-a čuje se, međutim, da ta stranka na lokalnoj razini ne namjerava rušiti proračun koji je predložio Sabo. U tom slučaju ne bi bilo ni izbora pa bi Željko Sabo i dalje ostao na gradonačelničkoj funkciji.

HDZ procjenjuje da u ovom trenutku, unatoč svim teškoćama koje Sabo ima, nemaju kandidata koji bi ga mogao pobijediti.

U srijedu je zakazana sjednica Gradskog odbora vukovarskog HDZ-a na kojoj treba odlučiti hoće li u petak vijećnici podržati predloženi proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:15