IZ UREDA KANCELARKE MERKEL

EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI Vlada u Berlinu: 'Hrvati, uspjet ćete'

Njemački mediji i dalje poručuju da Hrvatska nije spremna i da ne treba žuriti s proširenjem

Njemačka vlada vjeruje da će Hrvatska uspjeti ispuniti uvjete za ulazak u EU do 1. srpnja iduće godine, izjavio je jučer za Jutarnji Rüdiger Petz iz ureda za informiranje njemačke vlade.

Posljednji izvještaj EK o Hrvatskoj “istaknuo je područja u kojima su nužni daljnji napori”, napisao je Petz u e-mail odgovoru.

Korisno za Hrvatsku

“Njemačka vlada to smatra - u potpunosti u skladu sa stavom EU - korisnim kako bi se Hrvatska držala jasnih uvjeta za pristupanje te je uvjerena da će Hrvatska u tome uspjeti do predviđenog datuma”, napisao je Petz.

Nije htio komentirati izjave predsjednika njemačkog parlamenta Norberta Lammerta da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, a da EU nije spremna na proširenje.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pridružio se jučer porukama Hrvatskoj iz Njemačke - da neće biti popusta za članstvo u EU i ispunjavanje potrebnih uvjeta, ali da Njemačka neće ni postavljati nove prepreke.

Šef njemačke diplomacije, inače iz Liberalne stranke koja podržava proširenje EU više nego veliki koalicijski partner CDU, tu je izjavu dao u Luksemburgu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU.

- Ostaje vrijediti ono što je već dogovoreno, uvjeren sam da će sporazum EU i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU, to je već odlučeno, ali trebaju se ispuniti kriteriji. Neće biti umjetnih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta - rekao je Westerwelle.

Val kritika

U međuvremenu, u njemačkim se medijima nastavlja val negativnih tekstova o hrvatskom ulasku. Upozorava se da ni jednu državu ne treba primiti u EU ako u potpunosti ne ispuni uvjete.

Slučaj Rumunjska

Ugledni Süddeutsche Zeitung u komentaru pod naslovom “Hrvatska još nije spremna” pozdravlja kritičke izjave šefa njemačkog parlamenta. Komentator navodi da bi trebali zaustaviti praksu da se u članstvo prime države koje su pogrešno proglašene spremnima.

“Nakon što su se priključile problematične države poput Rumunjske i Bugarske, trebao bi se uvesti sustav privilegiranog partnerstva. To bi bio način za smanjenje porasta skepticizma oko proširenja EU”, navodi se u tom tekstu. Der Tagesspiegel u tekstu o Hrvatskoj pod naslovom “Danke Deutschland” citira Jutarnji list koji postavlja pitanje je li Njemačka još uvijek prijatelj.

Zatečeni u EK

Hrvatska Vlada ozbiljno je shvatila poruke koje dolaze iz Njemačke. Vidljivo je to iz izjava ministrice Vesne Pusić koja u svojstvu aktivnog promatrača sudjeluje na sastanku Vijeća EU u Luksemburgu.

- Hrvatska je sposobna ispuniti zadaće EU! Ne očekujemo popust ni gledanje kroz prste. Ne očekujemo da nam se gleda kroz prste, nikakav klijentelizam. Očekujemo samo fer ocjenu za fer posao - prenosi Hina izjavu V. Pusić.

U EK su pomalo zatečeni oštrinom reakcija u Njemačkoj.

Glasnogovornik za proširenje EU Peter Stano rekao je da to što je Komisija identificirala deset pitanja u kojima Hrvatska mora uložiti dodatni napor ne znači da Hrvatska nije spremna za članstvo. ( Surađivala N. Šajn)

4 scenarija za Hrvatsku

Ulazimo 1. srpnja 2013.

Još je najizgledniji scenarij da Hrvatska u preostalih devet mjeseci riješi sve nedostatke, Europska komisija to potvrdi u proljeće, sve države članice na vrijeme ratificiraju pristupni ugovor i Hrvatska uđe u EU potpuno spremna. Za to se očekuje ozbiljan napor hrvatske Vlade i pozitivno ponašanje svih država članica, uključujući i Sloveniju.

Ulazimo, ali s uskraćenim fondovima

Nije isključena ni opcija da Hrvatska uđe u EU u predviđenom roku ali, zbog nekih nedostataka u javnoj upravi i agencijama za plaćanje EU, Hrvatskoj uskrati pristup određenim EU fondovima. Takav scenarij bio bi poražavajući za Hrvatsku jer se upravo pristup fondovima najčešće spominjao kao najvažniji razlog članstva u EU. Također je moguće da se od Hrvatske traži da vrati svu državnu pomoć brodogradilištima od 2006. godine nadalje.

Monitoring ostaje i nakon ulaska

Ulazak s posebnim mjerama nadzora nakon članstva. Ovaj scenarij koji spominje mali broj diplomata zapravo je nemoguć. Europska komisija i javno kaže da takav scenarij “ne dolazi u obzir”, a taj bi scenarij bio neprihvatljiv i Njemačkoj i drugim državama koje smatraju da u slučaju Bugarske i Rumunjske nije pomogao, a ne pomaže niti sada iako su mjere monitoringa za te države i dalje na snazi.

Odgoda ulaska u EU

Nepoželjan scenarij koji nije isključen u potpunosti. Ako Hrvatska bude ostavila sumnje, a Komisija ne potvrdi da su apsolutno svi uvjeti ispunjeni, neke države članice neće oklijevati tražiti odgodu članstva, možda na godinu dana, kako bi se dokazala principijelnost u politici uvjetovanja i novom stavu da nitko više neće nespreman ući u EU. U ovom slučaju Hrvatska će, osim ugleda, izgubiti i velika sredstva jer se upravo zbog korištenja sredstava iz sadašnje proračunske omotnice EU koja se završava 2013. godine inzistiralo na postavljanju ciljnog datuma ulaska 1. srpnja 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:34