ISTRAGA

OPTUŽNICA PROTIV ERSTE BANKE Neovlašteno su odavali bankovne tajne

Općinski sud u Splitu potvrdio je DORH-ovu optužnicu prema kojoj je se Erste banku tereti za kazneno djelo neovlaštenog odavanja ne samo bankovne nego i poslovne tajne, javlja HRT.

Optužnicu protiv Erste banke, na čijem je čelu prijatelj Slavka Linića Petar Radaković, podignulo je potkraj prošle godine Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Istraga je pokrenuta na temelju kaznene prijave koju je podnio Vicenco Blagaić, čijih nekoliko tvrtki surađuje s Erste bankom.

Po riječima poduzetnika Blagaića problemi s bankom su počeli 2010. godine kada je neimenovana osoba iz banke odala sve njihove tajne u jedan mediji.

Objavom tih poslovnih tajni i namjera došlo je do velike štete gdje nam je jedan kupac odustao od zemljišta na Šolti. To je bio povod s kojim smo mi krenuli s kaznenom prijavom 2012. godine, kaže Blagaić i tvrdi da im Erste banka do danas nije isplatila 2 milijuna eura odobrenih potpisanih kredita, iako je to trebala učiniti tijekom 2011. godine.

Iz banke je stigao tek kratak pisani odgovor: Erste banka nema običaj komentirati sudske postupke u tijeku. Isto tako, s obzirom na zakonske odredbe o obvezi čuvanja bankovne tajne, ne može u javnosti otkrivati ili komentirati detalje poslovnog odnosa s bilo kojim od svojih klijenata. Općenito govoreći, banka u svom poslovanju poštuje sve pozitivne propise Republike Hrvatske te će to činiti i ubuduće, kaže se u priopćenju iz banke.

Blagajić vjeruje kako će se čitav slučaj razriješiti na obostranu korist i da na kraju neće biti potrebe za sudskom tužbom, javlja HRT.

- Ne bih ovom prilikom govorio o imenima a ako dođe vrijeme, mi ćemo definirati i prokazati ne samo glavne osobe nego i sve osobe iz banke koje su sudjelovale u ovim kriminalnim radnjama, odlučan je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:11