'KOMPROMISNO RJEŠENJE'

Nikolić traži ustupke od EU: 'Izbacite rečenicu u kojoj se traži da poštujemo teritorijalni integritet Kosova'

BEOGRAD - Službeni Beograd očekuje da Europska komisija u Strategiji o proširenju Europske unije preformulira rečenicu kojoj se od Srbije traži da "poštuje teritorijalni integritet Kosova" i da EU da bude nepristran posrednik u budućem dijalogu Beograda i Prištine, pišu beogradske "Večernje novosti" u subotu.

Navodeći izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji "očekuje da EU pokaže iskrenu spremnost da primi Srbiju u svoje redove", ovaj list otkriva kako postoji i kompromisno rješenje koje bi bilo prihvatljivo za Srbiju.

"Europska unija se pozitivno određuje prema nezavisnosti Kosova kroz preciziranje u formulacijama u Strategiji za proširenje. Termin ‘integritet Kosova’ nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristran posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Izmjena te formulacije predstavlja mali korak, koji bi dao dodatnu snagu Srbiji, kako bi u dobroj volji i u interesu svih građana rješila sve postojeće probleme i nastavila dijalog na najvišoj političkoj razni", izjavio je predsjednik Srbije "Večernjim novostima".

Prema saznanjima ovog lista, prijedlog Beograda je da se iz dokumenta EU-a izbaci pojam ‘integritet’ jer ona po svim pravnim tumačenjima povlači i suverenitet Kosova, te da, umjesto toga, piše ‘poštovanje teritorija Kosova’.

Ovaj prijedlog nastao je, piše list, nakon objašnjenja europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, koji je ovog tjedna uvjerio srbijanske dužnosnike da se formulacija o "teritorijalnom integritetu Kosova" isključivo odnosi na stav EU.a o podjeli Kosova i da je statusno neutralna.

Premijer Ivica Dačić, a potom i ostali visoki srbijanski dužnosnici, usprotivili su se 10. listopada formulaciji o poštovanju teritorijalnog integriteta sadržanoj u Strategiji o proširenju EU. Kazao je da bi takvo stajalište Unije moglo "voditi ka zatvaranju dijaloga Beograd - Priština".

Već 11. listopada povjerenik za proširenje Štefan Fuele je u Beogradu premijeru i predsjedniku Srbije, te članovima parlamentarnog Odbora za vanjsku politku objasnio da spominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Strategiji proširenja nema veze sa statusom Kosova, već sa "stajalištem EU-a da ne može biti njegove podjele".

Dačić šef pregovaračkog tima za Kosovo

Srbijanski premijer Ivica Dačić bit će šef pregovaračkog tima Srbije u razgovorima o rješenju za Kosovo, piše u subotu beogradski "Blic", pozivajući se na krugove bliske srbijanskom premijeru i uredu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja će imati glavnu posredničku ulogu.

U srbijanskom pregovaračkom timu, navodi ovoj list, bit će i neki od ministara čiji se resori odnose na glavna pitanja o kojima će se pregovarati, među ostalima i ministrica energetike, razvoja i okoliša Zorana Mihajlović.

Diplomatski krugovi u Bruxellesu tvrde da su uredi Catherine Ashton, srbijanskih predsjednika i premijera Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, te kosovskog premijera Hashima Thacija "u intenzivnim kontaktima", kao i da je Nikolić "dao do znanja kako želi da se kosovsko pitanje riješi već u prvoj godini mandata ove vlade", navodi beogradski dnevnik "Blic".

Nakon susreta s Catherine Ashton na marginama Opće skupštine UN u New Yorku, Tomislav Nikolić je rekao da Beograd za razgovore s Prištinom treba odrediti šefa pregovaračkog tima s najviše političke razine, nagovijestivši time kako bi na čelu srbijanskog tima mogao bi biti premijer Ivica Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:14