NOVI ŠEF HRT-a DO 15.11.

Svih osam kandidata ispunjava uvjete iz natječaja, i Novokmet!

 CROPIX

ZAGREB - Svih osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a udovoljava uvjetima iz natječaja i svi će biti pozvani na razgovor pred nadležni saborski odbor – odlučio je danas Odbor za informiranje i medije.

Iako je njegova stručna služba prije tri tjedna utvrdila kako dvoje od osam kandidata nema potrebnih '10 godina radnog iskustva na odgovornim poslovima u medijima' Odbor je danas odlučio drukčije. To znači da u utrci za glavnog ravnatelja javne televizije ostaju i dosadašnji v.d. Domagoj Novokmet i javnosti nepoznati Zoran Kalinić.

- Konzultirao sam se pravnim stručnjacima koji se bave medijima i njihovo je stajalište kako se odgovorni poslovi u medijima odnose i na novinarske i uredničke poslove – rekao je predsjednik Odbora Branko Vukšić (Laburisti) s čime se složila većina članova Odbora uz tri suzdržana HDZ-ovca.

Odbor je utvrdio i kako od 32 prijavljenih kandidata za Programsko vijeće pravovaljane kandidature ima njih 30, a od 20 za Nadzorni odbor njih 16. Sa svim kandidatatima za čelne funkcije na HRT-u koji su ispunili uvjete natječaja Odbor će razgovore početi idućeg tjedna u utorak, ali tek će naknadno odlučiti tko će prvi doći na red - kandidati za ravnatelja, Programsko vijeće ili NO.

Predsjednik Odbora procjenjuje da će cijela procedura izbora biti gotova za nešto više od mjesec dana odnosno da će Sabor do 15. studenog izabrati novog glavnog ravnatelja.

Puno više rasprave na današnjoj sjednici Odbora izazvao je izbor novih članova Upravnog vijeća Hine i to zato jer je oporbeni HDZ opetovano tvrdio kako nema zakonskog uporišta za smjenu dosadašnjih članova te kako se novi članovi biraju samo zato da bi se smjenilo dosadašnju ravnateljicu. Vladajuća većina u Odboru podsjetila ih je kako je upravo Sabor zatražio da se izabere novo Upravno vijeće, te su danas podržali prijedlog Vlade za nove članove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08