Ante Tomić: Tko to sve pase travu sa Shortyjem

Objavljeno: 28.10.2007

Nevino priznanje da je u mladosti probao travu vjerojatno je bila jedna jedina ishitrena izjava u dosadno opreznom životu socijaldemokratskog prvaka Ivice Račana. Nitko više ne pamti kada je i zašto on to kazao, ali mu njegovi politički nisu zaboravili gaf. Mladenački Račanov džoint hadezeovcima je bio neoboriv dokaz kako SDP državu gura u pakao droge.

Zbog jedne bezazlene, rukom smotane cigarete s marihuanom, kakvu je, uzgred kazano, Willie Nelson u društvu Billa Clintona jednom popušio na balkonu Bijele kuće, HDZ je čitavu Socijaldemokratsku partiju proglasio narkomanskom.

Takvu su larmu napravili od toga da je javnost s vedrim nestrpljenjem čekala da se Mato Arlović drogiran skljoka sa saborske stolice, Željka Antunović od prljave igle zarazi hepatitisom C, da Slavka Linića prebije diler, a Tonino Picula u španjolskoj komuni za liječenje ovisnosti otkrije nauk Isusa Krista, Spasitelja našega.

Ivica Račan u međuvremenu je umro. Unatoč očekivanjima, to nije bilo od prevelike doze heroina. Ali, Hrvatska demokratska zajednica ne odustaje.

Hadezeova uzdanica u borbi protiv droge otvoreno promiče pušenje osušene indijske konoplje, a u nastavku čak i poučava slušatelja da valja birati vrške biljke, eda bi se snažnije doživjela njezina narkotička svojstva, ili kolokvijalno, razvalilo. Glazbenik je očito dobro upućen u materiju
Štoviše, podlo optuživanje socijaldemokrata za ilegalne i opasne navike zbog nečega je prvo s čime su krenuli u predizbornu kampanju. Plakati, s kojima će HDZ nesumnjivo polučiti velik uspjeh među biračima ispodprosječne inteligencije i obrazovanja, podijeljeni su na crvenu i plavu polovicu.

Na crvenoj, koja se simbolički nedvojbeno povezuje sa socijaldemokratima, biračima se nudi legalizacija droge, a na plavoj, "njihovoj", hadezeovskoj, piše "protiv". Takav biser grafičke umjetnosti nedvojbeno će osvijestiti svaku klozetfrau i do jednog nekvalificiranog građevinskog radnika koji je ikada pomislio glasati za SDP.

Tu nepoštenu i komično glupu kampanju očekivano vodi Jadranka Kosor, hadezeovska ikona zabrinutog majčinstva. Kao i sve drugo što radi, ta ograničeno sposobna gospođa stvar je nevrijedna ozbiljnijeg ostvrtanja, da u njoj nije jednoga beskrajno veselog detalja. HDZ je za nositelja projekta angažirao osobu s estrade, vinkovačkog rapera Dalibora Bartulovića, umjetničkog imena Shorty, da se mladima obrati jezikom koji oni shvaćaju.

Suvremeni politički marketing, razumijete? U nekoliko dosjetljivih rima, onako reperski, "yo, motherfucker!", Shorty će im plastično predočiti užase narkomanske ovisnosti i uputiti ih na ispravan put, da ne uzimaju mamine pilule za spavanje, nego dižu utege, veslaju, planinare, vezu goblene, skupljaju značke, sade begonije i rade, u najkraćemu, sve one dobre i vrijedne stvari koje priliče primjernim demokršćanskim omladincima kojima su jedine slabosti meksičke telenovele i topli kakao.

Nije, međutim, dugo prošlo, a novinari su u opusu rečenog Bartulovića Shortyja našli pjesmu "Evergreen" čiji je videospot na znamenitom jubitou zacijelo promakao potpredsjednici Hrvatske demokratske zajednice i predstojnici Vladinog ureda za suzbijanje droga. Poslušajmo na trenutak o čemu pjeva mladić kojega Kosor ističe kao uzor svim djevojčicama i dječacima Lijepe naše...

Da znam kod koga raste, o'šo bi je prvi brat,

Dao svakom shot, a ako ostane za poslije,

Neka me hapse! Ionako odavno već imam dosje,

A i pravo glasa kad god ima grassa.

Hvatam se za nju, za moju stabljiku spasa.

Umjetnik se, primjećujete, ne može pohvaliti osobitim poznavanjem gramatike materinskog jezika, ali smisao njegova djela vam ipak nije izmakao. Hadezeova uzdanica u borbi protiv droge otvoreno promiče pušenje osušene indijske konoplje, a u nastavku čak i poučava slušatelja da valja birati vrške biljke, eda bi se snažnije doživjela njezina narkotička svojstva, ili kolokvijalno, razvalilo. Glazbenik je očito dobro upućen u materiju. Za razliku od nesretne Jadranke Kosor.

Teško da bi se itko dosjetio priličnije kazne za HDZ. Njihova nečasna kampanja, otvoreno laganje kako im se konkurencija zalaže za stvari za koje se nitko normalan ne bi zalagao, u šaljivom obratu im se razbila o glavu.

Teško da bi se itko dosjetio priličnije kazne za HDZ. Njihova nečasna kampanja, otvoreno laganje kako im se konkurencija zalaže za stvari za koje se nitko normalan ne bi zalagao, u šaljivom obratu im se razbila o glavu. Umjesto SDP-u, smjestili su sami sebi
Umjesto SDP-u, smjestili su sami sebi. Uzeti, glupošću ili greškom, kako god, deklariranog i neokajanog, čak oduševljenog uživatelja lakih droga da propovijeda o njihovoj štetnosti, u ovome je slučaju djelo neke više, svemirske pravde.

Je li ikom u Hadezeu, dok su, kao i uvijek, brižljivo pripremali kampanju, barem načas palo na pamet poslušati neki album Dalibora Bartulovića i zaključiti: "E, ovo, brate, ne ide"?

I tko se uopće sjetio toga Shortyja? Zašto baš on? Zašto ne neki drugi muzičar koji će svojom tvrdom neporočnom prirodom pružiti krasan primjer mlađim naraštajima? Netko tko bi sebi prije otkinuo ruku, nego uzeo kakvu ilegalnu supstancu. Evo, recimo, Dino Dvornik. Ili Rajko Dujmić. Jesu li pokušali kontaktirati s Keithom Richardsom?

I što još do izbora možemo očekivati od Jadranke Kosor? Možda bi mogla naći kakvog osuđenog ubojicu da nam priča o štetnosti vatrenog oružja. Ili kakvu prostitutku za predavanja o spolnoj higijeni. Kako bilo, ohrabrili bismo potpredsjednicu Vlade da marljivo nastavi sa svojim akcijama jer od njih nema znatnije štete, a sva je prilika da ćemo dobiti jednu veliku i lijepu korist.

Nemojte mi protiv Jadranke, žena se stvarno svojski trudi da ode s vlasti.
Ante Tomić

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr