De luxe izdanje ‘Neve’ Ivane Brlić-Mažuranić

ZAGREB - “Neva” u novom izdanju dolazi kao slikovnica, na DVD-u i CD-u plus lutkarsko kazalište. Paket je vrlo sličan onom prošlogodišnjem koji je donio priču “Šuma Striborova” i bio je pravi hit.



Autor crtića “Šuma Striborova” je Alistair Keddie, a to prošlogodišnje de luxe izdanje nominirano je za ovogodišnju nagradu “Kiklop”, i to u dvije kategorije: za dječju knjigu godine i za oblikovanje knjige godine.



U projektu “Priče iz davnina” sudjelovalo je mnoštvo internacionalnih umjetnika; autor crtića “Neva” tako je kanadski animator Edgar Beals. Kako je Bealsov animirani film  napravljen poput lutkarskog kazališta, u ovogodišnjem paketu uz sva ostala čuda došlo je i lutkarsko kazalište.



Specifičnost ovogodišnje slikovnice jest u tome što njezine stranice nisu uvezane i mogu se koristiti kao pozadinske slike u kazalištu, “pa djeca prema vlastitoj mašti i inspiraciji mogu napraviti svoju verziju priče”, objašnjavaju Bulaje.



I dok je na DVD-u crtić, CD donosi originalnu priču “Sunce djever i Neva Nevičica” u interpretaciji Marije Kohn. Tu je i knjižica s originalnim tekstom bajke - sve dostupno u tri verzije: na hrvatskom, engleskom i njemačkom. Priču su adaptirali i paket osmislili i dizajnirali Edgar Beals i Helena Bulaja.



Podsjetimo se da su projekt “Priče iz davnina” Bulaja naklade jedan od najuspješnijih hrvatskih kulturnih proizvoda zadnjeg desetljeća. Riječ je dva interaktivna CD-a (Priče iz davnina I i II) na kojem su klasične dječje priče Ivane Brlić-Mažuranić donesene kao animirani filmovi (ili interaktivne igrice), rađene u flash animaciji. Prvi crtići su počeli curiti 2002. godine, a “Priče” su od tada sudjelovale u više od 20 svjetskih festivala animacije i novih medija.



Ovi de luxe paketi zapravo donose proširena i nadograđena izdanja već poznatih crtića u, moglo bi se reći, malo više mainstream izdanju “običnih” crtića i slikovnica.



Zvonimir i Helena Bulaja kao izdavači na sceni su se pojavili krajem 90-ih i do danas su ostali unikatna pojava. Prvo se specijaliziravši za izdanja na CD-romovima, prerasli su u prave eksperte za edukativna, ali i umjetnički krajnje ambiciozna izdanja za djecu.



I sami roditelji četvero djece, Bulaje kao da bolje od svih poznaju senzibilitet moderne djece koja od malena sjede pred računalima i televizijskim ekranima. No, oni im svojim proizvodima nude ulaz u čaroban svijet klasičnih bajki gdje svoju kreativnost djeca mogu realizirati na posve suvremen način.






“Mehaničke figure - 20.000 okretaja na NET-u”, eksperimentalni je interaktivni film inspiriran Nikolom Teslom na kojem Bulaja naklada radi unazad nekoliko godina. Snimanje na lokacijama za projekt “Tesla” nastavit će se do kraja 2008. u New Yorku, na slapovima Nijagare, u Colorado Springsu...



U međuvremenu, ekipa u Zagrebu i širom svijeta radi punom parom na postprodukciji, animaciji, montaži... Film bi trebao biti gotov do sredine 2009. godine, a bit će dostupan u više različitih medija - kao linearni film za veliki ekran, mnoštvo kraćih priča namijenjenih handheld i mobilnim uređajima, posebne web stranice, fotomonografije...


U 2009. film o Tesli





Pavica Knezović Belan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:53