'Galeb' sa strankinjom kao spomenik turizmu

MAKARSKA, VARAŽDIN - Turistička zajednica grada Makarske odabrala je nedavno skulpturu mladog varaždinskog akademskog kipara Nikole Šanjeka "Ukorak s vremenom" za promociju i obilježavanje 100. godišnjice turizma u tom gradu.



Šanjekova skulptura simbolizira šarmantnog Dalmatinca, popularnog "galeba", i mladu djevojku - turisticu koja je upravo stigla (vuče prtljagu za sobom) i odmah "pala u ruke" stasitom zavodniku. Oni kroče ukorak jedno kraj drugog, što bi trebalo najaviti lijepu budućnost turizma i razvoj Dalmacije.



Šanjek, koji je u Varaždinu poznat po tome što izrađuje kipove vjerske tematike, pobijedio je na natječaju na kojem je druga nagrada pripala skulpturi "Bonaca" Makaranina Ivice Šode Cotića, a treća "Turistu s fotoaparatom na klupi" Zlatka Čulara.

Maskota Makarske



Na istom natječaju birali su se i novi suvenir, odnosno maskota Makarske. Premda su za suvenir nagrađena tri rada, nijedan od njih neće doista ući u proizvodnju jer nisu sasvim zadovoljili, dok je za novu maskotu makarskog turizma izabran galeb Jure, čija je autorica Makaranka Ljubica Šimić.

Maskota Makarske

Kako kaže direktor TZ-a Makarske Tonči Lalić, na natječaju se nisu davali nikakvi napuci umjetnicima, a Šanjekov rad dobio je najviše glasova. Nakon objave rezultata pojavile su se optužbe za seksizam, no Lalić to otklanja argumentom da je u žiriju bilo osam žena i sve su glasovale za zavodnika. Lalić još ne zna ni točnu lokaciju, ni kada će spomenik biti postavljen, ali kaže da će to sigurno biti na rivi, vjerojatno u lipnju. Samo postavljanje 205 centimetara visokog spomenika stajat će oko 160 tisuća kuna.



- Središnja proslava našeg jubileja je u rujnu, pa bismo svakako željeli spomenik postaviti prije toga - kaže Lalić, objašnjavajući da se zapravo radi o 101. obljetnici, jer prvi pisani tragovi o smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima u Makarskoj potječu iz 1905. Zanimljivo je da će u Makarskoj, vjerojatno na plaži, biti postavljena i drugoplasirana "Bonaca", koja je dobila samo dva glasa manje od Šanjekova rada.

Brački kamen



Šanjek kaže da mu se činilo zanimljivim napraviti ovakav "izlet" nakon što je dosta radio na vjerskim motivima, primjerice u varaždinskoj crkvi Dobrog pastira.



- Model skulpture je već u Makarskoj, a ja ću do 30. svibnja napraviti skulpture u prirodnoj veličini - najavio je Šanjek, zahvaljujući na pokrenutoj inicijativi TZ-u grada Makarske. Realist po usmjerenju, Šanjek pregovara s pojedinim galerijama u SAD-u i Lihtenštajnu, a najviše voli raditi s bračkim kamenom.

Zavodnik je Šime Glavina Lafer?

Lokalni tjednik Makarska kronika nedavno je objavio da muškarac na Šanjekovoj skulpturi likom neodoljivo podsjeća na pokojnog Šimu Glavinu Lafera, poznatog makarskog oriđinala, koji je bio veliki zavodnik. Naravno, Šanjek nikada nije vidio Lafera, no Lalić kaže da su varaždinskom umjetniku preporučili da malo pomladi svog "galeba", pa bi u konačnici mogao biti još sličniji slavnom "uzoru".



Helena Hrman;Ivica Profaca
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:00