Istraživanje: Kerum sigurno pobjeđuje

SPLIT - Posljednja runda predizbornog istraživanja koje je pod vodstvom dr. Onesina Cvitana proveo splitski Pravni fakultet daje golemu prednost Željku Kerumu u drugom krugu izbora za splitskoga gradonačelnika, ali uz ozbiljne metodološke probleme.



Istraživanje je obuhvatilo 1320 ispitanika, od kojih je 282 izjavilo da neće izlaziti na izbore. Zbog toga se u postocima baratalo brojkom od 1038 birača, među kojima je Kerum dobio 60,5 posto, Ranko Ostojić 34,3, a neodlučnih je još 5,2 posto.



rubrike

IZBORI 2009.
više iz
Problematično je, međutim, što je istraživanje provedeno u 33 splitska gradska i prigradska kvarta, i to s istim brojem anketiranih u svakom kvartu, bez obzira na velike razlike u broju stanovnika u njima. No, voditelji istraživanja to ne smatraju spornim.



- Željeli smo napraviti presjek stavova u svim kvartovima, pa nam broj stanovnika u njima nije bio važan - kazala je studentska koordinatorica Katarina Blažević, a slično razmišlja i dr. Cvitan.



Također, voditelji ankete priznaju da nisu izračunavali statističku grešku.



Ako se rezultati za gradonačelnika uz rezervu i mogu uzeti relevantnim, oni za splitsko-dalmatinskog župana padaju na tome ispitu. Naime, po njima je Ante Sanader dobio 50,7 posto, a Veljan Radojković 34,9, ali su ispitanici isključivo stanovnici Splita, a ne i drugih dijelova županije.



- U dosadašnjim krugovima našeg istraživanja zaključili smo da je potpora Sanaderu u zaleđu ionako ogromna, pa nas je zanimao stav birača u Splitu - rekla je Katarina Blažević.



Inače, prije prvog kruga izbora anketari s Pravnog fakulteta bili su blizu Kerumovog rezultata - dali su mu 39,7 posto, a dobio je 40,21. S druge strane, ozbiljno su podbacili kod Ostojića - u anketi je imao 22,7 posto, a na biralištima 34,72. Još su ozbiljnije razlike na izborima za župana - Sanaderu su davali 30,6 posto, a dobio je 47,53, dok je Radojković osvojio 34,19 premda mu je Pravni fakultet predvidio 12,3 posto.

Ivica Profaca / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:06