Janis oživjela u glasu i glumi Zdenke Kovačiček

ZAGREB - Gradsko kazalište Komedija postiglo je pun pogodak postavljajući biografski mjuzikl “S ljubavlju, Janis” kompiliran prema knjizi Laure Joplin objavljene 1992. godine.



Uspjeh se slutio već na generalki, ponovio se na pretpremijeri u petak i na prvoj europskoj izvedbi u subotu. Puno gledalište svaku je pjesmu Zdenke Kovačiček, koja je na sceni utjelovila blues legendu Janis Joplin, nagrađivalo pljeskom koji se na kraju pretvorio u ovacije. Broadwayski hit na hrvatskoj bi se pozornici stoga mirno mogao zvati i “S ljubavlju, Zdenka”.



Trebalo je proći pola stoljeća kazališno-estradne karijere naše jazz ikone pa da se i nevjerni Tome uvjere kako je uistinu riječ o izvanserijskoj scenskoj pojavi koja je u stanju dva puna sata držati publiku u napetoj pažnji.



Nevjerojatno je kakvu svježinu glasa ima pjevačica u zreloj dobi koja pjeva već više od 50 godina, a k tomu i do sada od javnosti sakriven glumački talent i energiju. A tek visoki tonovi!



Svijet mlade Janis



Uz nju su na pozornici bili i vrsni glazbeni pratitelji Branko Bogunović Pif, Tomas Krkač, Neven Mijač, Krešo Randić i Danko Krznarić koji su znatno pridonijeli uspješnosti glazbene predstave.



U priči o pjevačici koja je umrla od predoziranja u 27. godini sudjeluje i glumica Marija Borić koja dočarava svijet mlade Janis, ali uspješno pokazuje i svoje pjevačko umijeće. U sporednim ulogama na razini svojih zadaća bili su Jasna Palić Picukarić i Davor Svedružić.



Lawrence Kiiru redateljski je logički vodio radnju uprizorenja dramskog predloška Randala Mylera iz 1998. godine.



A to znači dosljedno voditi publiku kroz intimnu biografsku priču glazbene ikone šezdesetih  godina. Možda je u prvome dijelu nedostajalo tempa, za razliku od drugoga, ali s igranjem i to će se postići.



Došli na svoje



Valja naglasiti i funkcionalan jednostavan učinak scenografa Dragutina Broza i kostime Mirjane Zagorec. Sve zajedno dobra je i gledljiva cjelina, a svi koji vole rock, u Komediji su ovom predstavom došli na svoje!




Željko Slunjski
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:28