PIŠE GORDAN MALIĆ

Kako je bezveznjak Domagoj Margetić dospio u ‘Latinicu’

Virtualni špijun Margetić uspoređen je s ozbiljnim novinarima

Domagoj Margetić, internetski čudak i analitičar katastrofe, na HTV-u je preuzeo ulogu korifeja nezavisnog novinarstva. Njegove ekspertize, suludo utužive i promašene, vrlo su tražene među urednicima koji žele biti izvrgnuti tužbama ili zabranama.

Riječ je, uglavnom, o bivšim desničarima, manjkasovcima, Sanaderovim petokolonašima ili svakovrsnim ultrašima koji se budućoj upravi žele prodati kao žrtve HDZ-ova režima. Njima su Margetićeve teorije posve prihvatljive ako izazovu pažnju, a naročito zabranu. To je dokaz da su na HTV-u počela sezonska premještanja zdesna nalijevo ili slijeva nadesno, kao dio predizbornog folklora.

Glavni dealovi, kao i uvijek, događaju se na nevidljivo visokoj razini, dok se na onoj vidljivoj događaju komični obrati poput onog u posljednjoj “Latinici”, gdje sam i sam gostovao. Emisija je posvećena Sanaderovoj vladavini, a u jednom od priloga portretiran je i Domagoj Margetić. U samoj “Latinici” reagirao sam na skandalozno loš prilog, amaterski nepripremljen, politički vulgaran i bezočno tendenciozan. U njemu se Margetića veliča kao neprijepornu novinarsku veličinu i žrtvu cenzure, iako je izbačen iz većine redakcija i tvrtki u kojima je radio, a na koje Sanader nije imao nikakav utjecaj.

Osveta svima

Iz ultradesničarskog Hrvatskog lista smijenjen je zbog manipuliranja troškovima redakcije, a iz uprave ornitološkog rezervata Crna Mlaka odlepršao je 2002. nakon prijave za mobbing djelatnika i gospodarski kriminal. Poslove ornitološke tvrtke vodio je preko svog poduzeća Domagoj d.d., zbog čega je pravomoćno osuđen.

Potom je pokrenuo blog preko kojeg se stao osvećivati svim političkim opcijama u Hrvatskoj proglašavajući ih korumpiranima, što nije moglo ostati nezamijećeno u nekim krugovima Srbije i Republike Srpske, gdje su mu ponudili mjesto “analitičara” i “savjetnika”.

Tako je u kratkom roku postao suradnikom Fakulteta bezbjednosti u Beogradu (čitaj bivše Udbe), specijalnim savjetnikom Milorada Dodika, predsjednika vlade RS-a, suradnikom braniteljskog tima Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, ekspertnim svjedokom tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu, a osnovao je i “Ekspertni tim za istraživanje terorizma i kriminala u regiji” koji vodi izvjesni Darko Trifunović, poznat po osporavanju zločina u Srebrenici i preuveličavanju broja žrtava zločina u Jasenovcu (cirka 700 hiljada...).

Svemirske teorije

Svi ti podaci mogu se pročitati na njegovu blogu, ali se kolegici Jelinić nije uklapalo u priču o ugroženosti novinara. Među drugim svemirskim teorijama na tom se blogu mogu pronaći i ekskluzive o povezanosti ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka s albanskom narkomafijom i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića s naručenim ubojstvima i al-Qa’idom...

Naravno, za takve se tekstove na sudu Margetić uvijek može pravdati pticom u glavi koja ga slijedi otkad je napustio vrata ornitološkog rezervata, ali kakvo je opravdanje novinarke u “Latinici”?

U prilogu je uspjela izjednačiti karijeru internetskog bezveznjaka i virtualnog špijuna Domagoja Margetića s Duškom Miljušem, uglednim novinarom Crne kronike Jutarnjeg lista koji je zbog pisanja pretučen. Da je čitala Margetićev blog, primijetila bi da se u jednoj od svojih analiza Margetić okomio i na kolegu Miljuša.

Za njega tvrdi da je “suradnik mafije”i “produžena ruka organiziranog kriminala”. Na taj i druge propuste iz priloga reagirao sam tijekom snimanja “Latinice”, ali uzalud, moja reakcija nije emitirana. Margetić je očito vruća roba... Izbori su pred vratima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:53