Kakve su ličnosti ovisnici o kocki?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.10.2006. u 19:26

I dok je hrvatska javnost zgrožena motivom najbrutalnije pljačke, psihijatri trebaju dati ocjenu o konkretnom stanju psihe ubojice iz Fine. Ubojstvo zbog kockarskog duga nije prvo takvo u analima hrvatskih crnih kronika, a psihijatri već upozoravaju da ovisnost Hrvata o igrama na sreću poprima razmjere epidemije.

Među njima je i mr. sc. Elvira Koić, voditeljica Psihijatrijskog odjela u virovitičkoj Općoj bolnici. Kad joj se, što ju je i iznenadilo, u posljednje dvije godine počelo pojavljivati sve više pacijenata koji su trebali psihijatrijsku pomoć zbog strasti za kockanjem, odlučila je na to javno upozoriti, najprije u stručnim krugovima, a potom i javno, postavivši i internetsku stranicu o kockanju. S prvim kliničkim slučajem ovisnosti o kockanju susrela se još kao specijalizantica, a u dosadašnjem tretmanu imala je dvije pacijentice i pet pacijenata s virovitičkog područja.

Domaćica, liječnica, inteligentni ljudi, obrazovani... neki od njih su zbog strasti za kockom krenuli i u kriminal, no nitko tako drastično poput ubojice iz đurđevačke Fine; oni su ostali samo na imovinskim kaznenim djelima. Svi su oni izuzetno zanimljive osobe, nikoga od njih, unatoč poroku kojeg se ne mogu osloboditi, nisu ostavili bračni partneri.

Bez kontrole nagona

No, svi oni pripadaju u vrstu kockara koji se u međunarodnoj klasifikaciji bolesti vode pod šifrom F630 i koji imaju poremećaj kontrole nagona. Njima je više od novca bitna strast, osjećaj da u jednom trenutku mogu ostati bez stečenog imetka. Laički rečeno, strastveni kockari imaju "poremećaj izlizane kočnice". Ne mogu se zaustaviti, a svi će pomoć psihijatra potražiti tek kad u bolesnoj strasti za kockanjem dignu ruku na sebe. U crnim kronikama bilježili smo i takve slučajeve, poput samoubojstva poznatog zagrebačkog poduzetnika koji se, pritisnut kockarskim dugovima, ubio kod hotela na Jankomiru.

Patološki kockari

U Hrvatskoj su i poznati ugostitelji i sportaši na kocki ostavili čitav imetak, neki još i sada vraćaju kockarske dugove. No, i neke su poznate osobe iz kriminalnog miljea javno priznale da su svoje imetke i poziciju u kriminalnoj piramidi promaknuli kad su od izbacivača u kasinima postali vjerovnici novopečenih tajkuna. I kao što se kaže da prilika čini lopova, psihijatri dokazuju da se s rasprostranjenošću kladionica i automat-klubova povećava i vjerojatnost sve više klinički patoloških kockara.

- Ljude kojima je klađenje i kockanje strast najbolje je opisao Dostojevski u svom romanu 'Kockar' - kaže Elvira Koić. Je li Dražen Dorčec kockar kojem su disk pločice kočnice izbrisale disk samokontrole vlastita uma?


Dušan Miljuš

Izdvajamo