HRVATSKA - SRBIJA 31-23

KAUBOJI JAŠU PO ZLATO Hrvatska deklasirala Srbiju i osvetila se za poraz u polufinalu EP-a!

 Drago Sopta/CROPIX

Kada bi se na osnovu samo jedne utakmice smjeli i mogli donositi meritorni zaključci, slobodni bismo bili ustvrditi da će hrvatski rukometaši - nakon Atlante 1996. i Atene 2004. - osvojiti zlato i na Igrama u Londonu.

Hrvatski rukometaši osvetili su se Srbima za teški beogradski poraz u polufinalu posljednjeg Eura i slavili u utakmici drugog kola skupine B. Dva dana nakon slavlja nad Republikom Korejom od 10 razlike (31-21), i Srbija je od naših rukometaša primila 31 pogodak, a zabila samo dva više. No, konkretan je rezultat potpuno nevažan u cijeloj priči, važna je odlična igra cijele momčadi u kojoj se nije vrtio niti jedan slabiji kotačić. Izvrsna, granitna obrana, odlični vratari, tek za nijansu slabija igra u napadu. Naši su odličnom igrom u obrani natjerali suparnike na veliki broj isforsiranih pogrešaka u napadu, koje su u konačnici donijele velik broj laganih pogodaka. Naša su krila iskontrirala suparnike tako da je veliki Darko Stanić vrlo često ostajao u ulozi nemoćnog goluba na streljani. Istina, tek u vrlo kratkoj fazi na početku drugog poluvremena osjetila se mala bezidejnost u našem napadu te su Srbi u dva navrata minus od četiri pogotka razlike smanjivali na samo dva. Ipak, bio je to u oba navrata labuđi pjev igrača Veselina Vukovića. Dok je Slavko Goluža veći dio utakmice mogao mirno promatrati zadovoljan igrom svojih pulena, ‘Vuk’ je reagirao kao bijesan pas.

- Zašto se ne vraćate, nije isto ako izgubimo osam ili pet razlike. Igramo ozbiljnu utakmicu na Olimpijskim igrama. Vratili ste nas dvije godine unazad. Piz.. jedne. Zašto se ne vraćate, zašto se ti ne vraćaš, a zašto se ti ne vraćaš - bijesno je vikao Vuković na svoje igrače tijekom jednog time-outa kada su kola srbijanske momčadi već dobrano krenula nizbrdo.

Sve to nije nimalo pomoglo i naši su igrači minutu za minutom dizali prednost sve do konačnih plus osam s kojima je praktično osiguran nastup u četvrtfinalu olimpijskog turnira. Sada se opet pokazalo, igrački kadar koji u rukama ima Slavko Goluža puno je bolji od onog s kojim raspolaže njegov kolega. Pokazalo se također kako je poraz naših rukometaša u Srbiji prije nešto više od pola godine bio tek “loš dan u uredu”, i teško da se tako nešto u skoroj budućnosti može ponoviti.

Odradivši odličnu rolu u napadu s osam pogodaka, ponovno je naš najbolji strijelac bio Ivan Čupić. Kao i protiv Korejaca postigao je osam pogodaka od 12 udaraca na suparnička vrata. Ukupnih 16 donijelo mu je sam vrh ljestvice strijelaca nakon dva kola. S njim je na istom broju Islanđanin Gudjon Sigurdsson, a jedan više ima tek Šveđanin Niclas Ekberg. Potpuno je sigurno kako će se Ivan do kraja turnira boriti za titulu najboljeg strijelca turnira. No, ponovit ćemo, to je ovom prilikom manje važno, najvažnije je da kompletna reprezentacija djeluje moćno, sigurno i uigrano. Motivacija nikad nije bila upitna, a vidljiva je i sada, nakon svakog poteza, svake akcije i pogotka. Važno je također podvući još jednom - ono što nam je nedostajalo na zadnjem SP-u u Švedskoj, vratari - sada su na najvišoj mogućoj razini. U nastavku utakmice odlični Mirko Alilović na minutu je ‘zaspao’ i nešto je lošije reagirao na dva uzastopna suparnička udarca. Ušao je veteran Venio Losert i branio na najvišoj mogućoj razini. Upravo nekoliko njegovih obrana i izvrsnih proigravanja donijelo nam je nekoliko laganih pogodaka iz kontri. Pokretljiva obrana zatvarala je svoju stranu, drugu je pokrpao Losert. Uslijedilo bi njegovo ‘gađanje u oko’ Štrleka, Čupića ili Horvata i teretna suparnička postava morala je potpisati kapitulaciju. I to kakvu?! Ako je za suditi po prva dva kola, naši mogu do kraja. Srbi, pak, lagano klize prema izlaznim vratima turnira jer su redovito najlošije prolazili na velikim natjecanjima kada bi upisali neugodne poraze na početku. A već ih imaju dva, od Hrvatske i Španjolske.

Što se naših tiče, sve nam to skupa sve više liči na ono što su nam prikazali na olimpijskom turniru prije osam godina u Ateni kada su upisali osam glatkih pobjeda i osvojili zlato. Ipak, ne treba ‘trčati pred rudo’, čeka nas još nekoliko teških utakmica. Redom - u srijedu dolaze Mađari, koji su u 2. kolu pobijedili Korejce (22-19), zatim europski prvaci Danci i na kraju Španjolci. A tek tada slijede najteže zadaće u četvrtfinalu, nadamo se i u polufinalu i finalu. Bez obzira tko će se u završnicu probiti iz druge skupine (Francuzi, Šveđani, Islanđani, Argentinci...), najteže tek dolazi, no razloga za optimizam je puno...

OI, rukometaši, skupina B, 2. kolo:

Hrvatska – Srbija 31-23

Mađarska – J. Koreja 22-19

Danska – Španjolska 24-23

Redoslijed: 1. Hrvatska 4 boda, 2. Danska 4, 3. Španjolska 2, 4. Mađarska 2, 5. J. Koreja 0, 6. Srbija 0

skupina A:

Island – Tunis 32-22

Švedska – V. Britanija 41-19

Francuska – Argentina (kasnije)

Redoslijed: 1. Švedska 4, 2. Island 4, 3. Francuska 2 (-1), 4. Argentina 0 (-1), 5. Tunis 0, 6. V. Britanija 0

HRVATSKA - SRBIJA 31-23

Kraj utakmice

Balić je isključen

Srbija je na koljenima. Vori zabija za osma golova razlike

Goluža je pozvao minutu odmora

Lacković pogađa za 26-20

Čupić iz sedmerca zabija za +6

Hrvatska se probudila. Horvat zabija za pet golova prednosti

Štrlek zabija s lijevog krila

Balić i Čupić su dva puta presjekli napada Srbije i ponovno nas odveli na +4

Kopljar je iznenadio Stanića i zabio za +3

Čupić je zabio za 15-12

Srbija je s dva uzastopna pogotka došla na -2

Hrvatska je propustila realizirati dva uzastopna napada

Prvi napad Srbije zaustavio je Alilović

Počelo je drugo poluvrijeme

Završeno je prvo poluvrijeme.

Stanković je iznenadio Alilovića.

Čupić opet pogađa iz sedemrca, Hrvatska ima i igrača više.

Sjajnu akciju Hrvatske završava Čupić.

Rnić jedini radi probleme hrvatskoj obrani.

Lacković je sjajan, ni Marjanac nema rješenja za njega.

Srbija ima igrača više, a Stanković je precizan.

Prodanović kažnjava promašaj Duvnjaka, ali Lacković vraća na četiri razlike.

Čupić je pogodio iz sedemerca.

Rnić prekida našu seriju, a Manojlović smanjuje na tri razlike.

Čupićev drugi pogodak na utakmici!

Vori je iznenadio Srbe udarcem s devet metara.

Ćupić je ispravio promašaj 'zicera' Vorija.

Dobra akcija Srbije, Rnić smanjuje.

Srbi ne mogu protiv naše obrane, Duvnjak povisuje na tri razlike.

Štrlek iz kontre vraća Hrvatskoj vodstvo, a minutu poslije diže na dva razlike.

Konačno je zabio Duvnjak!

Ničević je pokupio 'otpadak' i pogodio za vodstvo Srbije.

Vratar Stanić nas uništava na početku, Hrvatska je propustila već dva napada s igračem više.

Vučković je izjednačio...

Bomba Lackovića za 1-0 Hrvatske.

Utakmica je počela!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40