Kažnjena jer je silovana

Mladu ženu su prvo silovala sedmorica muškaraca, zatim je morala pretrpjeti poniženja na policiji, a na kraju je sud nju osudio na bičevanje, dok je silovatelje osudio samo na blage zatvorske kazne. Slučaj nesretnice koja je u Saudijskoj Arabiji poznata jednostavno kao djevojka iz Qatifa izazvao je ogorčenje u zapadnom svijetu, ali u očima saudijske pravde ona je preljubnica i zaslužila je da bude kažnjena.



Djevojka sad živi u kućnom pritvoru, zabranjeno joj je davati  izjave i u bilo kojem trenutku mogu je odvesti u zatvor. Njezin odvjetnik, najpoznatiji saudijski borac za ljudska prava, Abd al-Rahman al-Lahem, suspendiran je, oduzeli su mu putovnicu, a mogli bi mu i zabraniti praksu.



Kakav je ona zločin počinila? Čini se da je najveći problem to što nije htjela šutjeti o onom što joj se dogodilo, nego je zahtijevala pravdu. Prvo je bila hrabra da tuži muškarce koji su je silovali, a onda se usudila javno prigovoriti kad su silovatelje osudili samo na nekoliko godina zatvora, dok su nju kaznili sa 90 udaraca bičem - samo zato što se tog dana našla izvan kuće s muškarcem koji joj nije u rodu.



Prvo je bila hrabra da tuži muškarce koji su je silovali, a onda se usudila javno prigovoriti kad su silovatelje osudili samo na nekoliko godina zatvora, dok su nju kaznili sa 90 udaraca bičem
Njezin je slučaj privukao iznimnu pozornost javnosti i doveo do nečeg što se u Saudijskoj Arabiji rijetko događa: otvorio je raspravu o upitnom pravnom sustavu zemlje. Saudijsko pravosuđe se oslanja na strogo tumačenje islamskog šerijatskog zakona i vjerske sudove koji su zapadnjacima neshvatljivi: presuda ovisi isključivo o sucu, dokazi se ne smatraju važnima, a često na suđenju nema odvjetnika. Suci, koje proglašava kralj, presude donose po vlastitoj procjeni, osim u onim slučajevima gdje šerijatski zakon jasno predviđa određenu kaznu. To znači da se presude znatno razlikuju od suca do suca, pa silovatelj može proći bez kazne ili s lakšom kaznom, dok ga drugi sudac može osuditi na smrt. Prema saudijskom zakonu, žene ne smiju izlaziti na javna mjesta u društvu muškaraca koji im nisu članovi obitelji. Često se kažnjavaju bičevanjem, pa i smrću, zbog preljuba i drugih prekršaja.



Što se točno dogodilo? Prošle godine, 19-godišnja šijitkinja, tek nekoliko mjeseci u braku, pobojala se da će je kompromitirati njezina fotografija koju je kad je imala 16 godina darovala dečku s kojim je održavala telefonsku veze. Zamolila je da joj sliku vrati, a on je pristao pod uvjetom da se nađu i provozaju. Nevoljko je pristala. Vozili su se prema njenoj kući kad im je put zapriječio drugi automobil.



- Rekla sam mu da ne otvara vrata auta, ali on ih je otvorio. Pustio ih je da uđu. Ja sam vrištala - ispričala je mlada žena organizaciji Human Rights Watch. Odveli su ih na pusto mjesto gdje su ih oboje, i nju i dečka, više puta silovali iako je ona zapomagala govoreći: "Kamo me vodite? Pa ja sam vam kao sestra!"



Muškarci je nisu samo silovali, nego se i psihički iživljavali na njoj: govorili su joj kako znaju da je udana, prijetili joj nožem i nasiljem, a peti ju je silovatelj fotografirao mobitelom.



- Pokušala sam pokriti lice, ali nisu mi dali - ispričala je žrtva. Nakon što su se na njoj izredala sedmorica nasilnika, izmrcvarenu su ženu odveli kući.



Prema saudijskom zakonu, žene ne smiju izlaziti na javna mjesta u društvu muškaraca koji im nisu članovi obitelji. Često se kažnjavaju bičevanjem, pa i smrću, zbog preljuba i drugih prekršaja
- Uzeli su mi mobitel i rekli mi da ih moram nazvati ako želim da mi ga vrate. Vidjeli su sliku mojeg muža u novčaniku. Izišla sam iz auta i shvatila da jedva hodam. Mama mi je otvorila vrata i rekla da izgledam umorno. Mislila je da sam bila vani s mužem. Tjedan dana nisam ništa jela, samo sam pila vodu. Nikome nisam rekla što mi se dogodilo. A i sad spavam samo kad uzmem sredstvo za spavanje. Inače mi se u snu ukazuju njihova lica - priča djevojka iz Qatifa.



Unatoč tome što je tužitelj zatražio maksimalnu kaznu za silovatelje, sud je kaznio četvoricu i to s jednom do pet godina zatvora i 80 do 1000 udaraca bičem - za otmicu, jer silovanje navodno nije dokazano. Fotografije s mobitela trebale su biti dokaz, ali suci su ih jednostavno ignorirali. Osim što joj se silovanje dogodilo u zemlji koja ima valjda najgoru situaciju na svijetu kad su posrijedi ženska prava, djevojka iz Qatifa ima tu nesreću da je i pripadnica šijitske manjine, dok su njezini napadači suniti. Po mišljenju stručnjaka za vjerske progone u Saudijskoj Arabiji, to je također važan faktor jer je vjerska policija, i inače vrlo brutalna, u ovom slučaju još išla na ruku sunitima koji žele preuzeti prevlast u Qatifu, središtu brojne šijitske manjine na istoku zemlje.



- Zločinci su nesmetano šetali našim susjedstvom i pričali o silovanju. Htjeli su mi uništiti reputaciju. Mislili su da će se moj muž razvesti od mene - priča žrtva. Ali iako je žrtvin muž doznao da su je silovali, nije se od nje razveo, nego je umjesto toga pokušao sudskim putem zadovoljiti pravdu. Nije mogao shvatiti kako to da ljudi koji su naudili njegovoj ženi slobodno šeću.



- Išli su na sprovode i vjenčanja, šetali se po susjedstvu pred mojim nosom. Policija ih je trebala uhititi, bar iz poštovanja prema nama. Rekli su mi da ih sam nađem i istražujem - požalio se muž žrtve organizaciji Human Rights Watch. Morao je pozvati policiju čak četiri puta prije nego što su bilo što poduzeli. Kad su napokon stigli na sud, žrtva je ponovno trpjela poniženja. Suci su insinuirali da je imala intiman odnos s muškarcem s kojim je bila u autu i da je u trenutku kad su silovatelji došli bila razodjevena.



- Urlali su na mene, vrijeđali su me. Neprestano su me ispitivali zašto sam izišla iz kuće i zašto to nisam rekla mužu - kaže žrtva koja se nadala da će silovatelji dobiti 20 godina zatvora.



- Neke su osudili na pet, neke na tri godine, ja sam mislila kako ti muškarci ne zaslužuju da žive. A onda mi je sudac rekao da ću dobiti 90 udaraca bičem i da mogu Bogu zahvaliti što nisam u zatvoru - kaže žrtva. Kad je suca pitala zašto, odgovorio je: "Znaš zašto. Druženje s muškarcima porađa zlo." Muke djevojke iz Qatifa nisu još završile. Osim što je vlasti pokušavaju oblatiti u javnosti, napao ju je njezin rođeni brat koji ju je pokušao ubiti da zaštiti čast obitelji.



 
Prosvjednici protestiraju ispred saudijskog konzulata u Indiji zato što je 19-godišnja djevojka osuđena na bičevanje nakon što je silovana

  M inistar vanjskih poslova Saudijske Arabije Saud Al-Faisal morao je prošloga tjedna, na razgovorima o miru na Srednjem istoku u Annapolisu, objašnjavati odluku vjerske policije



Sudbina nesretne djevojke uzbudila je i američke predsjedničke kandidate koji su kritizirali "barbarski" postupak kojem je podvrgnuta, princ Saud al-Faisal je morao na nedavnim razgovorima o miru na Srednjem Istoku u Annapolisu odgovarati na neugodna pitanja o slučaju, a čak i inače strogo cenzurirani saudijski mediji posvetili su ovoj priči neubičajen prostor.



Sve to je dodatno razbjesnilo vlasti pa su djevojci poooštrili kaznu - na 200 udaraca bičem i 6 mjeseci zatvora, uz objašnjenje da je presuda legalna i u skladu s "knjigom Božjom i učenjem proroka Muhameda". Poniženje koje je njegova žena doživjela na sudu žrtvin muž sažeo je u jednoj  jedinoj rečenici: - Ponašali su se prema njoj kao da je ona počinila zločin i mogao sam ih samo pitati - zar nemate ni trunke ljudskog dostojanstva?





Marta Štoos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:13