Kirinovo objašnjenje Sanaderu: Nisam ja tražio nikakve zabrane

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2006. u 23:49

ZAGREB - Ministar policije Ivica Kirin opet je, tvrdi, pogrešno shvaćen pa se dogodilo da je premijer Sanader njegovu inicijativu za zabranu anonimne prijave u ponedjeljak nazvao deplasiranom.

Kirin kaže da je naknadno razgovarao s premijerom i objasnio  na što je točno mislio. U razgovoru s novinarima Kirin je danas pojašnjavao što je mislio kada je govorio o anonimnim prijavama.

Demantirao je vezu s tučnjavom nakon proslave obljetnice HDZ-a u Virovitici i njenim zataškavanjem. Kirin tvrdi da nije mislio kako bi medijima trebalo zabranjivati objavu anonimnih dojava.

Anonimne prijave

Mislio je samo, opravdava se, da te dojave treba provjeravati. Na pitanje zašto je spominjao da će zajedno s ravnateljem policije na tu temu održati sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem, odgovorio je da mislio kako se trebaju dogovoriti o tretiranju anonimnih prijava koje dolaze u policiju i Odvjetništvo.

- U policiju dolaze tisuće anonimnih prijava. One su nam koristan izvor informacija - pojašnjavao je Kirin. Kaže da je pravi smisao njegovih izjava to da treba poraditi na tome da sadržaj prijava ne procuri u javnost prije nego ih policija obradi. - Svatko može napisati prijavu i u njoj bilo što navesti. Ako to izađe u javnost, ljudima se može nanijeti nepopravljiva šteta - pojašnjavao je Kirin.

Policija obavila posao

Smatra da mu je kao ministru nanesena šteta time što je na temelju anonimne dojave objavljeno da je nakon proslave 16. obljetnice HDZ-a u Virovitici Josip Đakić pretukao Ivicu Mihelčića, a da je on iskoristio položaj i naredio policiji da sve zataška.

Kirin tvrdi da nije sudjelovao u zataškavanju, da je za incident nakon HDZ-ove proslave doznao iz kratke obavijesti koju mu, kao i o drugim događajima, šalju iz operativnog policijskog centra. Policija je, tvrdi, odradila posao time što je obavila razgovor i s Đakićem i Mihelčićem, a obojica su izjavili da je Mihelčić u pao niza stepenice.

Što je rekao Kirin

- Nije problem ono što se u policiji obrađuje jer mi sada u policiji možemo utjecati na sustav da se te informacije ne objavljuju javno. Problem je što paralelna anonimka dolazi i u medije i u Općinsko državno odvjetništvo.

Ovaj tjedan imam razgovor s Državnim odvjetništvom, novoimenovanim odvjetnikom gospodinom Bajićem i ravnateljem policije, da raščistimo to pisanje anonimnih dojava.  Mi ćemo tražiti prijedlog zakonskih izmjena.

Onaj tko želi ostati anoniman, neka ostane anoniman, ali policija poslije mora na bilo koji način provjeriti tko je taj tko piše.  (na Radiju Virovitica u emisiji "Aktualno", 5. ožujka)


I. Toma

Izdvajamo