PIŠE D. BUTKOVIĆ

LEGENDARNE ČAŠE ZA HRVATSKO VINO Konačno izabrana Riedelova čaša za istarsku malvaziju

 Srđan Vrančić/CROPIX

Hrvatska vinska i turistička industrija u prosincu su dobile još jedan važan alat za svoju međunarodnu promociju.

U zagrebačkoj vinoteci Galerija vina stručni je žiri, u čijem su radu sudjelovali i ministar turizma Veljko Ostojić i istarski župan Ivan Jakovčić, izabrao dizajn čaše Malvasia Istriana, koju će ove godine početi proizvoditi legendarna austrijska tvrtka Riedel.

Specifične čaše

Riedel je, podsjetimo, najvažniji i najugledniji svjetski proizvođač vinskih čaša, koji je pokorio većinu restorana s Michelinovim zvjezdicama i bezbroj five star hotela, oblikujući čaše za specifične sorte grožđa i tipove vina.

Neprijeporna je činjenica da vina iz Riedelovih čaša imaju sasvim drukčiji bouquet i okus, nego vina iz bilo kojih drugih čaša.

Istarska malvazija prvo je hrvatsko vino koje je dobilo čast i privilegiju da Georg Riedel za njega dizajnira posebnu čašu: Georg Riedel, vlasnik Riedela, hiperenergični gospodin u šezdesetim godinama, i dalje osobno oblikuje svaki svoj novi proizvod.

Malvazijin ulazak u Riedelov program od mnogostruke je koristi za hrvatsko vinarstvo i turizam.

Istarska malvazija tako se, kroz čašu Malvasia Istriana, kobrendira s jednim od svjetski lako prepoznatljivih nositelja najviših standarda na eno i gastro sceni.

Veleposlanica ponude

Nadalje, malvazija sada postaje, s jedne strane, još prepoznatljivija velposlanica hrvatske turističke ponude, dok, s druge strane, stječe bolje šanse za prodor na zapadna tržišta, što jest strateški cilj svih relevantnih hrvatskih vinara, od privatnih butiknih proizvođača pa sve do Agrokora.

Naposljetku, suradnjom s Riedelom istarska malvazija, kao i hrvatska vinska industrija postaju sastavni dio višeg ranga svjetske vinske scene.

Moreno Coronica, jedan od začetnika modernoga istarskog vinarstva, autor je ideje o Reidelovoj čaši za malvaziju: Coronicu su odmah podržala druga dva najuglednija istarska vinara, Gianfranco Kozlović i Ivica Matošević, dok je osobito značajnu ulogu u operaciji Malvasia Istriana odigrao bivši Dinamov golman Gordan Mohor, Riedelov zastupnik za Hrvatsku.

Sam izbor optimalne čaše za istarsku malvaziju pretvorio se u hedonistički, ali i vrlo težak posao.

Put u Kufstein

Prvo je grupa hrvatskih vinskih aktivista, uključujući Coronicu, Matoševića, Kozlovića i Mohora, u svibnju 2012. otputovala u mjesto Kufstein, na austrijsko-njemačkoj granici, gdje je smješten jedan od Reidelovih pogona.

Ondje smo, u četverosatnom kušanju koje je vodio sam Riedel, eliminirali tridesetak čaša te ostavili šest finalista.

Na temelju tih šest najbolje ocijenjenih čaša, Riedel je dizajnirao dvanaest novih, koje smo testirali krajem srpnja, u vrlo dobrom istarskom restoranu San Rocco.

Poslije užeg izbora u San Roccu uslijedila je i završna proba, održana prije točno tri tjedna u Mohorovoj vinoteci u Vukovarskoj.

Uz stalne članove tima za dizajn Malvazije Istriane, na definitivnom su kušanju sudjelovali Ostojić i Jakovčić, Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelierskog kluba, kao i Nino Dusper, utemeljitelj Sommelierskog kluba.

Nakon kraćeg testiranja, premoćnom je većinom za prvi model Malvasie Istriane odabrana čaša broj 3, male zapremine, tipične za lagana aromatična bijela vina poput sauvignon blanca i rizlinga.

Premijera na Vinistri

Malvasia Istriana službenu će premijeru doživjeti na ovogodišnjoj Vinistri.

O ozbiljnosti ovoga projekta koji, ponovimo, definitivno ojačava međunarodni imidž hrvatske vinske i turističke industrije, najbolje svjedoči činjenica da će Riedel u prvoj tranši proizvesti čak 80 tisuća malvazijskih čaša.

Riječ je, definitivno, o jednoj od najuspješnijih marketinških akcija na hrvatskoj vinskoj i turističkoj sceni.

Sjajna crna Santa Lucia Gianfranca Kozlovića

Na dan finalnog izbora Riedelove čaše za malvaziju, Franko Kozlović donio je u Zagreb prve butelje crne Santa Lucije.

Santa Lucia najpoznatiji je Kozlovićev vinograd, po kojem je ime dobila njegova elitna malvazija, jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina uopće, što ga je britanska neovisna kritičarska grupa The Wine Gang preklani ocijenila s čak 94 boda.

I dok je već 20 godina obasut svim mogućim priznanjima za bijela vina, sam Kozlović nikada, i to potpuno opravdano, nije bio zadovoljan kvalitetom svojih crnih butelja. Crna Santa Lucia iz 2009. godine predstavlja upravo golemi korak naprijed u Kozlovićevu crnom portfoliju. Riječ je o suzdržanom, gustom, preciznom vinu, proizvedenom od cabernet sauvignona i merlota, koje fascinira prirodnom slatkoćom voća, čvrstom strukturom i višeslojnim bouquetnim zidom, karakterističnim za vrlo ozbiljna crna vina. Već se sada može reći da debitantska Santa Lucia spada među tri ili četiri najbolja istarska crna vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:34