Linić: 'Sanader štiti mafiju'

ZAGREB - Slavko Linić, jedan od SDP-ovih ekonomskih stratega, optužio je premijera Ivu Sanadera da štiti mafiju.



- Sanaderovi rezultati su loši, a novac koji se stvara u državi ide mafiji, državi i bogatima! Sanader i Vlada ništa ne poduzimaju da to spriječe - izjavio je Linić u Rijeci na konvenciji SDP-a. U razgovoru za Jutarnji list, Linić je ustvrdio da je najveći problem Hrvatske borba protiv mafije, organiziranog kriminala, mita i korupcije.


BIRAČI SDP-a ŽELE ŽELJKU ANTUNOVIĆ




- A ova Vlada ne samo da ništa nije poduzela protiv toga nego upravo suprotno, ona sve to štiti - istaknuo je Linić. Time je SDP nastavio snažnu akciju napada na HDZ koja je počela prošloga tjedna isticanjem zahtjeva za smjenom ministra gospodarstva Branka Vukelića zbog afere Brodosplit. Vodeći ljudi SDP-a bez milosti su krenuli na glavnog političkog suparnika, dok je predsjednik SDP-a Ivica Račan u Münchenu na liječenju od zloćudne bolesti.



Nešto što je krađa i kriminal s međunarodnim razmjerima, Sanader pokušava proglasiti političkom aferom i predizbornom kampanjom, a to je potpuno neprihvatljivo



Željka Antunović

 Jučer je u Splitu mogući SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić, nabrojio sve loše odluke Vlade kojima je, tvrdi, upropašteno gospodarstvo. Šef HDZ-a odgovorio je u Zagrebu na subotnjoj konvenciji Mladeži HDZ-a porukom da "vodi politiku u korist Hrvatske i njezinih građana". Danas mu je u Rijeci replicirao Linić teškom optužbom kojom tvrdi da Sanader ne vodi državu u korist građana, već mafije.



Linić je, argumentirajući tu optužbu, apostrofirao dvije HDZ-ove afere, Brodosplit i hotel Koločep, te prozvao troje ministara - Vukelića, Damira Polančeca i Ivana Šukera. - Brodosplit i Koločep pokazuju da organizirani kriminal skuplja četvrtinu društvene dobiti, a vlast ne poduzima ništa kako bi to spriječila. Kod nestanka šest milijuna dolara iz Brodosplita sve je kristalno jasno.



Sanaderova vlada ometa istragu, a jasno je da je u pitanju kriminal koji istražuje i Interpol. No, kriminal u Brodosplitu, gdje je predsjednik Nadzornog odbora ministar gospodarstva Vukelić, Sanader pokušava skriti, opravdavajući se da je to posao Državnog odvjeništva. Sanader ne želi spriječiti kriminal u Brodosplitu kojim se bavi cijela Europa jer je Vlada u njega direktno upletena - tvrdi Linić.



I dok odgovornost ministra vidi u nesprječavanju kriminala u Brodosplitu, iste "grijehe" u slučaju privatizacije hotela Koločep stavlja na teret predsjednika Upravog odbora Fonda za privatizaciju i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca te predsjednika NO Fine i ministra financija Ivana Šukera.



- Najprije je u privatizaciji hotel Koločep prodan Otoku znanja za 30 tisuća kuna i to tvrtki koja ima temeljni kapital od 40 tisuća kuna, a sada ga Fina kupuje za 30 milijuna kuna. Fina je državna agencija u kojoj je šef NO Šuker, a privatizaciju vodi država - kaže Linić.



Iz vrha SDP-a poručuju da će i tijekom ovoga tjedna nastaviti sa snažnom kritikom HDZ-a. Neće, kaže zamjenica predsjednika SDP-a, "progutati" tezu HDZ-a da je afera Brodosplit samo dio predizborne kampanje, već će inzistirati na raspravi i smjeni ministra Vukelića u Saboru.



- Nešto što je krađa i kriminal s međunarodnim razmjerima, Sanader pokušava proglasiti političkom aferom i predizbornom kampanjom, a to je potpuno neprihvatljivo - kaže Antunović.





Premda službene potvrde nema, najavljuje se da bi prva operacija, i to lijevog bubrega, trebala biti izvedena već danas. Također se pretpostavlja da će Račana operirati kirurg urolog prof. dr. Albrecht Schilling iz bolnice München Begenhausen. Sljedeća bi operacija ramena također trebala biti ovoga tjedna, a nakon toga će se nastaviti terapija lijekovima.     (G. J.)

Hrvati Račanu donijeli rezance s makom

Ivica Račan, koji je tjedan dana na liječenju u Münchenu, osjeća se dobro, a raspoloženje mu je popravilo i rođenje prvog unuka, saznajemo iz SDP-a. Hrvatski ugostitelji koji imaju restorane u Njemačkoj ponudili su Račanu mogućnost izbora nekog jela iz ponude njihovih restorana koje bi mu donijeli u bolnicu. Izbor je pao na tijesto s makom što je Račan, kažu, s užitkom pojeo.





To su Linićeve bedastoće



Optužbu da je kao predsjednik NO odgovoran što Fina za 30 milijuna kuna kupuje hotel Koločep, koji je država ranije prodala za 30 tisuća kuna Šuker nije želio komentirati. - Ne mogu komentirati nešto što se nije dogodilo jer Fina nikakvu odluku o kupnji tog hotela nije donijela. To su obične bedastoće Slavka Linića o čijem moralu i političkoj razini najbolje govori to što druge optužuje za nešto što nisu učinili.



Branko Vukelić, ministar gospodarstva:



To su SDP-ove gluposti



Vukelić je još prošlog tjedna, nakon što je SDP podnio zahtjev za njegovom smjenom zbog afere Brodosplit, poručio da ne namjerava govoriti o "SDP-ovim glupostima". Također je izjavio kako ne osjeća nikakvu odgovornost za nestanak 6 milijuna dolara iz Brodosplita. 

I van Šuker, ministar financija:



Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:17