'ANA, NA TEBI JE RED!'

Lucija: Morala sam iskoristiti ovu šansu!

Splićani nikad nisu iznevjerili, očekujem puno svijeta na Rivi. Cijela moja obitelj je gledala meč na televiziji, osim mame, koju su zaključali u sobu - rekla je Lucija
 Drago Sopat/CROPIX

Moje slavlje će čekati Anu, večeras je samo spavanje - rekla je Lucija Zaninović nakon osvojene bronce.

Ali kada proslava krene tko zna kada će se završiti.

- Split nikada nije iznevjerio pa neće ni sada, a ja jedva čekam kupnje na Bačama. Nema kupanja dok traju pripreme.

U iznimno napetom meču Lucija je trijumfirala udarcem nogom u tijelo. Zlatni bod zazvonio je u 79 sekundi produžetka. Meksikanka Janet Alegria Pena pala je na pod od muke, a Lucija Zaninović od sreće. I pustila suzu radosnicu.

- Nakon poraza u polufinalu morala sam iskoristiti ovu šansu. Tko zna hoću li se više ikada boriti na Olimpijskim igrama.

Trener Toni Tomas je kleknuo i par sekundi kasnije ju s tatamija iznio na ramenima. Split ima novu osvajačicu olimpijske medalje, taekwondo je na stopostotonih tri od tri. Martina Zubčić i Sandra Šarić donijele su bronce iz Pekinga, sjajni niz brončanih medalja nastavila je Lucija Zaninović. Ili „Lučidža“ kako ju izgovara službeni spiker.

- Išla sam po medalju za sebe i domovinu. Bila sam utučena nakon poraza u polufinalu, godinama sam se spremala za Olimpijske igre na kojem sam težila nečem velikom.

Meksikanka je prvu rundi završila kružnim udarcem u tijelu, povela s 4-1, ali je Lucija izjednačila udarcem u glavu. U posljednjoj rundi se nakon lukavog udarca za 5-4 pasivizirala i svanuo je produžetak. Iznenadna smrt je, ipak, pogodila suparnicu.

- Svaki poraz vas pogodi, a posebno na najvećem natjecanju. Zvučat ću vam umišljeno, ali ja sam puno bolja od Meksikanke. Kao i od ostalih koje su bile u drugom dijelu ždrijeba.

Sinoć to nije bilo važno. S Olimpijskih igara pamte se samo osvajači medalja. Lucija se upisala na tu listu ponosa. Četvrta hrvatska medalja u Londonu, 21. ukupno na ljetnim igrama od osamostaljenja.

- Vjerujem da je cili Split gledao borbu osim mame. Ona se zaključa u sobu i uzme tablete za spavanje. Tata i brat obično gledaju. Nisam im dozvolila da dođu u London, da ne bi stvorili dodatni pritisak.

Mrvicu starija blizanka Ana, po tradiciji, ne gleda mečeve. Bila je uz sestru između borbi u prvom dijelu programa. Pričala, savjetovala, pomagala.

- Njezin pogled me hrabri, daje dodatnu snagu. Imamo svoj ritual, besu (dodir šakama) i poljubac u čelo. To nas čini jačima.

Ana danas čekaju borbe u kategoriji do 57 kg u kojoj je Zubčić prije četiri godine bila brončana. Zbog toga je nakon polufinala napustila dvoranu ExCel na kraljevskim dokovima Londona.

- Previše se emotivno troši i nije smjela ostati. Odmarala se u Olimpijskom selu za svoj veliki dan. Ja ću biti uz nju, uz besu i poljubac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:22