Mesić: Je li i Marčinko radio za KOS ili SDB?

ZAGREB - Komentirajući izjavu Tomislava Marčinka kako će objaviti popis svih zaposlenika HTV-a koji su prije 1990. bili suradnici SDB-a i KOS-a, predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je rekao da ne zna otkud bivšem glavnom uredniku Informativno-političkog programa HTV-a taj popis, ako i sam, možda, nije radio u tim strukturama.



Marčinko je, naime, u subotnjem intervjuu Večernjem listu demantirao da je početkom devedesetih provodio čistke nepodobnih na HTV-u, te je ustvrdio da je najviše suradnika Udbe i KOS-a prije 1990. bilo među novinarima redakcije vanjske politike TV Zagreba, a Mirjanu Rakić prozvao je da je kao urednica Informativnog programa 2000. provela čistku "svih novinara kod kojih se i naslućivalo hrvatstvo" i na velika vrata dovela svoje novinare.



Marčinko: Što i očekivati od Mesića?




Ravnateljstvo HRT-a zatražilo je od Uprave Orfeja utvrđivanje odgovornosti izvršnog direktora Tomislava Marčinka zbog njegova intervjua Večernjem listu, priopćili su jučer s HRT-a, čije je Ravnateljstvo takvu odluku donijelo u funkciji Skupštine Orfeja.



S HRT-a su najavili i pokretanje tužbe protiv Večernjeg lista te kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja.
HRT: UTVRDITI OKOLNOSTI MARČINKOVA INTERVJUA

Marčinko je također zaprijetio da će o M. Rakić, ako bude izabrana za glavnu urednicu HTV-a, iznijeti još kompromitirajućih podataka.



Izvršni odbor Ogranka HTV-a pri HND-u danas je, u povodu tog intervjua, pozvao Upravu HRT-a da poduzme "hitne i konkretne mjere", a od HND-a je zatražio osudu "neprofesionalne i neetične uređivačke politike Večernjeg lista", koji je sporni intervju objavio.



"Ogorčeni ponovnim prebrojavanjem krvnih zrnaca i medijskim pozivom na linč Mirjane Rakić, a potom i novinara koji se spominju uz njezino ime, uvjereni smo da je riječ o nastavku planiranog i koordiniranog napada na HTV", piše u jučerašnjem dopisu tog tijela.



Anto Đapić, predsjednik HSP-a, stranke koja je svojedobno iznijela prijedlog zakona o otklanjaju posljedica totalitarnog komunističkog režima, jučer je, pak, izrazio potporu Marčinku.



- Umjesto da se nakon njegovih navoda nešto pokrene, okreće se pila naopako i njega se šikanira te traži urgentan otkaz. Zemlje bivšeg komunističkog sustava moraju raskrstiti s komunističkom prošlošću. Treba se utvrditi rade li na našem glavnom mediju djelatnici Udbe i KOS-a iz 90-ih godina.



To je tema koja se mora u hrvatskoj javnosti otvoriti, a u Saboru otvoriti priču o lustraciji u Hrvatskoj, za što HSP ima spreman zakon koji je 1997. i 1999. godine skidan s dnevnog reda. Ako želimo pratiti europske trendove i povelje koje Vijeće Europe usvaja, to pitanje moramo otvoriti - rekao je Đapić.



Izvršni direktor HHO-a Srđan Dvornik smatra da je HDZ-ov režim početkom devedesetih napravio golem propust jer nije raščistio s kršenjem ljudskih prava iz razdoblja komunizma.



- Moja osobna teorija, u kojoj nisam osamljen, jest da je komunistički represivni aparat naprosto preuzet, jer se pokazao spremnim da prihvati nove gospodare. U Hrvatskoj se otpočetka nisu primjenjivali opći kriteriji, nego su neki djelatnici i suradnici tajnih službi, koji su novoj vlasti bili upotrebljivi, ostali, a drugi su morali otići - govori Dvornik, koji smatra da je posljedica toga što lustracija nije provedena na vrijeme upravo to da "danas bilo tko može javno kazati da je negdje postojao određeni broj suradnika Udbe".

Lustracija na Balkanu samo u Albaniji i Srbiji

Prema podacima solunskog Centra za demokraciju i rekoncilijaciju u Jugoistočnoj Europi, od zemalja zapadnog Balkana lustracijski su zakoni doneseni samo u SCG-u i Albaniji.



U Albaniji je prvi takav zakon donesen 1993. godine, a odnosio se isključivo na davanje licenci privatnim odvjetnicima. Albanski je ustavni sud bitne odredbe tog zakona proglasio neustavnima, a sljedeći je zakon - "O kontroli moralnog lika dužnosnika i drugih osoba u svezi zaštite demokratske države" - donesen 1995. godine i na snazi je bio do kraja 2001.



U Srbiji je zakon donesen 2003. godine, odnosio se na odgovornost za kršenja ljudskih prava od 1976. godine nadalje, i važi za razdoblje od pet godina. - No ni jedna od tih dviju zemalja nije provela proces lustracije. U Srbiji zakon nikada nije proveden - govori Corinna Noack-Aetopulos, koordinatorica u CDRSEE-ju.

'Marčinkov istup je teledirigirao Ivić Pašalić'

U redovitoj emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" predsjednik Stjepan Mesić rekao je da eurospektična desnica gubi teren te je zbog toga krenula u ofenzivu osvajanja medijskog prostora, naglašavajući da iza svega stoje Ivić Pašalić i njegova ekipa koja preko određenih novina šalje svoje poruke. Na inzistiranje novinara da bude konkretniji, predsjednik Mesić je rekao da su "već osvojeni Nova TV i Večernji list". Posebno se osvrnuo na nastavak, kako je rekao, "udara na HTV", napomenuvši u tom kontekstu da nedavni istup bivšeg urednika Informativnog programa HTV-a Tomislava Marčinka ne smatra slučajnim, nego da ga je "teledirigirao" Ivić Pašalić.    (V. V.)



Orlanda Obad;Nikola Patković;Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:32