Milošević prije smrti: Mislim da me truju

HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, kojeg su u subotu pronašli mrtvog u pritvoru Haaškog suda, dan prije smrti napisao je pismo od šest stranica u kojem tvrdi kako su analize njegove krvi pokazale visoke razine lijekova te da se boji da ga netko truje.



"Milošević je napisao pismo šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu i tražio pomoć, tvrdeći da ga netko u pritvoru Haaškog tribunala pokušava dotrovati lijekom protiv gube", izjavio je njegov pravni savjetnik Zdenko Tomanović (dolje).



Tomanović je novinarima pokazao Miloševićevo rukom pisano pismo (lijevo) koje je on u petak predao veleposlanstvu Rusije u Haagu.



"Smatram da je uporno nastojanje da mi se uskrati liječenje u Rusiji posljedica motivirana strahom da bi pažljivom, stručnom analizom bili otkriveni aktivni pokušaji narušavanja mog zdravlja za sve ovo vrijeme, koji se ne bi mogli skriti od ruskih stručnjaka", citirao je Tomanović Miloševićevo pismo.



"Iz dokumenata koji su mi dostavljeni 7. ožujka vidi se da su 12. siječnja u mojoj krvi pronašli izuzetno jak lijek koji se, kako sami kažu, koristi za liječenje gube i tuberkuloze, iako nikakav antibiotik nisam koristio svih ovih pet godina u njihovom zatvoru, niti sam sve to vrijeme imao ikakvu zaraznu bolest", napisao je Milošević. "U svakom slučaju, oni koji mi ubacuju lijek za gubu, sigurno me ne mogu liječiti, kao i oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ušutkaju, također", zaključio je Milošević.

Zdenko Tomanović



Glasnogovornica Tužiteljstva Florance Hartman ocijenila je "apsurdnima" tvrdnje da su Miloševića u pritvoru trovali. Međutim, ona je naglasila da to pitanje nije u nadležnosti Tužiteljstva jer je pritvorska jedinica u Schevenningenu u nadležnosti tajništva Suda. (AP, B92, njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:02