Natko ‘spasio’ Svjetsko prvenstvo

VAL D’ISERE - Dvotjedna je zimska priča u Val d’Isereu završena, medalje su podijeljene, o propuštenim prilikama govorit će se vjerojatno još dugo, no ostaje činjenica da su Francuzi, premda katkad ne baš savršeno precizni i pedantni, odradili veliko natjecanje u stilu. Drukčije ne bi smjelo ni biti u zemlji gdje se sluša najbolja house muzika i jede vjerojatno najbolja hrana na svijetu, pa onda još i naslužbeno najboljem europskom skijalištu... U sportskom smislu bilo je iznimno zanimljivo, za skijaški moćne države, ali i za one malo manje moćne u koje se ubraja i Hrvatska.



Više iz
rubrike
SKIJANJE


Natko Zrnčić-Dim jedini je natjecatelj Svjetskog prvenstva koji je ostvario plasmane među najboljih 30 u svim disciplinama (preciznije, u superkombinaciji, spustu i u slalomu među 20 najboljih). I to je podatak koji će svakome tko se imalo razumije u skijanje reći sve. Nije tu, naravno, kraj, osvojio je taj 22-godišnji Zagrepčanin i superkombinacijsku broncu, osigurao Hrvatskoj mjesto na listi osvajača medalja, a sebe definitivno prometnuo u jednog od najperspektivnijih skijaša svijeta. Da, mogli bismo reći, da je što se Hrvatske tiče, Natko Zrnčić-Dim “spasio” Svjetsko prvenstvo. Jer našoj su reprezentaciji akcije naglo pale onog trenutka kada je Ivica Kotelić shvatio da je bol u leđima jača od želje za medaljom. Gotovo u tajnosti Ivica je napustio Val d’Isere razočaran i tužan, s minimalnom nadom u povratak, barem na nedjeljni slalom. Rasplet priče znamo.



Kako onda ukupno ocijeniti nastup naših na skupu najboljih skijaša svijeta? Ako Natko zaslužuje čistu peticu, a zaslužuje ju, onda bismo jednu četvorku mogli dati Ani Jelušić i njezinu sedmom slalomskom mjestu. Doduše, došla je na strmu stazu Face de Bellevarde po medalju, a medalja se dogodila nije, no sedmo mjesto nikada i ni u kojim okolnostima ne može biti neuspjeh.



Odmah iza Anina 7. mjesta smjestili bismo 13. i 14. naših mladih reprezentativaca Ivana Ratkića i Tina Širokija. U superkombinaciji, dakle, borbi “univerzalaca”, momci su odradili težak spust, pa onda gotovo jednako težak slalom i njihovi plasmani ubrajaju se u svijetle trenutke hrvatskog skijanja na svjetskim prvenstvima.



Nika Fleiss predvodi skupinu nedorečenih. Nije završila slalom, a radi slaloma je došla. Skija lijepo, tehnički gotovo besprijekorno, ali nije brza, a čak i takva katkad ne stigne do cilja. Stigla je u Val d’Isere po, kako je sama rekla, “TOP 5” plasman, nije bila ni blizu. Dakle, neuspješno.



Od još uvijek premlade Sofije Novoselić očekivali smo ulazak među najboljih 30 slalomašica, no njezine godine dovoljnu su jak alibi, pa ćemo pričekati još koju sezonu za ozbiljniju ocjenu. Slična je priča i s Mateom Ferk, koja se godinama bori s ozljedama, pa kada ih onda napokon proskija, nema mirnoću, a još manje rutinu. Vrijeme je za neki dobar rezultat, ali to i ona sama zna. U posljednju kategoriju stavljamo riječki dvojac Danka Marinellija i Dalibora Šamšala. Marinelli se, istina, dva puta kvalificirao za veleslalom, odnosno slalom, ali to je bilo od njega sve, dok je Šamšal, po talentu i skijaškim zavojima sposoban za dosta ozbiljne rezultate, razočarao. Nikako drukčije ne možemo ocijeniti slalomski nastup koji je završio nakon samo nekoliko metara. Prečesto mu se to događa, nedostaje koncentracije, ali svakako i mudrosti.



Dan Figenwald
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:58