Oklaj: Dom umirovljenika 4 godine čeka otvorenje

OKLAJ - Dom umirovljenika u Oklaju sagrađen prije četiri godine, u čiju je gradnju država uložila 23 milijuna kuna, još nije otvoren i nema uporabnu dozvolu zbog neriješenih pravno-imovinskih odnosa.



Naime, nekolicina mještana Oklaja polaže pravo na dio zemljišta u sklopu doma na kojem je investitor sagradio biološki pročistač otpadnih voda.



Objekt čiji je kamen temeljac postavljen u rujnu 1999. godine, a trebao je osigurati mirne staračke dane za 95 štićenika i zaposlenje za 30-ak ljudi, za početka gradnje imao je urednu lokacijsku i građevinsku dozvolu. Problem je nastao tijekom gradnje, kada je projektant u suglasnosti s investitorom, Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, odstupio od gradnje septičke jame, kako je bilo predviđeno građevinskom dozvolom, i umjesto nje sagradio biološki pročistač, ali na dijelu zemljišta koje je privatno vlasništvo. Vlasnici zemljišta uložili su sudsku tužbu u sporu koji još nije okončan, a objekt je od 2002. godine, kada je trebao biti službeno otvoren, izložen propadanju.



Pregovori s vlasnicima



- Najoštrije prosvjedujem protiv ovakvog stanja, u kojem država nije u stanju četiri godine riješiti problem s nekolicinom osoba koje katastarski polažu pravo na malo manje od dva posto spornog zemljišta na kojem se nalazi pročišćivač - rekao nam je Žarko Duvančić, načelnik općine Promina.



- Općina je razgovarala s vlasnicima i nudila desterostruko veću cijenu za otkup. Oni to odbijaju jer se s državom spore o povratu nacionalizirane imovine i žele to riješiti u paketu, pri čemu je nekoliko spornih kvadrata zemlje na kojoj se nalazi pročistač više predmet ucjene nego njihovih principa - rekao je Duvančić.





Kupci stanova iz projekta stambeno-poticane stanogradnje u Pagu već pune dvije i pol godine čekaju na useljenje u svoje stanove. Problemi su nastali oko prebacivanja određenih obaveza s APN-a na Grad Pag. Posljednji problemi bili su priključak za struju i uređenje okoliša, a prema najnovijim informacijama, to bi ubrzo trebalo biti riješeno.



 Većina vlasnika su podstanari koji istodobno moraju plaćati podstanarstvo i ratu za kredit koja im već dvije i pol godine stiže na naplatu.       (D. Vuleta)
PAG: Zgrada POS-a dvije i pol godine neuseljena





Željko Huljev
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:29