Osječka prostitutka zaražena virusom AIDS-a i hepatitisom?

OSIJEK - Osobe koje su tijekom proteklog razdoblja koristile usluge “masaže” dviju djevojaka protiv kojih je osječka policija prošlog ponedjeljka podnijela prekršajne prijave trebale bi se dobro zabrinuti za svoje zdravstveno stanje, ali i hitno potražiti savjet liječnika jer se navodno jedna od te dvije djevojke već tri godine liječi od opakog HIV-a i jednog od oblika hepatitisa.



Samo činjenica da su djevojke u posljednja dva mjeseca dnevno opsluživale tri do četiri osobe, i to na nekoliko lokacija u Osijeku, dovoljan je razlog za zabrinutost, ali i paniku među Slavoncima. Naime, usluge “masaže” dviju 24-godišnjih djevojaka iz Tenje i Petrovca nisu koristili samo Osječani, nego i osobe s područja tri slavonske županije, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske. Premda je riječ o vrlo ozbiljnom problemu koji može imati nesagledive posljedice za zdravlje pojedinaca, osječka policija navodi da su djevojke nakon obavljene kriminalističke obrade uz prekršajne prijave puštene na slobodu.



- Protiv djevojaka su podnesene prekršajne prijave za narušavanje javnog reda i mira. Unatoč svoj složenosti ovog slučaja, Zakon o zaštiti prava pacijenata, kao i nizi drugih odredbi sprječava nas da izlazimo s bilo kakvim daljnjim informacijama - kaže glasnogovornica osječke policije Edita Roterbauer.



Obvezu za alarmiranje javnosti i upozorenje korisnika usluga djevojaka nema nitko. - Ako su ljudi u bilo kakvoj dilemi, pozivamo ih da dođu na anonimno savjetovanje - poručuje voditelj osječkog Centra za savjetovanje i testiranje na HIV i AIDS koji radi već pune dvije godine i pomoćnik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Osijek dr. Karlo Kožul. - Svaki odnos s nepoznatom osobom bez zaštite je rizičan, svako intravenozno korištenje droga je rizično, kao i homoseksualni odnos bez zaštite. Ne upuštajte se u takve stvar i tada ste sigurni - savjetuje dr. Kožul, napominjući da je uvijek riječ o anonimnom testiranju i savjetovanju, zbog čega i nema informacija o identitetu osoba.



Podsjetimo da su djevojke privedene zajedno sa 34-godišnjom Osječankom koja je pak preko novinskih oglasa nudila usluge masaže. Cijena im se kretala od 150 do 700 kuna, a koristili su ih klijenti iz Osijeka, Đakova, Vinkovaca, Županje i Slavonskog Broda. Policija je protiv 34-godišnje Osječanke podnijela kaznenu prijavu za podvođenje.


Tomislav Prusina/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:32